Salta al contingut principal

Intervingudes 16 tones de "pellet" impregnat amb cocaïna i desmantellat un centre de processament de drogues sintètiques

Operació conjunta d'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detingudes cinc persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de "pellet"

  • L'organització comptava amb dues naus industrials independents a Reus; la primera d'elles estava destinada a la custòdia i refredament de la substància, mentre que la segona era empleada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el que venia camuflada

  • Fruit dels registres practicats s'han intervingut més de cinc quilos de drogues de síntesi –"speed" i MDMA–, 3.965 euros en efectiu, dues premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma

7 d'abril de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, han intervingut 16 tones de ‘pellet’ (peces cilíndriques premsades de materials variats i que serveixen com combustible per a calderes o estufes) impregnat amb cocaïna, i han desmantellat un centre de processament, preparació i emmagatzematge de drogues sintètiques. Els agents han detingut a cinc persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues a gran escala mitjançant l'ús de contenidors marítims carregats de "pellet". L'organització comptava amb dues naus industrials independents a Reus (Tarragona); la primera d'elles es dedicava a la custòdia i refredament de la substància, mentre que la segona era empleada per a l'empaquetament, segellat i emmagatzematge de la droga una vegada extreta del material en el que venia camuflada.

Fruit dels registres practicats s'han intervingut cinc quilos de drogues de síntesi – speed i MDMA–, 3.965 euros en efectiu, dues premses hidràuliques, material per a l'elaboració d'estupefaents, un camió i un vehicle d'alta gamma.

La investigació es va iniciar l'any passat, quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal, assentada al nostre país, presumptament dedicada al tràfic de drogues a gran escala.

Droga en contenidors amb mètodes d'ocultació sofisticats

Els membres de l'organització – d'origen albanès, holandès i lituà – introduïen la substància estupefaent a través dels ports espanyols, mitjançant contenidors marítims, simulant operacions de comerç internacional amb aparença de legalitat. Per això utilitzaven mètodes d'ocultació molt sofisticats, camuflant o impregnant la droga en diferents materials amb la finalitat de dificultar la seva detecció.

La investigació ha acreditat enviaments de contenidors de "pellet" impregnat d'estupefaent – amfetamina o cocaïna – a Espanya des del continent americà. Una vegada que arribaven al nostre país el deixaven
"refredar", romanent un mínim de tres mesos a l'interior d'una nau fins que el traslladaven a un altre lloc on extreien la droga.

Infraestructura de l'organització: dues naus industrials a Reus

A mitjan passat any es va detectar l'arribada d'un carregament sospitós de "pellet" que, posteriorment, va ser transportat i guardat en una nau ubicada en un polígon industrial de Reus (Tarragona).

Després de diverses gestions, els agents van acreditar que l'organització comptava amb infraestructura en el municipi tarragoní. Allà disposava de dues naus industrials independents en les que es duien a terme funcions diferents. Mentre que la primera estava destinada a la custòdia i "refredament" de la substància, la segona era empleada per empaquetar, segellar i emmagatzemar la droga una vegada que havia estat extreta del material en el que venia camuflada.

Intervinguts 920 sacs de ‘pellet’ impregnats en cocaïna

Els investigadors van exercir durant mesos un control permanent sobre la nau en la que s'havia emmagatzemat el carregament, si bé no es van produir moviments d'interès, ni intents de trasllat de la càrrega.

Va anar a finals de l'any passat quan els agents van detectar moviment inusual en la nau industrial investigada. En aquest sentit, van observar l'arribada d'un individu al lloc en la que s'estaven custodiant els sacs de "pellet" i, unes hores després, la d'un camió estranger que va aparcar en els voltants. A primera hora de l'endemà, tres dels investigats van començar a carregar els sacs a l'interior del remolc del camió, fet que va precipitar el dispositiu policial. Després de comprovar que el "pellet" va reaccionar positivament a la prova de cocaïna, es van intervenir 920 sacs d'aquest producte – de 18 quilos cadascun – que van sumar un total de 16.560 quilos.

Així mateix, els agents van realitzar el registre de l'altra nau propietat de l'organització, acreditant que anava a ser empleada per a la preparació i emmagatzematge de la cocaïna impregnada, una vegada fora extreta. En ella van localitzar més de cinc quilos de diferents drogues de síntesi i maquinària empleada en la producció de la substància estupefaent (una premsa hidràulica, una premsa industrial, termoselladoras, envasadores i assecadores).

Finalment, els investigadors van registrar dos habitatges a Tarragona i Marbella – domicilis dels principals investigats – i van detenir a les cinc persones implicades en els fets.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-skz5cjUjzF