Salta al contingut principal

Interceptada una narcollanxa amb més de quatre tones de cocaïna a 500 milles al sud de les illes Canàries

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • El vaixell d'operacions especials ‘Petrel’ del Servei de Vigilància Duanera ha realitzat l'abordatge en el marc d'una operació internacional coordinada per MAOC-N i el CITCO

  • Quatre persones de diferents nacionalitats han estat detingudes, entre elles un narcotraficant gallec conegut per les Forces i Cossos de Seguretat

  • L'operació s'ha desenvolupat en cooperació amb autoritats dels Estats Units i el Regne Unit 

15 de febrer de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, ha interceptat a 500 milles nàutiques al sud de les illes Canàries una embarcació semirígida quan transportava aproximadament 4.350 quilos de cocaïna.

L'operació es va iniciar com a conseqüència de la col·laboració internacional, a través de l'intercanvi d'informació entre el MAOC-N (Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlàntic) i el CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), que va ser objecte d'investigació per part de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil. En l'operació ha col·laborat la National Crime Agency (NCA) del Regne Unit i la Drug Enforcement Agency (DEA) dels Estats Units. 

Fruit d'aquell intercanvi d'informació es va determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tràfic d'estupefaents procedent d'Amèrica del Sud i que formaria part d'una operació internacional per a, a través de l'Atlàntic, arribar a costes espanyoles. 

Com a conseqüència d'això, el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir l'oportú dispositiu aeronaval per tal de localitzar aquest objectiu. 

Després de la intercepció i l'abordatge de la narcollanxa es va comprovar immediatament la seva càrrega, que consistia en 4.350 quilos de cocaïna. A més, es va procedir a la detenció dels seus quatre tripulants-entre ells un narcotraficant gallec conegut per les Forces i Cossos de Seguretat-, de nacionalitats espanyola, romanesa, marroquí i moldava.  

Aquest tipus d'embarcació, utilitzada en l'Atlàntic, requereix assistència regular per ser subministrada tant d'aigua i queviures com de combustible, subministraments que els són entregats per unes altres embarcacions esportives, pesqueres o semirígides del mateix tipus. 

L'operació no està tancada i s'investiga la possible presència en la zona d'unes altres embarcacions que poguessin estar implicades, per la qual cosa no es descarten noves actuacions. 

L'actuació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional. Tant els detinguts, com l'embarcació i la substància estupefaent passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció corresponent. 

L'operació s'ha desenvolupat en el marc de la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada ‘ruta atlàntica de la cocaïna’, coneguda per ser utilitzada per tota mena d'embarcacions que, procedents d'Amèrica del Sud, transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-HPxZNEnpLM