Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna en contenidors de fruita

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • En un operatiu en el que han participat de manera coordinada més de 800 agents, s'ha detingut a un total de 32 persones-13 a Espanya, 18 a l'Equador i un al Regne Unit - pertanyents a una estructura criminal assentada a l'Equador a la que s'atribueix la confiscació de 3.210 quilos de cocaïna en diversos països, així com 200 quilos de l'estupefaent introduïts a Espanya a través del port d'Algesires
  • S'han dut a terme 22 registres a Espanya en els que s'han intervingut gairebé 500.000 euros en metàl·lic, una arma curta, 12 vehicles d'alta gamma i s'han immobilitzat 17 immobles per valor de 12 milions d'euros, bloquejat 88 productes financers i s'han intervingut quatre persones jurídiques
  • A l'Equador s'han practicat 40 registres que han permès la intervenció de més de 2.300.000 dòlars, nou vehicles, nou armes de foc i s'han immobilitzat 22 immobles i múltiples productes financers, a més d'intervenir sis entitats jurídiques permetent detectar un patrimoni blanquejat per valor de 36 milions d'euros

16 de febrer de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de la Policia Nacional, així com la Policia Nacional de l'Equador, han desmantellat una organització criminal presumptament dedicada al tràfic internacional de cocaïna des de l'Equador a través de contenidors de fruita, i al blanqueig de capitals utilitzant un complex entramat empresarial.

La investigació es va iniciar el 2020 quan es va detectar al nostre país a un empresari italià d'origen argentí, assentat a la localitat de Marbella, que controlava un ampli ventall d'empreses-companyies dedicades a la producció i exportació de plàtans des de l'Equador a Europa, centres esportius a Marbella, centres comercials a Granada i negocis d'hostaleria i oci nocturn - sobre les quals es van detectar indicis de finançament oculta darrere d'una aparença mercantil legal.

Les investigacions dutes a terme per les unitats antidroga i l'anàlisi financera realitzat pels experts policials en blanqueig, tant de Policia Nacional com de l'Agència Tributària, van permetre establir l'existència de vincles entre l'investigat i el tràfic de drogues per via marítima, el que es va comunicar a la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional, que va assumir la investigació, autoritzant una sèrie de mesures d'investigació, fent-se càrrec posteriorment el Jutjat Central d'Instrucció núm. 1 de l'Audiència Nacional.

La complexitat de la investigació va exigir que es recorregués a la cooperació internacional, coordinada a nivell judicial per la Fiscalia Especial Antidroga, i a nivell policial per Europol, així com a la col·laboració dels consellers d'Interior d'Espanya a l'Equador i Rússia, i els agregats d'Interior a Albània, Bèlgica, els Països Baixos i Turquia. Va començar així un fluid intercanvi d'informació amb la Policia Nacional de l'Equador, en cooperació amb la Fiscalia Especialitzada contra la Delinqüència Organitzada Transnacional de l'Equador, tot això a través de la Xarxa de Fiscals Antidroga d'Iberoamèrica (RFAI) i el Jutjat Central d'Instrucció número u.

A través d'empreses exportadores de fruita

La investigació va permetre detectar que l'organització criminal presumptament era dirigida per un ciutadà albanès assentat a l'Equador i per l'empresari italià resident a Marbella. Ambdós dirigien empreses productores i exportadores de fruita des de l'Equador a tot el món, amb un volum de negoci de centenars de contenidors exportats a l'any, el que permetia una cobertura perfecta a seu sobrada situació econòmica, amb despeses milionàries com l'adquisició d'immobles en llocs exclusius de Marbella, Guayaquil o Dubayy, o l'obertura de noves vies de negocis, com l'oci nocturn o l'esportiu, i el gaudi d'un altíssim nivell de vida.

Les indagacions dels agents van permetre revelar que ambdós individus aprofitaven les exportacions de les seves empreses per ocultar cocaïna en els contenidors, per a la qual cosa comptaven amb la col·laboració de personal en els ports o d'empresaris dedicats a la importació de fruita, que simulaven una relació lícita de comerç per introduir la droga en els seus països.

L'organització utilitzava diversos mètodes per enviar l'estupefaent, però després de la confiscació el 2020 de més de 1.100 quilos de cocaïna en un dels seus contenidors per les autoritats dels Països Baixos, els investigats van començar a realitzar petits enviaments d'entre 15 i 40 quilos d'estupefaent, contaminant diversos contenidors a un mateix importador, i utilitzant l'estructura dels contenidors per ocultar la cocaïna, de manera que, si era interceptada, l'empresa exportadora negava la seva implicació en l'enviament il·lícit.

L'organització estava perfectament estructurada, essent l'empresari albanès l'encarregat d'introduir la droga des de Colòmbia a l'Equador, tenint, segons els investigadors, un contracte amb els seus subministradors colombians per rebre 4.000 quilos de cocaïna al mes, preparant posteriorment els contenidors per al seu enviament a diversos països. Per això comptava amb persones de l'organització, tant en les empreses exportadores que controlen, com en el propi port de Guayaquil, per assegurar la sortida dels contenidors.

L'investigat assentat a Marbella presumptament s'encarregava de proveir la logística de les seves empreses d'exportació per realitzar enviaments de cocaïna i de coordinar l'entramat financer dirigit al blanqueig de capitals, comptant amb un gestor especialitzat en aquesta matèria, realitzant diverses recollides de diners en metàl·lic per introduir-los en el mercat legal.

Un expert dedicat al blanqueig dels beneficis

Per a l'activitat de blanqueig comptava amb un complex entramat financer, el qual era dissenyat i gestionat per un expert blanquejant, establert a Marbella, que facilitava el blanqueig dels beneficis il·lícits obtinguts, essent objecte d'una Ordre d'Investigació Europea de les autoritats dels Països Baixos, que també s'ha coordinat en el marc d'aquesta investigació.

Ambdós empresaris contactaven amb les persones encarregades de rebre la droga en els diversos països, negociant els costos de l'operació criminal, el repartiment de beneficis, la recol·lecció dels diners degut i altres detalls. Durant la investigació els agents van detectar entregues de diners a Barcelona entre ciutadans equatorians i l'entorn de l'empresari espanyol, arribant-se a intervenir el 2021 un milió d'euros ocults a l'interior d'un vehicle.

La investigació ha permès acreditar enviaments de droga de l'organització als Països Baixos, Bèlgica, Rússia, Romania, Albània i Espanya, essent confiscats entre 2019 i 2022 un total de 3.210 quilograms de cocaïna en diversos països i 200 quilos de l'estupefaent a Espanya. Al nostre país, l'organització comptava amb dos empresaris per realitzar la introducció de droga a través del port d'Algesires, que han estat detinguts i vinculats amb el narcotràfic en anteriors operacions.

La investigació ha necessitat d'una àmplia tasca d'anàlisi d'operacions financeres d'àmbit internacional, per poder desentranyar la complexa estructura que donava cobertura a la inversió dels guanys il·lícites al nostre país. Utilitzaven complexes operacions comercials simulades de caràcter internacional que permetien crear una aparença de legalitat als fons il·lícitament obtinguts i que, una vegada introduïts en el sistema econòmic, permetien invertir-los tant en béns immobles com en negocis en plena explotació, que al seu torn permetien, mitjançant la seva explotació econòmica, obtenir guanys completament blanquejades.

Aquestes estructures creades i dissenyades presumptament per l'expert financer i gestionats per tota una sèrie de testaferros i persones de confiança dels principals investigats, permetien ocultar la veritable titularitat dels béns adquirits, essent els caps de l'organització els que realment controlaven i finalment es beneficiaven de les mateixes.  

L'anàlisi per part dels investigadors ha permès aflorar un patrimoni blanquejat per valor de 36 milions de dòlars a l'Equador i 12 milions d'euros a Espanya i detectar com diversos dels investigats estarien emblanquinant els seus beneficis il·lícits a través de l'adquisició de criptoactivos.

800 agents coordinats en 62 entrades i registres

La investigació va culminar el passat sis de febrer en un operatiu en el que van intervenir més de 800 efectius policials a Espanya i l'Equador, realitzant-se 62 entrades i registres (40 a l'Equador i 22 a Espanya) de manera coordinada, amb la participació de policies d'ambdós països en el dispositiu, el que ha permès confiscar una gran quantitat de diners, armes i efectes.

En els registres duts a terme a Espanya a les províncies de Málaga, Barcelona, Granada, Madrid, València, Cádiz i Sevilla, s'han intervingut gairebé 500.000 euros en efectiu, més de 12.000 dòlars, diners en metàl·lic d'unes altres monedes estrangeres, una arma curta, 12 vehicles, rellotges d'alta gamma, terminals mòbils i material informàtic. També s'han immobilitzat immobles per un valor aproximat de 12 milions d'euros, bloquejat 88 productes financers i intervingut judicialment quatre empreses.

A l'Equador s'han intervingut més de 2.300.000 dòlars, nou vehicles, nou armes de foc, s'han immobilitzat 22 immobles i múltiples productes financers i s'han intervingut sis entitats jurídiques, permetent detectar un patrimoni blanquejat de 36 milions d'euros.

La investigació ha permès la detenció de 32 persones, 18 a l'Equador, un al Regne Unit i 13 en les províncies espanyoles de Málaga (7), Barcelona (2), Madrid (2), Cádiz (1) i València (1).

En l'operatiu també ha participat personal especialitzat de Europol en tasques d'intel·ligència, i membres de la FIOD dels Països Baixos, en el marc de la investigació contra el gestor financer de l'organització.

La investigació, que ha comptat amb el finançament de fons europeus a través dels Fons de Seguretat Interior de la Comissió Europea, continua oberta demanant-se nous indicis i ampliant les persones vinculades a l'organització, després dels resultats obtinguts en els registres realitzats.

Finançat a través de mecanismes financers de la UE

Agents de la Policia Nacional Espanyola, amb el suport de Europol, van dur a terme aquestes operacions conjuntes en col·laboració amb l'Equador i alineades amb l'Estratègia de Seguretat de la Unió Europea. Aquesta estratègia s'enfoca en quatre punts clau: establir un entorn de seguretat preparat per al futur, combatre les amenaces emergents, protegir als ciutadans europeus del terrorisme i la delinqüència organitzada, i forjar un robust ecosistema de seguretat europea.

Per aconseguir aquests objectius, la Direcció General de Migració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea (DG HOME per les seves sigles en anglès), juntament amb les agències de la UE i fons específics de la UE, com els Fons de Seguretat Interna (ISF per les seves sigles en anglès), fan costat als Estats membres en la lluita contra les amenaces criminals mitjançant operacions coordinades dirigides a desmantellar les xarxes criminals i els seus models de negoci. Les intervencions efectuades sota aquest esquema han estat cofinançades per la Unió Europea, com a part del suport als Estats membres per combatre les xarxes delictives que constitueixen les amenaces més significatives per a la seguretat dels ciutadans de la UE i de la Unió en el seu conjunt.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-c2eJQXG34K