Salta al contingut principal

Intervingudes dues embarcacions d'esbargiment a la costa de Huelva que transportaven 2.800 quilos d'haixix

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Han estat detingudes set persones e confiscats un total de 80 fardells d'arpillera que contenien la substància estupefaent
  • En set registres en diverses localitats de Huelva han estat intervinguts vehicles, embarcacions, motos d'aigua e fins i tot armes llargues de foc i simulades

22 de febrer de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han detingut a set persones per pertinença a grup criminal i tràfic de drogues que introduïen haixix al nostre país procedent del Marroc mitjançant transbords en embarcacions d'esbargiment.

Aquestes actuacions han estat desenvolupades en el marc del Pla Especial de Seguretat per al Campo de Gibraltar. L'operació ‘Ciprux-Obras’ ha investigat una organització criminal principalment assentada a Huelva i dedicada al transport i introducció al nostre país d'importants partides d'haixix des del Marroc. Per fer-ho, disposaven d'una sèrie d'embarcacions, tant pesqueres com d'esbarjo, que operaven des de diferents ports ubicats en el litoral habitant de Huelva.

Durant la investigació es va poder constatar que aquestes persones s'encarregaven del manteniment, custòdia i maneig de les embarcacions, amb diverses naus industrials on les guardaven per modificar la seva estructura, fonamentalment amb dobles fons o ‘calanques’ en el casc per ocultar la droga.

Una vegada modificades, eren atracades en diferents ports des d'on operaven amb absoluta normalitat, realitzant tasques pròpies de pesca o d'activitats recreatives per donar una imatge d'activitat lícita.

Durant aquesta investigació es va tenir coneixement de què podrien estar en disposició de realitzar el transport d'una important quantitat d'haixix. Per detenir el seu trànsit es va establir un ampli dispositiu policial al voltant dels principals investigats i sobre les embarcacions que havien estat identificades prèviament.

Aquestes embarcacions solien entrar per la desembocadura del riu Guadiana i en alt mar feien el transbord de la droga.

Localitzada una d'elles, es va realitzar l'abordatge i inspecció de l'embarcació detectant-se un doble fons en el casc que allotjava 40 fardells d'arpillera contenint haixix, amb un pes aproximat de 1.400 quilos. En aquesta actuació es va detenir als dos tripulants.

Poc després es va trobar la segona embarcació atracada en el port esportiu d'Ayamonte (Huelva) sense cap persona a bord. Després de ser inspeccionada es va localitzar un altre doble fons similar al trobat en la primera nau amb 40 fardells més d'haixix i un pes també d'1,4 tones.

En l'explotació de l'operació, els agents van detenir a cinc persones més i van registrar set domicilis particulars a les localitats d'Ayamonte, Illa Cristina i Aljaraque-Bellavista, a més d'una empresa nàutica, una nau industrial i un traster.

Efectes intervinguts

Fruit de l'operació es van aconseguir intervenir 17 vehicles, 11 embarcacions recreatives, dos pesquers, dues motos d'aigua, més de 54.000 euros en efectiu, quatre motors de gran cilindrada, una vintena de mòbils, quatre caixes GPS i dispositius de geolocalització, quatre armes llargues, dues armes simulades, tres armes blanques, 11.500 cartutxos, 74 rellotges d'alta gamma, cinc ordinadors i material informàtic.

La investigació continua oberta i no es descarten detencions d'algunes altres persones vinculades amb l'organització criminal desarticulada.

En l'operació han participat funcionaris de la Brigada Central d'Estupefaents – Secc.1r Grup XII AEAT-VIGILÀNCIA Duanera i Unitat Combinada del SVA a Huelva de l'Agència Tributària, així com agents de l'Equip de Delinqüència Organitzada pertanyents a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Huelva i CGPJ-UDYCO Central.

Els detinguts i les diligències instruïdes han estat entregades en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Ayamonte (Huelva).

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-YVzYYryLz5