Salta al contingut principal

Desarticulada una organització criminal que hauria defraudat més de 100 milions d'euros en la comercialització d'hidrocarburs

Operació conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • L'organització, assentada a Sevilla, venia ingents quantitats d'hidrocarburs a un preu per sota del valor del mercat en tot el territori nacional

  • Comptava en la seva estructura amb un empleat de banca que facilitava l'obertura de comptes bancàries a nom de testaferros, des de les quals es desviaven els beneficis obtinguts de l'evasió fiscal

  • Més de 46 detinguts i 30 persones jurídiques investigades en una operació que ha permès el bloqueig de 100 comptes bancaris i la trava de 25 immobles, tres embarcacions i sis vehicles d'alta gamma

19 de juliol de 2024.- L'Agència Tributària i Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta, han desarticulat una organització criminal que hauria arribat a defraudar més de 100 milions d'euros en la comercialització d'hidrocarburs. L'organització, assentada a Sevilla, venia ingents quantitats de producte a un preu inferior al de mercat a tot Espanya i comptava amb un empleat de banca que facilitava l'obertura de comptes a nom de testaferros per al desviament dels beneficis. L'operació s'ha saldat amb 46 detinguts, 30 societats investigades, el bloqueig de 100 comptes bancaris i la trava de 25 immobles, tres embarcacions i sis vehicles d'alta gamma.

L'operació, denominada "Memorable", s'inicia l'any 2023, després de tenir coneixement d'una sèrie de corporacions del sector d'hidrocarburs amb domicili social a Sevilla que, després de la corresponent comercialització d'hidrocarburs, estarien defraudant grans quantitats de diners com a conseqüència de no liquidar l'IVA corresponent.

La instrucció del cas ha comptat amb la participació de l'Equip de Delinqüència Econòmica de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Sevilla i la Inspecció Regional de l'Agència Tributària a Andalucía, que ha col·laborat en aquesta operació conjunta per la presumpta comissió de delictes fiscals.

Les primeres indagacions practicades van confirmar l'existència d'una organització criminal oculta després de l'entramat empresarial. És per això que es va intensificar el control d'activitats sobre el grup de persones identificades amb l'objectiu de demanar indicis per a l'aclariment de la xarxa oculta darrere d'aquelles societats.

Després de mesos d'intensa investigació, la informació reportada per les declaracions tributàries i la intel·ligència obtinguda del control d'activitats sobre els principals sospitosos, es van obtenir indicis que posaven de manifest l'existència d'una organització criminal liderada per un clan familiar establert a Sevilla. Aquest clan, recolzat per la resta d'integrants del grup, creava entramats societaris per a cadascun dels diferents exercicis fiscals i dels quals es valien per cometre el frau.

Testaferros i canvis d'entramats per ocultar el frau

El "modus operandi "empleat per la cúpula de l'organització sempre es repetia en el temps. L'organització es beneficiava de les escletxes normatives que regulen la comercialització dels hidrocarburs, constituint entramats societaris amb utilització de testaferros que actuaven en qualitat d'administradors de les empreses a cadascun dels exercicis fiscals investigats des de 2019 a 2023.

El disseny dels entramats societaris, realitzat per la cúpula de l'organització, cada vegada estava millor dissenyat. L'objectiu era dificultar tant la tasca inspectora com la investigació. Els entramats creats per perpetrar el frau canviaven constantment i tenien una vida útil molt limitada, no estenent-se més enllà d'un any (un exercici fiscal).

Les estructures societàries comprenien gairebé la totalitat del territori nacional, el que permetia a l'organització poder proveir d'hidrocarburs a petits comerciants de diferents punts de la península. Les principals oficines des de les quals es gestionaven les vendes es trobaven a Barcelona i Jerez de la Frontera.

Un empleat de banca captat

Un altre pilar de l'organització el conformava un empleat de banca que havien captat els dirigents de l'organització per a l'obertura de comptes bancàries a nom de testaferros des de les quals es desviaven els beneficis obtinguts de l'evasió fiscal.

Aquest empleat de banca igualment prestava la funció d'assessorament a la cúpula de l'organització sobre possibilitats de finançament, els fons existents, la conveniència d'obertura de comptes fraudulentes en diferents societats i les possibilitats de finançament per saltar les alertes del sistema de prevenció de blanqueig de capitals.

L'activitat delictiva de l'organització es va incrementar exponencialment durant els últims mesos de la investigació. El principal motiu era que s'acostava l'entrada en vigor del Reial decret Llei 8/2023 pel qual s'acorda la prohibició de vendes entre distribuïdors de carburants al detall, el que obligava a restructurar el ‘modus operandi ’utilitzat per l'organització en els últims anys.

Aquesta evasió fiscal no només els reportava abundants beneficis, si no que els permetia oferir uns preus de mercat molt baixos, competint deslleialment amb la resta d'operadors legals del sector, de manera que acaparaven gran part del mercat.

Blanqueig de beneficis obtinguts

L'organització emblanquinava part dels beneficis mitjançant la inversió en criptomonedas i adquisició d'empreses del sector sanitari i hoteler, la restauració i els clubs nàutics.

Igualment, les persones implicades en l'entramat van diversificar part dels beneficis reportats pel frau fiscal, amb què han finançat part dels béns dels que feien ús (habitatges, vehicles d'alta gamma, viatges de luxe i joies).

El procediment judicial continua en fase d'instrucció, quedant pendent part de la quantificació del frau fiscal comès. De moment, el frau superaria els 100 milions d'euros des de 2019.

Registres i efectes intervinguts

Després de la fase d'investigació inicial, el passat 19 de febrer el jutjat instructor va acordar la pràctica de 16 entrades i registres en els habitatges i oficines d'alguns dels membres de l'organització, distribuïts a Sevilla (8), Algesires (1), Jerez de la Frontera (1), Málaga (2), Marbella (1), Granada (1), Barcelona (1) i Tarragona (1).

En el mateix dia i amb l'objectiu de garantir que se sufraga part del deute tributari contreta, per part del jutjat instructor se'n va recordar l'anotació preventiva d'embargament de 25 immobles, la trava de tres embarcacions i el bloqueig de més de 100 comptes bancaris de les més de 500 analitzades, essent el saldo total bloquejat d'uns nou milions d'euros. Igualment, durant els registres es van intervenir més de 300.000 euros en efectiu i sis vehicles d'alta gamma.

Després de la pràctica de les diligències, i durant diferents fases de la investigació, s'ha procedit a la detenció de més de 46 persones físiques i més de 30 persones jurídiques es troben investigades. L'operació ‘Memorable’ continua oberta i no es descarten noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-VJNFkipb1J