Salta al contingut principal

Detingudes 53 "mules" al servei d'una organització que preparava esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional, Europol i Interpol

  • Els arrestats facilitaven les seves dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes, a canvi d'una quantitat de diners, i els líders de l'organització utilitzaven les seves identitats per apostar en diferents competicions esportives

  • La primera fase de la investigació, en què van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, va acreditar nombrosos amaños d'esdeveniments esportius en més de 20 països – com ara Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia – en els que van obtenir premis de fins a dos milions d'euros procedents d'apostes

  • L'organització comptava amb un sistema tecnològic innovador i molt sofisticat per defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció dels senyals via satèl·lit i en la captació de contingut "feed" (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu)

1 de març de 2024.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, Europol i Interpol, han detingut a 53 "mules" al servei d'una organització que preparava esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes. Aquests arrestos se sumen als que es van dur a terme durant la primera fase de la investigació, en què ja van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, i es van acreditar nombrosos amaños d'esdeveniments esportius en més de 20 països – com ara Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia – en els que van obtenir premis de fins a dos milions d'euros procedents d'apostes.

L'organització comptava amb un sistema tecnològic innovador i molt sofisticat per defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció dels senyals via satèl·lit i en la captació de contingut "feed" (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). L'operació va comptar també amb la col·laboració de la Direcció General d'Ordenació del Joc (DGOJ), dependent del Ministeri de Consum.

Aquesta operació constitueix la segona fase d'una investigació que es va iniciar l'any 2020 quan el Centre Nacional Policial per a la Integritat en l'Esport i les Apostes (CENPIDA) de la Policia Nacional  va detectar una sèrie d'apostes esportives en línia sospitoses, realitzades en esdeveniments esportius de tennis de taula internacional. Les primeres indagacions van acreditar l'existència d'un entramat criminal d'origen romanès i búlgar, assentat al nostre país, amb capacitat per corrompre a esportistes, principalment dels seus països d'origen.

En aquest punt va ser requerida la col·laboració de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària per a la investigació patrimonial, localització i seguiment dels actius, així com la identificació de subjectes investigats que actuaven sota "àlies", o fins i tot personalitats usurpades.

Donada l'especialització delictiva de l'entramat i els contactes directes i permanents que mantenia amb unes altres organitzacions criminals internacionals establertes en diferents països, es van activar els mecanismes de cooperació internacional. La investigació va comptar amb el suport del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC) de EUROPOL, així com amb especialistes del Centre INTERPOL contra el Crim Financer i la Corrupció (IFCACC) i seu Match-Fixing Task Force.

Realitzaven amaños esportius i defraudaven a les cases d'apostes

Els membres de l'organització desarticulada usaven diferents "modus operandi "i, a més, havien creat un complex entramat criminal per emblanquinar els diners obtingut de les apostes.

D'una banda, preparaven partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment celebrades fora del territori nacional. Una vegada recordat el resultat de l'esdeveniment – o qualsevol circumstància que pogués ser objecte d'aposta – la portaven a efecte via en línia de manera massiva des d'Espanya, el que els reportava grans beneficis econòmics.

D'altra banda, l'organització comptava amb un sistema tecnològic innovador, i molt sofisticat, basat en la intercepció dels senyals via satèl·lit i en la captació de contingut ‘feed’ de la mateixa (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). Així accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món, avançant-se al senyal que rebien les cases d'apostes, circumstància que aprofitaven per realitzar apostes massives guanyadores.

Van arribar a controlar més de 1.500 comptes de joc

Els agents van acreditar que l'organització comptava amb centenars d'identitats que utilitzaven per realitzar les apostes. D'aquesta manera, aconseguien premis molt elevats a nom de tercers que, aparentment, eren cobrats per diferents persones, però en realitat s'embossaven els investigats. Això, sumat a què utilitzaven tant criptomonedas com passarel·les de pagament com a mitjà habitual en la seva operativa financera, va dificultar als agents la traçabilitat de les apostes realitzades.

Així mateix, la investigació ha acreditat que manejaven una ingent quantitat de dades, arribant a controlar més de 1.500 comptes de joc.

75 detinguts i amaños esportius en més de 20 països

La investigació va acreditar activitats fraudulentes vinculades al preparo de partits en diferents esports i en més de 20 països dins i fora de la Unió Europea, com ara Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia. Això va evidenciar l'enorme potencial de la xarxa desarticulada, que va arribar a obtenir en premis fins a dos milions d'euros procedents d'apostes realitzades en aquests països.

L'operació, desenvolupada en dues fases, ha finalitzat amb 75 detinguts. En la primera, els agents van arrestar a 22 persones – decretant-se l'ingrés a la presó dels dos líders de l'entramat – i van realitzar quatre registres a les províncies de Guadalajara, Madrid i Saragossa. En la segona fase han estat detingudes unes altres 53 persones que actuaven com "mules", facilitant les seves dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes a canvi d'una quantitat de diners.

Fruit dels registres practicats, els agents van intervenir nombrós material informàtic, 80 terminals telefònics, dues antenes parabòliques de grans dimensions al costat dels receptors de senyal, un vehicle d'alta gamma, 5.000 euros en efectiu i 13.000 euros en bitllets falsificats. A més, també han confiscat gran quantitat de targetes bancàries i documentació a nom de terceres persones, i més de 200 targetes SIM prepagament de diferents companyies telefòniques. D'altra banda, s'han bloquejat 47 comptes bancaris, 28 comptes en passarel·les de pagament i 400.000 euros en criptomonedas.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-w83KuzZDoA