Salta al contingut principal

L'Agència Tributària requereix informació a més de 400 gasolineres de 14 CA pel frau d'IVA en el sector d'hidrocarburs

Operació "Fuel"

  • Funcionaris de l'AEAT s'han personat en estacions de servei que venen producte de manera continuada a un preu anormalment sota
  • En l'actuació s'han sol·licitada dades de proveïdors i preus de subministrament, a més d'advertir a aquestes gasolineres de les responsabilitats en què podrien incórrer en comprar carburant a uns altres detallistes, una cosa que està prohibit per la Llei d'Hidrocarburs
  • En els últims anys, l'Agència ha desarticulat nombroses trames de frau a l'IVA en el sector i manté obertes diverses investigacions

14 de maig de 2024.- Funcionaris de l'Àrea d'Inspecció de l'Agència Tributària s'han personat en més de 400 gasolineres de 14 CA en el marc de l'operació denominada ‘Fuel’, una actuació d'obtenció d'informació sobre el frau d'IVA en el sector dels hidrocarburs.

Durant l'actuació, iniciada ahir i completada durant el dia d'avui, s'ha sol·licitat a aquestes estacions de servei, que venien venent el combustible a preus anormalment baixos, dades dels seus proveïdors i preus de subministrament, a més d'advertir a les gasolineres de les responsabilitats en què podrien incórrer en comprar el producte a uns altres detallistes, una cosa que està prohibit per la Llei d'Hidrocarburs des del passat 28 de març.

En concret, els funcionaris de l'Agència han sol·licitat dades en temps real dels proveïdors d'aquestes estacions de servei amb l'objectiu de detectar possibles societats instrumentals que puguin formar part d'entramats de frau d'IVA en el sector.

També se sol·licita informació sobre el lloc de procedència del producte, justificants i preus de subministrament, així com mitjans de cobrament al consumidor final. Una vegada rebuda la informació sol·licitada, l'Agència continuarà amb les investigacions pertinents.

Frau i competència deslleial

Les personacions també tenen per objecte advertir a les gasolineres de les responsabilitats en què poden incórrer si adquireixen el producte a preus notòriament anòmals, com assenyala l'article 87.5 de la pròpia Llei d'IVA, que estableix la responsabilitat subsidiària de l'adquirent en aquests casos.

Igualment, s'ha informat a les gasolineres de la prohibició d'adquirir productes a uns altres detallistes, àmbit en el que se solen posicionar les habituals trames d'IVA del sector d'hidrocarburs.

La recent modificació de la legislació d'hidrocarburs prohibeix des del 28 de març passat que els operadors a l'engròs puguin vendre a empreses que no siguin altres majoristes, o bé distribuïdors de carburant al consum, i també que els distribuïdors detallistes embenen a uns altres detallistes o a majoristes.

Amb això es pretén evitar en gran mesura la utilització de comercialitzadores o intermediaris en la materialització i ocultació del frau d'IVA en el sector, que a més del perjudici evident que suposa per a la Hisenda pública, implica una reducció de preus artificial i introdueix competència deslleial en el sector.

L'experiència d'operacions realitzades amb anterioritat posa de manifest que la personació de l'Administració en els locals o domicilis on es realitza l'activitat econòmica, o on es duu a terme la gestió del negoci, permet una lluita més efectiva contra els incompliments susceptibles de regularització.

La personació en les empreses, es configura, per tant, com un element essencial en el control del frau complex, especialment en aquells àmbits de difícil comprovació, com les xarxes organitzades de defraudació en l'àmbit de la compravenda d'hidrocarburs.

Les trames d'IVA

El frau d'IVA en el sector d'hidrocarburs s'ha canalitzat des de fa anys a través de trames de defraudació que, aplicant en part el resultat del frau a una baixada important del preu de venda al públic, aconsegueixen incrementar notablement les seves vendes.

En els últims temps, coincidint amb pujades considerables dels preus dels carburants per la situació dels mercats, aquest efecte s'ha incrementat per la interposició en la compravenda de combustible d'entitats instrumentals que no ingressen l'IVA corresponent.

Igual que en anys anteriors, les Directrius del Pla de Control de l'AEAT per a 2024 subratllen la importància del control de tots els subjectes intervinents en la cadena de distribució dels hidrocarburs fins a la seva distribució detallista, incloent el control del frau a l'IVA, i les trames actives de defraudació. En els últims anys, l'Agència Tributària ha desarticulat nombroses trames de frau d'IVA en el sector i manté obertes diverses investigacions en aquella mateixa línia.