Salta al contingut principal

Desarticulada una trama de frau en la contractació d'obra pública a Cantabria

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • Detingudes vuit persones, entre elles el funcionari responsable d'emetre els informes tècnics que, presumptament, haurien afavorit a empreses que van optar a contractes d'obres de carreteres en la regió, així com els administradors de quatre societats adjudicatàries

  • S'han practicat registres en el despatx del principal investigat en la Conselleria d'Obres Públiques del Govern de Cantabria, en les seus de les adjudicatàries i en domicilis particulars dels membres de la trama

  • Durant el registre en el domicili del funcionari investigat es van descobrir 530.000 euros en una caixa de seguretat oculta en una paret i una màquina per comptar diners

24 de febrer de 2023.- L'Agència Tributària i la Policia Nacional, en el marc d'una operació conjunta, han desarticulat una trama de frau en la contractació d'obra pública a Cantabria. En el marc de l'operació, s'ha procedit a la detenció de vuit persones, entre elles la del funcionari responsable d'emetre els informes tècnics que, presumptament, haurien afavorit a empreses que van optar a contractes de carreteres en la regió. Igualment, han estat detinguts els administradors de quatre societats adjudicatàries d'aquests contractes.

Les detencions han vingut acompanyades de registres en el despatx del funcionari en la Conselleria d'Obres Públiques del Govern de Cantabria, en les seus de les empreses adjudicatàries i en domicilis particulars dels membres de la trama. Als detinguts se'ls imputen els delictes de suborn, frau  en  la contractació i blanqueig de capitals.

La investigació arrenca durant els primers mesos de 2022, quan funcionaris de la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Cantabria tenen coneixement de la possible participació d'un alt funcionari del Govern de Cantabria en la manipulació d'adjudicacions de contractes d'obra pública en la regió.

Mitjançant l'emissió d'informes tècnics i la seva participació en les meses de contractació,  aquesta persona  hauria aconseguit que una sèrie d'empreses resultessin adjudicatàries dels contractes. Al seu torn, els investigadors  de l'AEAT  van detectar indicis  d'un enriquiment econòmic del nucli familiar més pròxim del funcionari.

Després de les primeres actuacions, es forma un equip conjunt amb la UDEF de Policia Nacional i es judicializan les actuacions, que des d'aquell moment dirigeix el Jutjat d'Instrucció número 5 de Santander.

Increment patrimonial no justificat

Ja en un primer moment, la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Cantabria va poder determinar que el grup familiar del funcionari havia experimentat un important increment de patrimoni no justificat durant el període  2013 a 2022, que es pot estimar en diversos milions d'euros.

L'alt funcionari intervenia en la preparació d'ofertes de licitadors concrets, emetent, presumptament, una valoració arbitrària dels criteris subjectius de valoració d'ofertes i expulsant a uns altres potencials licitadors. Per això modificaria preus, negociaria els termes de les licitacions amb empreses concertades i faria ús d'informació privilegiada.

Vehicles i  regals  costejats per les adjudicatàries

D'acord amb les investigacions dutes a terme, el principal investigat de la trama, conjuntament amb el seu entorn familiar, hauria dissenyat una estratègia per introduir en el circuit legal dels diners les importants quantitats que rebia, previsiblement, en forma de comissions il·legals. Addicionalment, s'ha pogut constatar que l'esmentat entorn familiar gaudia  de diversos dons i d' un vehicle contracte de rènting  del qual era abonat per una de les empreses que resultava adjudicatària de contractes d'obra pública  en informes dels quals tècnics participava directament l'investigat.

Registres i bloquejos de comptes

La fase d'explotació de l'operació es va concretar dimecres passat amb la detenció de tots els investigats, al mateix temps que es practicaven entrades i registres en el domicili del principal investigat, el despatx on desenvolupa el seu treball en la Conselleria d'Obres Públiques del Govern de Cantabria, els domicilis socials de les empreses adjudicatàries dels contractes de la qual connivència ha estat posada de manifest durant la investigació i els corresponents domicilis particulars dels administradors d'aquestes societats, tots ells a Cantabria.

Durant el registre que es va practicar en el domicili del funcionari investigat es van detectar 530.000 euros en una caixa de seguretat oculta en una paret i una màquina per comptar diners.

En els registres també ha confiscat abundant documentació, tant en suport paper com informàtic, que permetrà seguir avançant en la investigació. Així mateix, s'han bloquejat comptes bancaris i actius financers per un import de diversos milions d'euros, i altres actius que poguessin tenir a la seva disposició els investigats. L'operació segueix oberta i no es descarten noves actuacions.