Salta al contingut principal

Desmantellat a La Rioja un laboratori clandestí amb capacitat per produir més de 150 quilos de "speed" al mes

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • A Madrid s'ha desmantellat un altre laboratori clandestí per a l'extracció de l'alcaloide de coca i posterior obtenció de cocaïna
  • S'han intervingut més de 104 quilos de ‘speed’, 2,4 quilos de ketamina i 1,3 quilos de cocaïna
  • Les substàncies estupefaents, una vegada adulterades, s'haguessin convertit en 450.000 dosi, valorades en el mercat il·lícit en gairebé cinc milions d'euros

28 de febrer de 2023.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en l'operació ‘Kilos-Adeva-Disney’ coordinada pel Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat —CITCO—, han desarticulat un grup criminal dedicat a la producció i distribució al nord d'Espanya d'importants quantitats de substàncies estupefaents, principalment ‘speed’ i cocaïna, per la qual han estat detingudes quatre persones —tres colombians i un espanyol—, amb edats compreses entre els 23 i 45 anys, i residents a La Rioja i Madrid.

Durant les actuacions s'han desmantellat dos laboratoris dedicats a l'elaboració intensiva de sulfat d'amfetamina i a l'extracció de l'alcaloide de coca per a l'obtenció de cocaïna; funcionaven a ple rendiment i s'estima que tenien una capacitat d'elaboració d'uns 150 quilos de ‘speed’ al mes. Ambdós laboratoris comptaven amb tot l'instrumental necessari per dur a terme el processat de les substàncies precursores, l'obtenció del ‘speed’ i l'extracció de la cocaïna.

Durant la fase d'explotació de l'operació s'han dut a terme un total de set registres a les localitats d'Autol, Agoncillo, Arrubal i Lardero (La Rioja) i Leganés (Madrid), en què ha confiscat 104.794 grams de sulfat d'amfetamina ‘Speed’, 2.456 grams de ketamina i 1.328 grams de cocaïna, 290 litres de precursors, 15 quilos de substàncies de cort, 7.000 euros en efectiu, 21.000 euros en ‘criptomonedas’ i armes prohibides. Les substàncies estupefaents intervinguts de gran puresa una vegada adulterades s'haguessin convertit en 448.687 dosi, valorades en el mercat il·lícit en 4.973.413 euros.

La investigació va començar l'agost de 2022, després de descobrir-se l'existència d'un grup criminal que operava a La Rioja i Madrid, dedicat a l'elaboració i distribució de notòries quantitats de substàncies estupefaents. Els seus integrants estaven essent investigats pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil, el que va portar a establir una operació conjunta en el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat-CITCO-.

A partir d'aquell moment va començar a gestar-se l'operació ‘Kilos-Disney-Adeva’, d'una gran complexitat per les mesures de seguretat que adoptaven els investigats, la gran infraestructura de domicilis a controlar i els nombrosos vehicles que utilitzaven per moure's per Madrid, La Rioja i províncies limítrofes.

Amb la informació recopilada durant els mesos d'investigació, els agents van aconseguir definir al detall tota la infraestructura de l'organització, la seu entramat criminal, els rols desenvolupats per cadascun dels seus membres, la seva perillositat, les seves bases d'operacions, els laboratoris clandestins i el mètode que utilitzaven per a finalment distribuir les substàncies.

L'exhaustiu treball d'anàlisi i activitat operativa va permetre esbrinar que el grup criminal anava a introduir en el mercat una important remesa de ‘speed’ i cocaïna. Per això, es va sol·licitar al titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Logronyo, amb la conformitat del Ministeri Fiscal, l'entrada i registre per a set immobles.

Després d'autoritzar-se i dur-se a terme van intervenir les substàncies estupefaents, els diners en efectiu, les ‘criptomonedas’ i les armes prohibides, així com els compostos químics essencials per a l'elaboració del sulfat d'amfetamina i l'extracció de l'alcaloide de coca: àcid clorhídric, etilo-acetanol, alcohol, isopranol, àcid sulfúric, amoníac, insípida càustica, carbonat sòdic, manganès de sulfat i àcid acètic, al costat d'una envasadora al buit, màscares antigàs, etc. 

És significatiu que en un dels registres a La Rioja es va localitzar instrumental, substàncies químiques i precursors per a la implantació imminent d'un laboratori d'extracció de l'alcaloide de coca per a l'obtenció de cocaïna.  

Els detinguts com presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal i contra la salut pública, després de ser oïdes en declaració, van ser llocs a disposició del jutjat esmentat de Logronyo, qui va decretar l'ingrés a la presó per a tres dels quatre detinguts.

A més de l'equip format per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària-La Rioja i Madrid-, la Brigada Central d'Estupefaents-UDYCO CENTRAL - i l'EDOA de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a La Rioja, han col·laborat nombrosos efectius uniformats tant de Guàrdia Civil com de Policia Nacional-unitats d'intervenció o cinològiques amb gossos detectors de substàncies estupefaents-.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-W2hG49ckE7