Salta al contingut principal

Confiscades més de cinc tones de productes falsificats de marques exclusives a una xarxa de distribució i venda a les Canarias

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Es tracta de la major intervenció de mercaderia falsificada de marques comercials internacionals comptabilitzada fins a la data a Europa
  • L'operació s'ha saldat amb 17 detencions, el registre de 14 basars, quatre magatzems i tres domicilis, i la confiscació de 70.000 euros en efectiu, tres vehicles i un volum de producte fals, que, segons l'estimació dels pèrits especialitzats, podria tenir un valor de més de 300 milions d'euros
  •  L'organització operava des de les illes de Tenerife i Fuerteventura, adquirint el material falsificat principalment en el polígon de Cobo Calleja a Madrid

20 de setembre de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han intervingut més de cinc tones de productes falsificats de marques exclusives a una xarxa de distribució que operava a les Canarias. Es tracta de la major intervenció de mercaderia falsificada de marques comercials internacionals comptabilitzada fins a la data a Europa, realitzada en el marc d'una operació que s'ha saldat amb 17 detencions, el registre de 14 basars, quatre magatzems i tres domicilis, i la confiscació de 70.000 euros en efectiu i tres vehicles. Els articles intervinguts segons l'estimació dels pèrits especialitzats, podrien tenir un valor de més de 300 milions d'euros.

Les investigacions es van iniciar després de tenir coneixement de l'existència de diversos comerços de la illa de Tenerife, presumptament dedicats a la venda d'efectes falsificats, que comptaven amb un distribuïdor comú, radicat en la província de les Palmas de Gran Canària, concretament a Fuerteventura, el qual conformava la cúpula d'una estructura criminal dedicada a la venda i distribució de material falsificat.

Per tals fets, durant la investigació realitzada de manera conjunta, també es va fer partícip del que s'ha fet a la Unitat Central Nacional EUROPOL.

L'operació policial denominada ‘Django’, va culminar amb la desarticulació d'una organització criminal especialitzada en la distribució i comercialització a gran escala de productes falsificats de marques exclusives que operava a les illes de Tenerife i Fuerteventura. L'organització adquiria el material falsificat principalment en el polígon de Cobo Calleja a Madrid, i comercialitzava els seus productes especialment en zones turístiques aprofitant la presència d'una població nombrosa i amb períodes curts de residència al país.

L'inici de la investigació

L'operació es va iniciar el setembre de 2021 per La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Comissaria Provincial de Policia Nacional de Santa Cruz de Tenerife. Aquesta unitat va tenir coneixement de l'existència d'un punt de venda a l'engròs de productes de marroquineria falsificats al sud de Tenerife. Les tasques de vigilància i seguiment van portar a localitzar al responsable d'aquest local, observant com venia aquests productes a diversos individus, tant per a la venda ambulant al carrer, com per a la seva comercialització en basars.

Posteriorment, es van realitzar gestions amb les empreses de paqueteria determinant que els enviaments procedien de Fuerteventura, estant implicats diversos ciutadans d'origen xinès que conformarien la cúpula de l'organització.

Després d'això es va sumar a l'operació el Servei de Vigilància Duanera, determinant-se que existien nombrosos productes en la Duana a nom del responsable del distribuïdor de Fuerteventura, sent procedent-se a un minuciós seguiment de la seva activitat. Des de Fuerteventura, el líder de la xarxa enviava productes a uns altres punts de la pròpia illa i a Tenerife, on el seu contacte els distribuïa i comercialitzava en la illa a través dels seus negocis.

La investigació es judicializó en el Jutjat d'Instrucció número 4 d'Arona, a Santa Cruz de Tenerife, que instrueix diligències prèvies a tals efectes.

Modus operandi

Els investigadors han determinat l'existència d'un entramat criminal que actuava com una organització perfectament estructurada, en la qual es distingeixen tres nivells: el cap de l'organització, dedicada a la recepció de material falsificat i a la seva distribució en l'arxipèlag; un segon esglaó, amb funcions de subministrament i distribució; i un tercer nivell que adquiria material falsificat al capdavant de l'organització-i en algun cas al segon nivell - per comercialitzar-ho directament en els seus negocis.

La cúpula de l'organització adquiria el material falsificat principalment en el polígon de Cobo Calleja, situat a Fuenlabrada (Madrid), i de manera secundària directament a la Xina. La mercaderia s'enviava a aquesta cúpula per via marítima i una vegada arribava a les Canarias se li entregava través d'empreses privades de paqueteria, principalment en el seu magatzem de Fuerteventura i a vegades fins al seu propi domicili.

Una vegada acumulada la mercaderia en el magatzem, es procedia a la seva distribució als diferents establiments de l'arxipèlag, així com a uns altres comercialitzadors vinculats amb la cúpula que, a més de vendre directament al consumidor, també distribuïen a uns altres comerços.

Dispositiu simultani de grans dimensions

Davant la magnitud de l'operació, a mitjan juny, es va fer necessari establir un dispositiu de grans dimensions, coordinat per la Brigada Provincial de Policia Judicial de Santa Cruz de Tenerife i per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de la mateixa província.

En aquest dispositiu, desenvolupat a les illes de Fuerteventura i Tenerife, es va comptar amb la presència de prop de cent funcionaris de Policia Nacional de diferents unitats de l'àmbit de la Direcció Superior de Policia Nacional de les Canarias, així com Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i el suport de la unitat de guies canins de la Policia Local de la capital tenerifenca.

En total, es van practicar entrades i registres simultanis en tres domicilis, quatre magatzems i 14 basars o establiments d'ambdues illes, on es van intervenir més de 70.000 euros en efectiu i tres vehicles, precintant-se més de cinc tones de productes falsificats de marques de reconegut prestigi, entre els quals es trobaven bosses, marroquineria variada, peces de vestir, ulleres de sol, rellotges i diversos complements de moda. Segons els criteris d'estimació, dels pèrits especialitzats, el material confiscat es valora actualment en més de 300 milions d'euros.

Fruit d'aquestes actuacions es va dur a terme la detenció de 17 persones pels presumptes delictes de pertinença a organització criminal, contra la propietat industrial i blanqueig de capitals. Desmantellada l'organització, es continuen les investigacions relatives al blanqueig de capitals.

Fins ara s'han intervingut més de 250.000 objectes peritats en més de 222 milions d'euros, a falta de l'anàlisi del material contingut en dos magatzems de la qual entrada i registre està pendent i ja autoritzada pel jutge.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-gdl8OIhEVa