Salta al contingut principal

Intervingudes a Madrid 30 màquines expenedores en les que es distribuïa haixix i cabdells de marihuana

Operació de l'Agència Tributària i la Policia Municipal

  • Les màquines en les que s'oferia l'estupefaent, idèntiques a les de tabac, portaven en funcionament amb prou feines tres mesos sota una falsa aparença de legalitat

  • S'han inspeccionat 30 locals i s'ha detingut a una persona i investigat a unes altres quatre

  • Les anàlisis de laboratori han constatat l'existència de THC, el psicoactiu del cànnabis, en el producte intervingut, la qual cosa implica que es tracta d'estupefaent, independentment del percentatge d'aquesta substància, d'acord amb les autoritats sanitàries i judicials, i la Convenció de l'ONU en la matèria

23 de febrer de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributés, amb el suport d'agents de la Policia Municipal de Madrid, Móstoles, Leganés i Getafe han intervingut a Madrid 30 màquines expenedores en les que es distribuïa haixix i cabdells de marihuana i han detingut a una persona i investigat a unes altres quatre per presumptes delictes de contraban i contra la salut pública.

Les màquines en les que s'oferia l'estupefaent tenien una aparença idèntica a les expenedores de tabac. Fins i tot els paquets tenien el mateix format i dimensions, i en elles s'incorporava un text per donar al producte una falsa aparença de legalitat.

La investigació va començar a finals de gener, quan Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va realitzar una entrega vigilada de marihuana i resina d'haixix que provenia d'Itàlia. Com a conseqüència de l'operatiu, es va detenir a la persona encarregada de recepcionar l'enviament amb els estupefaents.

Després de la inspecció del vehicle propietat del detingut es van trobar nombrosos paquets amb cabdells de marihuana i resina d'haixix. Una vegada interrogat, el detingut va reconèixer als funcionaris que la droga era per emplenar màquines expenedores a Madrid i ciutats pròximes.

Registres i precintat de les màquines

Durant els dies següents la investigació va permetre conèixer que, en un gran nombre d'establiments del centre de Madrid, especialment botigues d'alimentació, i en certs locals de Móstoles, Leganés i Getafe, es trobaven unes màquines en les que s'oferien cabdells de marihuana i resina d'haixix.

A partir d'aquest moment es va sol·licitar la col·laboració de la Policia Municipal de Madrid i les policies respectives dels altres municipis per poder procedir al precintat immediat de les màquines.

Les maquines utilitzades, que portaven en funcionament entre dos i tres mesos, tenien les mateixes característiques que les que s'utilitzen per vendre tabac. El mode d'actuar per poder distribuir els cabdells i l'haixix passava per introduir l'estupefaent en uns paquets iguals que les del tabac, de manera que les màquines no haurien de ser adaptades.

Falsa aparença de legalitat

El text incorporat en els paquets intervinguts inclou textuals per donar una aparença de legalitat davant el consumidor, incloent, per exemple, una referència a la llei espanyola que adapta a la normativa interna el Conveni de Nacions Unides de 1961 (‘Convenció de Viena ’) en matèria d'estupefaents. Concretament, els paquets assenyalen l'article 9 de la llei 17/1967, que exceptua d'una sèrie de restriccions a aquells cultius de cànnabis que es destinin a fins industrials i que no tinguin principi actiu estupefaent (el tetrahidrocannabinol, THC).

Per reforçar el missatge els paquets assenyalen que el producte “manca del principi actiu estupefaent”, però a continuació es reconeix que sí té THC, en un percentatge inferior al 0,2%. Al seu torn, s'afegeix el missatge de què “aquest producte és 100% legal per a ús de col·leccionisme” i, al mateix temps, es diu expressament que està “prohibit el seu consum”.

Després de realitzar les anàlisis de laboratori a les substàncies intervingudes s'ha confirmat la presència de THC, tant en els cabdells de marihuana com en la resina d'haixix, essent aquesta una substància inclosa en la llista d'estupefaents sotmesos a fiscalització internacional per la Convenció de Viena. La Convenció de 1961, subscrita per gairebé 200 nacions, inclosa Espanya, estableix que els cabdells de la planta estan sotmesos a fiscalització i són estupefaent, per la qual cosa el seu ús ha de limitar-se a fins mèdics i científics amb l'autorització prèvia de cultiu corresponent.

La Convenció exclou de fiscalització els fulls no units als cabdells i les llavors de la planta, que es poden cultivar per a ús únicament industrial (tèxtil, sabons, etc) o hortícola, destruint la resta de la planta.

Les referències al llindar de THC s'estableixen per la normativa en un pla radicalment diferent del del control d'estupefaents, com és el marc de la Política Agrícola Comú, que permet activar ajuts als productors de cànem només si la finalitat del cultiu és l'obtenció de fibra, gra o llavors, i amb l'exigència de què les plantes no superin el 0,2% de concentració de THC (0,3% des de l'1 de gener de 2023).

Com a conseqüència de la investigació desplegada, instruïda pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Coslada, s'ha imputat als responsables de les empreses responsables de la comercialització d'aquests productes els delictes de contraban i contra la salut pública.