Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intensificarà el control de residents a Espanya que rebaixen artificialment la seva factura fiscal en declarar per l'Impost sobre la Renda de No Residents

Directrius del Pla Anual de Control Tributari

  • S'implantarà el nou model d'informació i assistència, amb una carta completa dels serveis disponibles i els canals disponibles per a cadascun, juntament amb la nova aplicació de cita prèvia que millora la seva usabilitat
  • Els ‘pentinats’ per detectar economia submergida s'impulsaran, en especial en el sector de la rehabilitació i les reformes d'immobles, així com per a la identificació de programa d'ocultació de vendes
  • Es reforçarà el control sobre cobraments virtuals a través d'entitats o aplicacions radicades a l'estranger
  • La investigació sobre criptomonedas es potenciarà per localitzar actius susceptibles d'embargament i descobrir vincles amb xarxes criminals
  • S'introduirà nova tecnologia per monitorar embarcacions dedicades al trànsit marítim il·lícit i detectar contraban en la paqueteria postal

27 de febrer de 2023.- L'Agència Tributària impulsarà aquest any el control sobre ciutadans residents a Espanya que declaren les seves rendes a través de l'Impost sobre la Renda de No Residents, l'IRNR, per rebaixar artificialment la seva factura fiscal, atès que a més de comptar amb tipus impositius més baixos que en IRPF, d'aquesta manera únicament tributen al nostre país per la renda generada en ell, en lloc d'haver de declarar tota la seva renda mundial.

La iniciativa de reforçar el control d'aquesta variant del frau dels falsos no residents figura en les directrius generals del Pla de Control Tributari 2023 publicades avui en el Butlletí Oficial de l'Estat, on també s'incideix en la necessitat de mantenir l'activitat de control en els supòsits de simulació de residència en CA diferents de la real, així com en l'explotació de la informació disponible sobre titulars reals de societats opaques amb immobles residencials d'alt nivell. De la mateixa manera, s'executaran plans específics en relació amb la titularitat indirecta d'immobles per part de no residents, a l'efecte de la seva correcta imposició patrimonial.

Foment del compliment voluntari

Al costat de l'habitual desenvolupament de les prioritats que tindrà l'Agència Tributària en el nou any en matèria de control tributari, les directrius del Pla de Control assenyalen com una de les principals novetats per a 2023 la implantació d'un nou model d'informació i assistència en el qual la majoria dels serveis es prestin en tots els canals i el ciutadà decideixi com vol ser atès, segons el tipus de servei i els recursos disponibles.

Per fer-ho, es definirà una carta completa dels serveis que presta l'Agència i els canals d'assistència disponibles per a cadascun d'ells. La carta de serveis vindrà acompanyada d'una nova aplicació de cita prèvia en seu electrònica que utilitzarà un llenguatge més comprensible i que millora la seva usabilitat.

També es treballarà en la potenciació i millora de l'atenció presencial a la gent gran o persones que es puguin veure afectades per la bretxa digital.

Dins l'àmbit de la prevenció del frau destaca la intenció de seguir reduint el nombre de no declarants de l'IRPF mitjançant campanyes d'avisos durant el període de declaració, o la realització d'un control aviat a l'entrada de nous contribuents en el cens tributari i, en particular, quan es tracti d'entitats controlades de manera efectiva per contribuents amb conductes tributàries reprotxables en el passat, sobre els quals es pretén realitzar un seguiment per prevenir possibles incompliments tributaris futurs.

Una altra de les novetats projectades per a 2023 és la revisió de procediments sancionadors, especialment en aquells casos de presentació d'autoliquidacions sense ingressos fora de termini, que no ocasionen perjudici econòmic a l'Administració tributària

Pagaments electrònics i economia digital

Entre les prioritats en matèria de control tributari que recullen les Directrius de 2023, es troba el reforç d'actuacions en relació amb titulars d'activitats econòmiques que fan ús dels denominats ‘pagaments virtuals’, i específicament amb el treball de mètodes electrònics de pagament radicats a l'estranger a través d'entitats que no participen de les obligacions nacionals de subministrament d'informació financera.

En aquesta línia, es tractarà d'obtenir informació, en el marc de la normativa de la UE, sobre pagaments digitals realitzats a través d'entitats o aplicacions de la qual seu social i servidors estiguin radicats a l'estranger.

Les directrius també fan una especial referència a la investigació de l'ús de les monedes virtuals, atès que, juntament amb les habituals mencions a la necessitat de comprovar la seva correcta tributació, aquest any se subratlla la intenció de l'Àrea de Recaptació de potenciar les actuacions de localització de criptoactivos susceptibles d'embargament.

Al seu torn, el Servei de Vigilància Duanera desenvoluparà un pla d'investigació associat al treball de criptomonedas en l'àmbit de l'economia digital amb la finalitat de detectar elements patrimonials origen del qual pugui estar vinculat a activitats criminals.

Fiscalitat internacional

La tasca de la Delegació Central de Grans Contribuents i les diferents delegacions territorials, amb el suport de l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional i el seu disseny d'una ‘estratègia 360’ en matèria de preus de transferència, ha permès intensificar en els últims anys el control sobre els riscos fiscals que es deriven de la incorrecta fixació dels preus de les operacions vinculades en les multinacionals.

El número creixent d'actuacions inspectores en aquest àmbit es veurà reforçat amb l'impuls previst de les inspeccions conjuntes amb unes altres administracions tributàries i complementat amb una cerca del compliment a llarg termini mitjançant la signatura d'acords previs de valoració.

Així mateix, es mantindrà el focus en la identificació d'estructures i pautes de comportament que es beneficiïn indegudament de la baixa fiscalitat de determinats territoris, règims fiscals o estructures, i que siguin o puguin ser replicades o estandarditzades per al seu ús per part d'una pluralitat de contribuents.

Lluita contra l'economia submergida

L'Agència Tributària reforçarà durant 2023 el control sobre sectors i models de negoci en els que s'apreciï alt risc d'existència d'economia submergida. Així, s'impulsaran les tradicionals visites o ‘pentinats’ fiscals en relació amb múltiples sectors, encara que amb un enfocament especial a les activitats relacionades amb la construcció, rehabilitació i reformes d'immobles.

En el marc de la nova normativa sobre prohibició del programa d'ocultació de vendes, també es desplegaran plans específics enfocats a la identificació de les eines de programa de gestió i comptabilitat utilitzades per comerços i empreses, així com a verificar la consistència dels programes informàtics amb la normativa d'aplicació.

Aprofitament indegut de crèdits fiscals

Juntament amb unes altres actuacions d'atenció preferent que venen figurant en les Directrius d'anys anteriors, com aquelles dirigides a evitar l'ús abusiu de la personalitat jurídica per canalitzar rendes i desviar despeses de persones físiques, o les referides a la comprovació d'entitats instrumentals per a l'emissió de factures irregulars a utilitzar per societats operatives, l'Agència incidirà novament en la comprovació de bases imposables negatives, crèdits fiscals en base o quota pendents de compensar o d'aplicar.

Destaca l'anàlisi d'estructures com les Agrupacions d'Interès Econòmic en aquells supòsits en què hagin servit com vehicles per traslladar i comercialitzar beneficis fiscals a tercers inversors. Aquesta anàlisi i comprovació s'estendrà als partícips o socis de les entitats interposades i especialment s'atendrà a la venda en sèrie d'aquestes estructures d'aprofitament de beneficis fiscals, quan s'apartin de la llei, siguin clarament abusives o es basin en pressupostos de fet simulats o artificialment inflats.

En qualsevol cas, l'Agència vetllarà perquè l'aplicació de les deduccions previstes en l'impost sobre societats estiguin lligades al desenvolupament d'activitats reals dirigides a les finalitats previstes en la norma, així com perquè els imports que s'hagin aplicat com a bases de la deducció es corresponguin amb les despeses efectivament incorregudes en la seva execució, evitant l'abús en el possible trasllat de beneficis fiscals als finançadors de les activitats que la normativa pretén fomentar.

Noves figures

Les directrius també subratllen que l'Agència Tributària serà l'òrgan encarregat de posar en marxa aquest any els dos nous gravàmens temporals energètic i d'entitats de crèdit i establiments financers de crèdit, així com l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes. L'Agència assumirà, per tant, les competències d'exacció, gestió, comprovació i recaptació respecte d'aquells dos gravàmens temporals, malgrat tractar-se d'una prestació patrimonial de caràcter públic no tributari, i exercirà les competències que li són pròpies respecte de l'impost temporal de grans fortunes.

Investigacions conjuntes i Fiscalia Europea

Tant per a l'àrea de trames d'IVA de l'Oficina Nacional d'Investigació i Frau, la ONIF, com per a les investigacions dels fraus més greus en matèria duanera, s'impulsaran totes les possibilitats que ofereix la creació de la Fiscalia Europea, òrgan supranacional penal que està suposant un autèntic avenç en la realització d'investigacions conjuntes amb uns altres països de la Unió Europea.

Repressió del contraban i el narcotràfic

En relació amb la prevenció i repressió del contraban, el narcotràfic i el blanqueig de capitals, durant l'any 2023 el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària desenvoluparà actuacions encaminades a la neutralització de les activitats de delinqüència organitzada, actuant de manera integral contra les estructures logístiques, financeres i patrimonials de les xarxes criminals.

En l'àmbit de la lluita contra el contraban i el narcotràfic, es treballarà en la implementació de noves tecnologies que permetin monitorar i detectar els comportaments anòmals de les embarcacions dedicades als trànsits il·lícits per via marítima. Al seu torn, es continuarà amb l'activitat operativa en relació amb la cadena de subministrament de les ‘narcollanxes’ i, en el cas del comerç irregular de tabac, s'esperen avenços en l'àmbit de la prevenció a partir del desenvolupament de les normes de control sobre el tabac cru i el seu règim sancionador.

Al seu torn, pel que fa a la protecció davant el comerç deslleial o il·lícit, s'exploraran les possibilitats d'aplicació d'eines avançades d'anàlisi de dades al món de la detecció del contraban en la paqueteria postal.

Control del frau en fase recaptatòria

Juntament amb l'extensió de l'anàlisi de riscos recaptatoris a noves manifestacions patrimonials, les Directrius de 2023 subratllen la importància del reforç de la cooperació internacional per al cobrament de crèdits tributaris mitjançant una major explotació dels intercanvis d'informació amb unes altres administracions i el perfeccionament d'eines que permetin realitzar una selecció de deutors amb signes de riquesa a l'exterior, especialment en l'àmbit de la UE.

Al mateix temps, es mantenen prioritats permanents en l'àmbit de Recaptació, com la presa de mesures cautelars per evitar buidatges patrimonials, l'adopció de derivacions de responsabilitat per afermar el cobrament efectiu dels deutes, o la vigilància dels deutors condemnats per delicte, i també es potenciarà, especialment en l'àmbit dels grans deutors, la utilització d'eines avançades de tractament i anàlisi de dades per detectar de manera àgil i eficient patrons de frau recaptatori complex sobre els quals enfocar i dirigir les actuacions.