Salta al contingut principal

Nova estadística a partir de les vendes d'acollits al SII

L'Agència Tributària comença a publicar un termòmetre avançat de l'activitat econòmica a Espanya

  • Setmanalment es publicarà l'evolució de les vendes diàries, que neix com l'indicador d'alta freqüència més complet que existeix avui dia al nostre país

  • La publicació, que constarà d'un informe resum i una base de dades de detall, té un grau de cobertura del 70% de les vendes interiors no exempts a Espanya

  • La sèrie de referència de l'estadística és la mitjana mòbil de 28 dies corregit dels denominats ‘efectes deterministes’, sèrie que redueix la forta irregularitat de les vendes que provoquen factors no relacionats amb l'evolució econòmica subjacent

  • Les vendes diàries creixen un 26,7% en termes interanuals, amb millores de fins al 114,5% en el cas de l'hostaleria

  • L'estadística permet també comparar l'evolució més recent de l'activitat amb la prèvia a la pandèmia (+22,3% respecte al mateix període de 2019), una millora que assoleix a gairebé la totalitat dels sectors

22 de desembre de 2021.- L'Agència Tributària posa a partir d'avui a disposició dels usuaris una nova eina estadística que serveix de termòmetre avançat de l'activitat econòmica a Espanya. L'‘Estadística de vendes diàries del Subministrament Immediat d'Informació (SII)’, que neix com l'indicador d'alta freqüència més complet que existeix avui dia a Espanya, ofereix una evolució i comparativa tant temporal com sectorial de l'activitat econòmica, en termes de vendes interiors, dels a prop de 61.000 acollits al SII – grans empreses i grups a l'efecte d'IVA, així com uns altres contribuents amb règim de devolució mensual –.

En conjunt, aquests contribuents representen el 70% de les vendes interiors no exempts a Espanya, el que ofereix un rellevant grau de cobertura a l'efecte d'analitzar la situació macroeconòmica més recent del país.

En partir del SII, la periodicitat de les sèries serà diària, encara que l'informe que acompanya a les sèries, així com la base de dades, es publicarà amb caràcter setmanal. L'última data de referència de les dades és la de dues setmanes abans de la seva publicació, temps necessari perquè la informació es pugui considerar completa i depurada.

L'àmbit geogràfic és el denominat Territori de Règim Fiscal Comú; és a dir, estan excloses les empreses que operen exclusivament en els territoris gestionats per les hisendes del País Basc i Navarra, i les empreses que el fan en els territoris que queden fora de l'àmbit d'aplicació de l'IVA (les Canarias, Ceuta i Melilla).

La cobertura de l'estadística per activitats és molt variada, atès que les empreses del SII són molt representatives d'alguns sectors, mentre que en uns altres el seu número i pes són reduïts, com succeeix en part del comerç detallista, en l'hostaleria, la restauració i algunes modalitats de transport.

L'estadística de vendes diàries del SII es presenta al públic a través d'un informe resum amb els principals resultats generals i per sectors, i una base de dades. La sèrie de referència de l'estadística és la mitjana mòbil de 28 dies corregit dels denominats ‘efectes deterministes’. Aquesta sèrie es considera el senyal més robust per fer el seguiment, en reduir, d'una forma relativament senzilla, la forta irregularitat de les vendes provocada per factors que no han de veure amb l'evolució econòmica subjacent (per exemple, divergències en les dates de facturació de les empreses que generen valors anòmals, o l'acumulació de factures en determinats dies del mes).

Major activitat econòmica que abans de la pandèmia

A tall d'exemple, en aquest primer informe, de 21 de desembre, es pren en consideració com última data de presa de dades la de 14 dies abans. Per tant, el període d'anàlisi comprèn entre l'11 de novembre i el 7 de desembre.

Per a aquest període, la taxa interanual de la mitjana mòbil de 28 dies (‘MM28’) corregida se situa en el +26,7%. Els majors creixements interanuals de l'indicador es registren en l'hostaleria (114,5%), subministrament d'energia (101,1%) i transport i emmagatzematge (56,3%).

L'estadística permet comparar també l'evolució més recent de l'activitat amb la registrada abans de la pandèmia. Durant el període de referència de l'informe setmanal, les vendes creixen un 22,3% respecte al mateix període de 2019 i gairebé la totalitat dels sectors mostren també taxes de creixement positives respecte a les que es registraven fa dos anys.

L'estudi es publica en la pàgina web de l'Agència, sede.agenciatributaria.gob.es.