Model 202. Instruccions per a períodes impositius iniciats el 2023 i següents
PAGAMENT FRACCIONAT
IMPOST SOBRE SOCIETATS
IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS (ESTABLIMENTS PERMANENTS I ENTITATS
EN RÈGIM D'ATRIBUCIÓ DE RENDES CONSTITUÏDES A L'ESTRANGER AMB PRESÈNCIA EN TERRITORI ESPANYOL)
Instruccions
Períodes impositius 2023 i següents
La presentació del model 202 es realitzarà exclusivament per via telemàtica.
1) IDENTIFICACIÓ
Es consignaran les dades identificatives del declarant: NIF i cognoms i nom o raó social.
Les entitats que tributin conjuntament a l'Estat i a les Diputacions Forals del País Basc i/o Comunitat Foral de Navarra, a les que sigui aplicable la corresponent normativa foral de l'impost sobre societats segons el que disposa el Concert Econòmic amb la Comunitat Autònoma del País Basc o en el Conveni Econòmic entre l'Estat i la Comunitat Foral de Navarra, marcaran també la casella que els correspongui de les que es relacionen a la part inferior d'aquest apartat i complimentaran el model de declaració amb les dades que siguin compatibles amb la seva respectiva normativa foral per poder ingressar en Territori Comú la part que correspongui del pagament fraccionat foral. Aquestes entitats consignaran en les seves declaracions els camps d'identificació, meritació, base del pagament fraccionat (clau 01, clau 16 o clau 19), volum d'operacions en Territori Comú (%) (clau 29) i la quantitat per ingressar (clau 03 o clau 34).
2) MERITACIÓ
Exercici : Es consignaran en aquesta casella els quatre dígits de l'any en el que correspon efectuar el pagament fraccionat.
Període : Es consignarà en aquesta casella, segons el mes en què correspongui realitzar el pagament fraccionat, la següent clau: 1/P per al pagament a efectuar durant els vint primers dies naturals del mes d'abril, 2/P per al corresponent al mateix període del mes d'octubre i 3/P per al corresponent al mateix període del mes de desembre.
Els contribuents sotmesos a normativa de territori foral de Navarra marcaran 2P com clau període. Els contribuents sotmesos a normativa de territori foral de Guipúscoa, Biscaia o Àlaba, marcaran 0A com clau període.
Data d'inici del període impositiu : Es consignarà en aquesta casella la data d'inici del període impositiu amb sis dígits DD/MM/AA (D = dia, M = mes, A = any).
C.N.A.E. activitat principal: Es consignarà el codi de quatre xifres relatiu a la Classificació Nacional d'Activitats
Econòmiques que correspongui a l'activitat amb major volum d'operacions.
3) DADES ADDICIONALS
Les dades declarades en aquest apartat es vinculen amb els camps a complimentar en l'apartat 4 Liquidació. En cas de modificació posterior verifiqui el contingut d'aquest apartat.
Entitat que aplica el règim de la Llei 49/2002, de 23 de desembre : Marcaran aquesta clau les entitats que s'acullin al règim especial previst en la Llei 49/2002, de 23 de desembre, on es regula el Règim Fiscal de les Entitats sense Fines Lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.
Entitat que aplica el règim de la Llei 11/2009, de 26 d'octubre : Marcaran aquesta clau les entitats que s'acullin al règim especial previst en la Llei 11/2009, de 26 d'octubre, per la qual es regulen les societats anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari.
Entitat de capital-risc que aplica el règim fiscal especial de l'art.50 LIS : Marcaran aquesta clau les entitats de capital-risc regulades en la Llei 22/2014, de 12 de novembre, exceptuades de l'obligació d'efectuar el pagament fraccionat mínim aplicable a les grans empreses.
Entitat que aplica el règim de les entitats navilieres en funció del tonatge : Marcaran aquesta clau les entitats que s'acullin al règim especial de les entitats navilieres en funció del tonatge, previst en el capítol XVI del títol VII de la Llei 27/2014, de 28 de novembre, de l'impost sobre societats (d’ara endavant LIS).
En el supòsit d'entitats de la qual base imposable es determina en part conforme al mètode d'estimació objectiva i en part aplicant el règim general de l'impost (activitats no incloses en règim especial) marcaran també en aquest apartat la clau “unes altres entitats amb possibilitat d'aplicar dos tipus impositius” i consignaran 25/25N en la clau “tipus de gravamen de l'impost sobre societats de l'exercici en curs”. En aquells casos en què es realitzi la presentació del pagament fraccionat mitjançant presentació directa (sense fer ús del formulari) a causa de restriccions d'espai en la definició del camp "Dades addicionals - Tipus de gravamen de l'impost sobre societats de l'exercici en curs" s'haurà de posar el valor "25/25" en lloc del valor "25/25N".
Entitats que compleixin els requisits de l'art.101 LIS i apliquin tipus gravamen art. 29.1, 1er paràgraf LIS : Marcaran aquesta clau les entitats que compleixin els requisits de l'article 101 de la LIS i al seu torn apliquin el tipus general de gravamen del 25%.
Import net del volum de negoci dels dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu és superior a 6.000.000 euros : Marcaran aquesta casella, les entitats que durant els dotze mesos immediatament anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu, hagin tingut un volum de negoci superior a 6.000.000. D'aquesta manera, vindran obligades a calcular el pagament fraccionat d'acord amb el que preveu l'article 40.3 de la LIS.
Cooperativa fiscalment protegida : Marcaran aquesta clau les entitats que tinguin la consideració de fiscalment protegides, d'acord amb el que estableix la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre Règim Fiscal de les Cooperatives.
Marqui aquesta casella si concorre ALGUNA de les següents circumstàncies :
-
Entitat que aplica la Reserva per a inversions a les Canarias o tingui dret a la bonificació de l'art.26 Llei 19/1994 : Marcaran aquesta casella, a l'efecte de tenir en compte la reducció de la base imposable o de la quantitat per ingressar previstes respectivament en l'apartat 1 i apartat 2 de la disposició addicional cinquena de la LIS, les entitats que apliquin reserva per a inversions o que tinguin dret a la bonificació de l'art.26 de la Llei 20/1994. A aquests efectes, es complimentaran també les caselles corresponents de l'apartat 5, Informació addicional.
-
Entitat que aplica el règim ZEC :
Marcaran aquesta casella, a l'efecte de determinar la quantitat mínima per ingressar prevista en la lletra a) de l'apartat 1 de la disposició addicional catorzena de la LIS i amb la finalitat de no computar aquella part del resultat positiu que es correspongui amb el percentatge assenyalat en l'article 44.4 de la Llei 19/1994 (llevat que sigui procedent aplicar el que preveu l'article 44.6 b) de la Llei 19/1994), les entitats que apliquin el règim de la Zona Especial Canària. A aquests efectes, es complimentarà també la casella corresponent de l'apartat 5, Informació addicional.
Els contribuents que tinguin sucursals de la Zona Especial Canària d'entitats amb residència fiscal a Espanya que formin part d'un grup fiscal que apliqui el règim de consolidació fiscal, han de declarar separadament la part de base imposable atribuïble a la sucursal de la Zona Especial Canària. Cadascuna d'aquestes entitats ha de presentar el pagament a compte d'aquest impost en el seu model 202 corresponent, tot això, sens perjudici del model 222 que haurà de presentar l'entitat dominant per la part de la base imposable que no tributa al tipus especial i respecte de la que aplicarà règim especial de consolidació fiscal.
-
Entitat que aplica la bonificació de Ceuta i Melilla art. 33 LIS :
Marcaran aquesta casella, a l'efecte de determinar la quantitat mínima per ingressar prevista en la lletra a) de l'apartat 1 de la disposició addicional catorzena de la LIS i amb la finalitat de minorar del mateix el 50% d'aquella part del resultat positiu que es correspongui amb rendes que tinguin dret a la bonificació prevista en l'article 33 de la LIS. A aquests efectes, es complimentarà també la casella corresponent de l'apartat 5, Informació addicional.
-
Entitat amb resultats positius per operacions d'augment de capital o fons propis per compensació de crèdits que no s'integren en la base imposable per aplicació de l'article 17.2 LIS :
Marcaran aquesta casella les entitats que hagin tingut resultats positius per operacions d'augment de capital o fons propis per compensació de crèdits que no s'integrin en la base imposable per aplicació de l'article 17.2 de la LIS, amb la finalitat d'excloure aquestes quantitats de la quantitat mínima per ingressar prevista en la disposició addicional catorzena de la LIS. A aquests efectes, es complimentarà també la casella corresponent de l'apartat 5, Informació addicional.
-
Entitat parcialment exempta que aplica el règim fiscal especial Cap. XIV Tít. VII LIS:
Marcaran aquesta casella, les entitats parcialment exemptes a les que resulti d'aplicació el règim fiscal especial establert en el capítol XIV del títol VII de la LIS, a l'efecte de determinar la quantitat mínima per ingressar prevista en la disposició addicional catorzena de la LIS, ja que en aquests casos es prendrà com a resultat positiu el corresponent exclusivament a les rendes no exemptes. A aquests efectes, es complimentarà també la casella corresponent de l'apartat 5, Informació addicional.
-
Entitat que aplica la bonificació de l'article 34 LIS :
Marcaran aquesta casella, les entitats que apliquin la bonificació per prestació de serveis públics locals previst en l'article 34 de la LIS, a l'efecte de determinar la quantitat mínima per ingressar prevista en la disposició addicional catorzena de la LIS, ja que en aquests casos es prendrà com a resultat positiu el corresponent exclusivament a les rendes no bonificades. A aquests efectes, es complimentarà també la casella corresponent de l'apartat 5, Informació addicional.
Altres entitats amb possibilitat d'aplicar dos tipus impositius : Marcaran aquesta clau les entitats no incloses en les claus anteriors amb possibilitat d'aplicar dos tipus de gravamen.
Tipus de gravamen de l'impost sobre societats de l'exercici en curs : Es consignarà el tipus o tipus impositius aplicables en la declaració de l'impost sobre societats.
Entitat amb import net del volum de negoci del període impositiu immediatament anterior inferior a 1 milió d'euros : Marcaran aquesta clau les entitats amb import net del volum de negoci inferior a 1 milió d'euros durant el període impositiu immediatament anterior, a les que s'aplica el tipus de gravamen del 23% en la declaració de l'impost sobre societats.
Import net del volum de negoci durant els dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu : Marcaran aquesta clau, en el seu tram corresponent, les entitats amb import net del volum de negoci igual o superior a 10 milions d'euros durant els dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu.
4) LIQUIDACIÓ
CONTRIBUENTS DE L'IMPOST SOBRE SOCIETATS
Els CONTRIBUENTS de l'impost sobre societats calcularan el pagament fraccionat tal com s'exposa a continuació:
A) CÀLCUL DEL PAGAMENT FRACCIONAT: MODALITAT ARTICLE 40.2 LIS
CLAU [01]. CÀLCUL DE LA BASE DEL PAGAMENT FRACCIONAT.
-
En el cas d'entitats que tributin exclusivament a l'Estat, es prendrà com a base del pagament fraccionat la quota íntegra de l'últim període impositiu termini reglamentari del qual de declaració estigués vençut el dia 1 del mes que correspongui, dels indicats en el punt anterior, minorat en les deduccions i bonificacions així com en les retencions i ingressos a compte corresponents a aquell, sempre que aquest període impositiu hagi estat de durada anual.
-
En cas que la durada de l'últim període impositiu base hagués estat inferior a l'any, hauran de considerar-se els períodes impositius immediatament anteriors fins a comprendre un període mínim de 365 dies. En aquest supòsit, la base del pagament fraccionat es determinarà mitjançant la suma algebraica de les quotes dels períodes impositius considerats.
Si el període comprès pels períodes impositius computats excedís el mínim de 365 dies, es prendrà, a l'efecte de l'esmentada suma algebraica, com a quota del període impositiu més remot, el següent percentatge de la quota del període impositiu:
-
Les agrupacions d'interès econòmic espanyoles i les unions temporals d'empreses inscrites en el Registre especial del Ministeri d'Economia i Hisenda, prendran com a base del pagament fraccionat la quota íntegra corresponent a la part de base imposable que correspongui als socis no residents, minorada en els conceptes esmentats en la lletra a) anterior que, en proporció directa al seu percentatge de participació, correspongui als esmentats socis.
Les entitats esmentades en el paràgraf anterior, per tant, no resulten obligades a efectuar pagaments fraccionats quan el percentatge de participació en les mateixes correspongui, en la seva totalitat, a socis o membres residents en territori espanyol.
-
En els supòsits de fusió, la base dels pagaments fraccionats corresponents al primer període impositiu una vegada realitzada l'operació, es determinarà mitjançant la suma algebraica de les bases que haguessin resultat en les societats transmitents de no haver-se dut a terme la mateixa.
En un altre cas, quan no hagués període impositiu base o aquest sigui el primer des de la realització de l'operació i de durada inferior a l'any, es computaran les dades dels períodes impositius immediats anteriors de les societats transmitents.
En una operació d'absorció i una vegada realitzada la mateixa, la base dels pagaments fraccionats de la societat adquirent corresponents al període impositiu en què aquella es va realitzar, s'incrementarà en les bases del pagament fraccionat de les societats transmitents que haguessin resultat de no haver-se dut a terme aquesta operació. En un altre cas i, en tant quant el període impositiu base no comprengui un període mínim de 365 dies de la societat, una vegada realitzada tal operació, es computaran igualment les dades dels períodes impositius immediats anteriors de les societats transmitents.
- En el supòsit d'entitats que hagin de tributar conjuntament a l'Estat i a les Diputacions Forals del País Basc i/o a la Comunitat Foral de Navarra, per determinar la base dels pagaments fraccionats que han d'ingressar, si escau, a cadascuna d'aquestes Administracions, s'aplicarà la proporció que, respecte del total, representeu el volum d'operacions realitzades en cada territori determinat en funció de la proporció del volum d'operacions realitzat en cada territori determinat en l'última declaració-liquidació de l'Impost.
CLAU [02]. RESULTAT DE LA DECLARACIÓ ANTERIOR (EXCLUSIVAMENT SI AQUESTA ÉS COMPLEMENTÀRIA).
Si aquesta declaració fora complementària d'una altra presentada amb anterioritat pel mateix concepte i període, es farà constar en aquesta casella l'import del pagament fraccionat ingressat prèviament. En aquest supòsit, en l'apartat 6 Complementària, s'haurà de fer constar el codi electrònic assignat a aquesta declaració.
CLAU [03]. PER INGRESSAR.
Serà el resultat d'aplicar el percentatge del 18% a la quantitat calculada com a base del pagament fraccionat (clau [01]) a cadascun dels períodes d'abril, octubre o desembre.
En el supòsit de ser aquesta declaració complementària d'una altra anterior (veure apartat 6 d'aquestes instruccions), de l'import calculat segons el que ha expressat en el paràgraf anterior haurà de restar-se l'import del pagament fraccionat que es va ingressar al seu moment (clau [02]).
La quantitat per ingressar haurà d'expressar-se amb dos decimals. Per fer-ho, si es precisa, s'arrodonirà per excés o per defecte al cèntim més proper. En cas que l'última xifra de la quantitat obtinguda com a resultat d'aplicar el percentatge a la base del pagament fraccionat sigui exactament la meitat d'un cèntim, l'arrodoniment s'efectuarà a la xifra superior.
B) CÀLCUL DEL PAGAMENT FRACCIONAT: MODALITAT ARTICLE 40.3 LIS
Aquest sistema té caràcter opcional, llevat de les excepcions que es comenten a continuació, sent d'aplicació a aquells contribuents que voluntàriament decideixin aplicar-ho. Per això hauran d'exercir l'opció en la corresponent declaració censal durant el mes de febrer de l'any natural a partir del qual hagi d'assortir efectes, sempre que el període impositiu a què es refereixi l'esmentada opció coincideixi amb l'any natural. En cas contrari, l'exercici de l'opció haurà de realitzar-se en la corresponent declaració censal, durant el termini de dos mesos a comptar de l'inici d'aquest període impositiu o dins el termini comprès entre l'inici d'aquest període impositiu i la finalització del termini per efectuar el primer pagament fraccionat corresponent al referit període impositiu quan aquest últim termini fora inferior a dos mesos.
Realitzada l'opció, el contribuent quedarà vinculat a aquesta modalitat de pagament fraccionat respecte dels pagaments corresponents al mateix període impositiu i següents, en tant no es renunciï a la seva aplicació a través de la corresponent declaració censal que haurà d'exercitar-se en els mateixos terminis establerts en el paràgraf anterior.
No obstant això, en qualsevol cas, resulten obligats a realitzar els pagaments fraccionats per aquest sistema els contribuents de la qual volum de negoci dels dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu sigui superior a 6.000.000 d'euros, així com els contribuents que s'hagin acollit al règim fiscal especial establert en el capítol XVI del títol VII de la LIS (règim de tributació de les entitats navilieres en funció del tonatge).
Aquests últims contribuents han de tenir en compte que l'aplicació de la modalitat establerta en l'article 40.3 de la LIS es realitzarà sobre la base imposable calculada conforme a les regles establertes en l'article 114 de l'esmentada Llei i aplicant el percentatge a què es refereix l'article 115 del mateix text legal, sense computar deducció alguna sobre la part de quota derivada de la part de base imposable determinada segons el que disposa l'article 116.
Les agrupacions d'interès econòmic espanyoles i les unions temporals d'empreses inscrites en el Registre especial del Ministeri d'Economia i Hisenda no estaran obligades a realitzar pagaments fraccionats respecte de la part de base imposable que correspongui als socis residents en territori espanyol, ni aquesta base imposable formarà part de la base del pagament fraccionat. Per tant, les entitats esmentades no resulten obligades a efectuar pagaments fraccionats quan el percentatge de participació en les mateixes correspongui, en la seva totalitat, a socis o membres residents en territori espanyol.
En el cas dels contribuents que tributin conjuntament a l'Estat i a les Diputacions Forals del País Basc i/o a la Comunitat Foral de Navarra, la base del pagament fraccionat serà la part proporcional que correspongui a cadascuna d'aquestes Administracions, tenint en compte el volum d'operacions realitzades en cada territori determinat segons el volum d'operacions realitzat en cada territori segons l'última declaració-liquidació de l'Impost.
CÀLCUL DE LA BASE DEL PAGAMENT FRACCIONAT.
Els contribuents que hagin optat per efectuar el pagament fraccionat acollint-se al que disposa l'apartat 3 de l'article 40 de la LIS, prendran com a base del pagament fraccionat la part de la base imposable del període dels tres (corresponent a l'1/P), nou (corresponent al 2/P) o onze primers mesos (corresponent al 3/P) de cada any natural, determinada segons les normes de la Llei de l'impost sobre Societats tenint en compte, si escau, els límits per a la compensació de bases imposables negatives d'exercicis anteriors.
Els contribuents període impositiu del qual no coincideixi amb l'any natural realitzaran el pagament fraccionat sobre la part de la base imposable corresponent als dies transcorreguts des de l'inici del període impositiu fins al dia anterior a l'inici de cadascun dels períodes d'ingrés del pagament fraccionat dels mesos d'abril, octubre i desembre, segons que correspongui. En aquests supòsits, el pagament fraccionat és a compte de la liquidació corresponent al període impositiu que estigui en curs el dia anterior a l'inici de cadascun dels períodes de pagament esmentats.
CLAU [04]. RESULTAT COMPTABLE (DESPRÉS DEL IS).
Es consignarà en la clau [04] el resultat del compte de pèrdues i guanys després de l'impost sobre societats.
CLAUS [05] I [06]. CORRECCIÓ PER IMPOST SOBRE SOCIETATS.
Es consignarà en la clau [05] l'import corresponent als augments al resultat del compte de Pèrdues i Guanys per Impost sobre beneficis i en la clau [06] el corresponent a les disminucions.
CLAU [37]. Reversió DEL 30% DE L'IMPORT DE LES DESPESES DE AMORTIZ. COMPTABLE (ART. 7 LLEI 16/2012).
Es consignarà en la clau [37] l'import corresponent a les disminucions per la reversió dels ajustaments que durant els períodes impositius iniciats el 2013 i 2014, van efectuar les entitats que no tenen la consideració de reduïda dimensió i que com a conseqüència del que preveu l'article 7 de la Llei 16/2012, de 27 de desembre, van haver de dotar un augment al resultat del compte de pèrdues i guanys.
CLAUS [07] I [08]. RESTA CORRECCIONS AL RESULTAT COMPTABLE, EXCEPTE COMP BI NEGATIVA EX. ANT.
Es consignarà en la clau [07] l'import corresponent al total d'augments al resultat del compte de Pèrdues i Guanys excepte la correcció per impost sobre Societats i l'ajustament per la limitació a les amortitzacions fiscalment deduïbles, i en la clau [08] el corresponent a les disminucions.
CLAUS [38] I [39]. TOTAL CORRECCIONS AL RESULTAT COMPTABLE.
Són imports calculats:
clau 38 = clau 05 + clau 07
clau 39 = clau 06 + clau 37 + clau 08
CLAU [13]. BASE IMPOSABLE PRÈVIA
És un import calculat: clau 13 = clau 04 + clau 38 - clau 39.
CLAU [44]. ROMANENT RESERVA DE CAPITALITZACIÓ NO APLICADA PER INSUFICIÈNCIA DE BASE.
Únicament consignaran aquesta casella els contribuents tipus de gravamen del qual es correspongui amb el previst en l'apartat 1 o 6 de l'article 29 de la Llei de l'impost sobre Societats, quan es donin els requisits previstos en l'apartat 1 de l'article 25 de la LIS, i sempre que no s'hagi pogut reduir la totalitat del 10% de l'increment de fons propis en la declaració de l'impost sobre societats (model 200), podent aplicar d'aquesta manera, el romanent pendent per insuficiència de quota de quantitats corresponents a anys anteriors.
En aquest sentit, la reducció en la base imposable d'un determinat període impositiu relativa a la reserva de capitalització, es correspon amb el 10% de l'increment dels fons propis, per a de la qual determinació resulta imprescindible que s'hagi produït el tancament de l'exercici. Això significa que l'aplicació de la reserva de capitalització no pot tenir-se en compte en la determinació de la base imposable aplicable als pagaments fraccionats, atès que el període impositiu no haurà conclòs i no haurà tingut lloc el tancament de l'exercici, no s'haurà pogut determinar el possible increment de fons propis que determinaria la reducció de la base imposable. Això només es podrà determinar en la declaració del corresponent període impositiu que, d'acord amb l'article 124.1 de la LIS, es presentarà en el termini dels 25 dies naturals següents als 6 mesos posteriors a la conclusió del període impositiu.
En conseqüència, en els pagaments fraccionats no podrà figurar una reducció per aquest concepte (reserva de capitalització) en la part de la base imposable a partir de la qual es determinen tals pagaments fraccionats. Al contrari, sí podrà figurar una reducció per la reserva de capitalització, però corresponent a les quantitats pendents d'aplicació de la reducció d'anys anteriors, que és el que figurarà en aquesta casella, en concepte de romanent de reserva de capitalització no aplicada per insuficiència de base.
CLAU [14]. COMPENSACIÓ DE BASES IMPOSABLES NEGATIVES DE PERÍODES ANTERIORS.
Es consignarà l'import de les bases negatives de períodes anteriors que són objecte de compensació a l'efecte d'aquesta declaració. Presa el valor zero si la casella 13 – casella 44 és negativa o zero, excepte si hagués indicat algun import en la casella part integrada en la base imposable per operacions de treu o espera.
La compensació de bases imposables negatives de períodes anteriors està limitada al 70% de la base imposable prèvia a l'aplicació de la reserva de capitalització establerta en l'article 25 de la LIS i a la seva compensació.
En tot cas, es poden compensar en el període impositiu bases imposables negatives fins a l'import d'1 milió d'euros. La limitació a la compensació de bases imposables negatives indicada en el paràgraf anterior no resultarà d'aplicació en l'import de les rendes corresponents a treus i esperes conseqüència d'un acord amb els creditors del contribuent. Les bases imposables negatives que siguin objecte de compensació amb les rendes esmentades no es tenen en consideració respecte de l'import d'1 milió d'euros a què es refereix el paràgraf anterior.
CLAUS [45] I [46]. RESERVA D'ANIVELLAMENT (art 105 LIS) (només entitats que compleixin els requisits de l'art.101 LIS i apliquin tipus gravamen art. 29.1, 1er paràgraf LIS).
La reserva d'anivellament es tracta d'un incentiu fiscal aplicable a les entitats de reduïda dimensió (aquelles import del qual del volum de negoci haguda durant el període impositiu immediatament anterior sigui inferior a 10 milions d'euros). En aquest sentit, en les correccions al resultat comptable no està inclosa la quantitat corresponent a la reserva d'anivellament. Després de les correccions al resultat comptable, s'obté una base imposable prèvia, sobre la qual s'aplicaria la compensació de bases imposables negatives), i s'obté la base imposable, sobre la qual, si escau, s'aplicaria la reserva d'anivellament, que ha de tenir-se en compte a l'efecte dels pagaments fraccionats, tal com assenyala l'apartat 5 de l'article 105 de la LIS i la qual pot minorar o addicionar aquella base imposable. Així i sempre que es compleixin els requisits previstos en l'article 105, es podrà minorar la base imposable positiva (sempre que no superi l'import d'1 milió d'euros) en fins al 10 per cent del seu import. En cas de minorar la base imposable, deurà dotar-se una reserva amb càrrec als resultats positius de l'exercici per l'import d'aquesta minoració. Així l'import de minoració, es deurà incloure en la clau [46].
Aquestes quantitats, s'addicionaran a la base imposable dels períodes impositius que concloguin en els 5 anys immediats i successius a la finalització del període impositiu en què es realitzi aquesta minoració, si el contribuent té una base imposable negativa i fins a l'import de la mateixa. L'import d'addició, es deurà incloure en la clau [45].
RESULTAT PREVI.
B1 CAS GENERAL (ENTITATS AMB PERCENTATGE ÚNIC).
CLAUS [16], [17] I [18].
El seu import vindrà calculat automàticament en funció de les dades consignades en la declaració.
Així, per exemple:
Clau [16] = clau [13] – clau [44] - clau [14] + clau [45] – clau [46], sense poder ser negativa.
Clau [17] = 19⁄20 x tipus de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per excés, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui com a mínim de 10 milions d'euros.
Clau [17] = 5⁄7 × tipus de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per defecte a la unitat anterior, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui menor de 10 milions d'euros.
Cas especial: Si marca la clau “Entitat que aplica el règim de les entitats navilieres en funció del tonatge” la Clau [17] ha de ser, en qualsevol cas, 25.
CLAU [47]. DOTACIONS DE L'ART. 11.12 DE LA LIS (DA 7a LLEI 20/1990) (NOMÉS COOPERATIVES).
La dotació prevista en l'apartat 12 de l'article 11 de la Llei de l'impost sobre Societats (que regula la seva integració en la base imposable d'acord amb el que estableix la LIS, amb el límit del 70% de la base imposable positiva prèvia a la seva integració, a l'aplicació de la reserva de capitalització establerta en l'article 25 i a la compensació de bases imposables negatives), es referirà a la quota íntegra positiva sense tenir en compte la seva integració ni la compensació de quotes negatives. De tal manera que per a les societats cooperatives, s'aplicarà amb posterioritat a aplicar el tipus de gravamen, essent necessari que es converteixi l'import de la mateixa a quota, en funció del tipus de gravamen que correspongui.
Les societats cooperatives que apliquin aquest límit duran a terme l'ajustament positiu o negatiu que procedeixi del mateix en aquesta clau i no practicaran per aquest motiu cap correcció al resultat comptable amb caràcter previ a la determinació de la base imposable.
CLAU [40]. COMPENSACIÓ DE QUOTES NEGATIVES DE PERÍODES ANTERIORS (NOMÉS COOPERATIVES).
Les cooperatives que no siguin fiscalment protegides complimentaran en aquesta casella les quotes negatives a compensar de períodes anteriors.
La compensació de quotes negatives de períodes anteriors està limitada al 70% de la quota íntegra prèvia a la seva compensació.
En qualsevol cas, seran compensables durant el període impositiva quotes íntegres per l'import que resulti de multiplicar 1 milió d'euros al tipus mitjà de gravamen de l'entitat.
La limitació a la compensació de quotes negatives indicada en el paràgraf anterior no resultarà d'aplicació en l'import de les rendes corresponents a treus i esperes conseqüència d'un acord amb els creditors no vinculats amb el contribuent. A aquests efectes s'haurà de tenir en compte si les rendes corresponen a resultats cooperatius o extracooperatius.
CLAUS [48] I [49]. RESERVA D'ANIVELLAMENT (art 105 LIS) CONVERTIT EN QUOTES (només entitats que compleixin els requisits de l'art.101 LIS i apliquin tipus gravamen art. 29.1, 1er paràgraf LIS).
La reserva d'anivellament, es tracta d'un incentiu fiscal aplicable a les entitats de reduïda dimensió, (aquelles import del qual del volum de negoci haguda durant el període impositiu immediatament anterior sigui inferior a 10 milions d'euros). En aquest sentit, en les correccions al resultat comptable no està inclosa la quantitat corresponent a la reserva d'anivellament. Després de les correccions al resultat comptable, s'obté una base imposable prèvia, sobre la qual s'aplicaria la compensació de bases imposables negatives), i s'obté la base imposable, sobre la qual, si escau, s'aplicaria la reserva d'anivellament, que ha de tenir-se en compte a l'efecte dels pagaments fraccionats, tal com assenyala l'apartat 5 de l'article 105 de la LIS i la qual pot minorar o addicionar aquella base imposable.
Així i sempre que es compleixin els requisits previstos en l'article 105, es podrà minorar la base imposable positiva (sempre que no superi l'import d'1 milió d'euros) en fins al 10 per cent del seu import. En cas de minorar la base imposable, deurà dotar-se una reserva amb càrrec als resultats positius de l'exercici per l'import d'aquesta minoració. L'import de minoració, convertit en quotes mitjançant l'aplicació del tipus de gravamen que si escau correspongui, es deurà incloure en la clau [49].
Aquestes quantitats, s'addicionaran a la base imposable dels períodes impositius que concloguin en els 5 anys immediats i successius a la finalització del període impositiu en què es realitzi aquesta minoració, si el contribuent té una base imposable negativa i fins a l'import de la mateixa. L'import d'addició, convertit en quotes mitjançant l'aplicació del tipus de gravamen que si escau correspongui, es deurà incloure en la clau [48].
CLAUS [18]
La clau [18] serà = [(clau [16] x clau [17])/100] + clau [47] – clau [40] + clau [48] – clau [49]
B2 CASOS ESPECÍFICS (EMPRESES AMB MÉS D'UN PERCENTATGE).
CLAUS [20] I [23].
En la clau [20] es consignarà l'import de la base del pagament fraccionat a la que sigui d'aplicació el tipus de gravamen més baix dels dos indicats en la clau tipus de gravamen, arrodonit per defecte a la unitat anterior.
En el supòsit d'entitats navilieres que apliquen el règim especial en funció del tonatge de la qual base imposable es determina en part conforme al mètode d'estimació objectiva i en part aplicant el règim general de l'impost (activitats no incloses en règim especial) inclouran en aquesta casella la base del pagament fraccionat que correspongui a les activitats de l'entitat que tributen en règim general.
En la clau [23] es consignarà l'import de la base del pagament fraccionat a la que sigui d'aplicació el tipus de gravamen més alt dels dos indicats en la clau tipus de gravamen.
En el supòsit d'entitats navilieres que apliquen el règim especial en funció del tonatge de la qual base imposable es determina en part conforme al mètode d'estimació objectiva i en part aplicant el règim general de l'impost (activitats no incloses en règim especial) inclouran en aquesta casella la base del pagament fraccionat que correspongui a l'activitat de l'entitat que tributa en règim especial.
La clau [23] serà = clau [19] - clau [20]
CLAUS [19], [21], [22], [24] I [25].
El seu import vindrà calculat automàticament en funció de les dades consignades en la declaració.
Així, per exemple:
La clau [19] serà igual a clau [13] - clau [44] - clau [14] + clau [45] - clau [46], sense poder ser negativa.
La clau [21] = 19⁄20 × tipus de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per excés, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui com a mínim de 10 milions d'euros.
La clau [21] = 5⁄7 × tipus de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per defecte a la unitat anterior, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui menor de 10 milions d'euros.
La clau [22] serà = (clau [20] × clau [21]) ⁄100
La clau [24] = 19⁄20 ×tipo de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per excés, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui com a mínim de 10 milions d'euros.
En el supòsit d'entitats navilieres que apliquen el règim especial en funció del tonatge el tipus de gravamen aplicable a la base del pagament fraccionat corresponent a l'activitat que tributa en règim especial serà del 25%.
La clau [24] = 5⁄7 × tipus de gravamen indicat en la casella de tipus de gravamen tot això arrodonit per defecte a la unitat anterior, sempre que el volum de negoci de l'entitat durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciï el període impositiu sigui menor de 10 milions d'euros.
En el supòsit d'entitats navilieres que apliquen el règim especial en funció del tonatge el tipus de gravamen aplicable a la base del pagament fraccionat corresponent a l'activitat que tributa en règim especial serà del 25%.
La clau [25] = (clau [23] × clau [24]) ⁄ 100.
CLAU [42]. COMPENSACIÓ DE QUOTES NEGATIVES DE PERÍODES ANTERIORS (NOMÉS COOPERATIVES).
Les cooperatives fiscalment protegides complimentaran en aquesta casella les quotes negatives a compensar de períodes anteriors.
La compensació de quotes negatives de períodes anteriors està limitada al 70 per cent de la quota íntegra prèvia a la seva compensació.
En qualsevol cas, seran compensables durant el període impositiva quotes íntegres per l'import que resulti de multiplicar 1 milió d'euros al tipus mitjà de gravamen de l'entitat.
La limitació a la compensació de quotes negatives indicada en el paràgraf anterior no resultarà d'aplicació en l'import de les rendes corresponents a treus i esperes conseqüència d'un acord amb els creditors no vinculats amb el contribuent. A aquests efectes s'haurà de tenir en compte si les rendes corresponen a resultats cooperatius o extracooperatius.
CLAUS [51] I [52]. RESERVA D'ANIVELLAMENT (art 105 LIS) (només entitats que compleixin els requisits de l'art.101 LIS i apliquin tipus gravamen art. 29.1, 1er paràgraf LIS).
La reserva d'anivellament, es tracta d'un incentiu fiscal aplicable a les entitats de reduïda dimensió, (aquelles import del qual del volum de negoci haguda durant el període impositiu immediatament anterior sigui inferior a 10 milions d'euros). En aquest sentit, en les correccions al resultat comptable no està inclosa la quantitat corresponent a la reserva d'anivellament. Després de les correccions al resultat comptable, s'obté una base imposable prèvia, sobre la qual s'aplicaria la compensació de bases imposables negatives), i s'obté la base imposable, sobre la qual, si escau, s'aplicaria la reserva d'anivellament, que ha de tenir-se en compte a l'efecte dels pagaments fraccionats, tal com assenyala l'apartat 5 de l'article 105 de la LIS i la qual pot minorar o addicionar aquella base imposable. Així i sempre que es compleixin els requisits previstos en l'article 105, es podrà minorar la base imposable positiva (sempre que no superi l'import d'1 milió d'euros) en fins al 10 per cent del seu import. En cas de minorar la base imposable, deurà dotar-se una reserva amb càrrec als resultats positius de l'exercici per l'import d'aquesta minoració. Així l'import de minoració, es deurà incloure en la clau [52].
Aquestes quantitats, s'addicionaran a la base imposable dels períodes impositius que concloguin en els 5 anys immediats i successius a la finalització del període impositiu en què es realitzi aquesta minoració, si el contribuent té una base imposable negativa i fins a l'import de la mateixa. L'import d'addició, es deurà incloure en la clau [51].
Aquestes claus seran utilitzades per les societats cooperatives que, si escau, compleixin els requisits per aplicar aquest incentiu fiscal.
CLAU [26]
La clau [26] = clau [22] + clau [25] + clau [50] – clau [42] + clau [51] – clau [52].
CÀLCUL DEL RESULTAT I DE LA QUANTITAT PER INGRESSAR.
CLAU [27]. BONIFICACIONS CORRESPONENTS Al PERÍODE COMPUTAT (TOTAL).
Es consignarà l'import total de les bonificacions del capítol III del títol VI de la LIS i altres bonificacions que li fossin d'aplicació al contribuent durant el període corresponent.
CLAU [28]. RETENCIONS I INGRESSOS A COMPTE PRACTICATS SOBRE ELS INGRESSOS DEL PERÍODE COMPUTAT (TOTAL).
Es consignarà l'import total de les retencions i ingressos a compte practicats al contribuent sobre els ingressos del període computat.
CLAU [29]. VOLUM D'OPERACIONS EN TERRITORI COMÚ (%).
Es consignarà la xifra del percentatge que correspongui a la tributació de l'Estat segons la proporció del volum d'operacions efectuades en Territori Comú determinada en l'última declaració-liquidació de l'impost.
CLAU [30]. PAGAMENTS FRACCIONATS DE PERÍODES ANTERIORS EN TERRITORI COMÚ (TOTAL).
Es consignarà l'import total dels pagaments fraccionats efectuats amb anterioritat en territori comú corresponents al mateix període impositiu.
CLAU [31]. RESULTAT DE LA DECLARACIÓ ANTERIOR (EXCLUSIVAMENT SI AQUESTA ÉS COMPLEMENTÀRIA).
Si aquesta declaració fora complementària d'una altra presentada amb anterioritat pel mateix concepte i període, es farà constar en aquesta casella l'import del pagament fraccionat ingressat prèviament. En aquest supòsit, en l'apartat 6 Complementària, s'haurà de fer constar el codi electrònic assignat a aquesta declaració
CLAU [32]. RESULTAT.
És un import calculat.
Clau [32] = ([clave [18] (o clau [26]) – clau [27]- clau [28]] × clau [29]/100) – clau [30] – clau [31].
CLAU [33]. MÍNIM PER INGRESSAR (NOMÉS PER A EMPRESES AMB CN IGUAL O SUPERIOR A 10 MILIONS €)
D'acord amb la disposició addicional catorzena de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, en la redacció donada per l'article 71 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l'any 2018 i l'article 4 de la Llei 8/2018, de 5 de novembre, la quantitat per ingressar no podrà ser inferior, en cap cas, al 23% (25% per a contribuents als que resulti d'aplicació el tipus de gravamen previst en el primer paràgraf de l'apartat 6 de l'article 29 d'aquesta Llei) del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos de cada any natural o, per a contribuents període impositiu del qual no coincideixi amb l'any natural, de l'exercici transcorregut des de l'inici del període impositiu fins al dia anterior a l'inici de cada període d'ingrés del pagament fraccionat, determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, minorat exclusivament en els pagaments fraccionats realitzats amb anterioritat, corresponents al mateix període impositiu.
D'aquest resultat positiu quedarà exclòs l'import del mateix que es correspongui amb rendes derivades d'operacions de treu o espera conseqüència d'un acord de creditors del contribuent, incloent-se en aquest resultat aquella part del seu import que s'integri en la base imposable del període impositiu.
També quedarà exclòs l'import del resultat positiu conseqüència d'operacions d'augment de capital o fons propis per compensació de crèdits que no s'integri en la base imposable per aplicació de l'article 17.2 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats.
En el cas d'entitats parcialment exemptes a les que resulti d'aplicació el règim fiscal especial establert en el capítol XIV del títol VII de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, es prendrà com a resultat positiu el corresponent exclusivament a rendes no exemptes. En el cas d'entitats a les que resulti d'aplicació la bonificació establerta en l'article 34 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, es prendrà com a resultat positiu el corresponent exclusivament a rendes no bonificades.
En el cas d'entitats que apliquen la Reserva per a inversions a les Canarias, quedarà exclòs de l'esmentat resultat positiu, l'import de la reserva per a inversions a les Canarias que prevegi realitzar-se d'acord amb el que estableix l'apartat 1 disposició addicional cinquena de la LIS.
En el cas d'entitats amb dret a la bonificació prevista en l'article 26 de la Llei 19/1994, quedarà exclòs de l'esmentat resultat positiu, el 50% de la quota íntegra corresponent als rendiments que tinguin dret a aquesta bonificació.
Si es tracta d'entitats que apliquen la bonificació prevista en l'article 33 LIS en el que es regula la Bonificació per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla, quedarà exclòs de l'esmentat resultat positiu, el 50% d'aquella part del resultat positiu que es correspongui amb rendes que tinguin dret a la mateixa.
Si es tracta d'entitats que apliquen el Règim fiscal de la Zona Especial Canària regulat en el Títol V de la Llei 19/1994, no es computarà a l'efecte del pagament fraccionat mínim, la part de la base imposable de l'entitat de la Zona Especial Canària que, a l'efecte de l'aplicació del tipus especial de gravamen, es derivi de les operacions realitzades material i efectivament en l'àmbit geogràfic de la Zona Especial Canària, que resulti d'aplicar el percentatge assenyalat en l'article 44 Llei 19/1994, llevat que sigui procedent aplicar el que disposa la lletra b) de l'apartat 6 d'aquest article, cas en què el resultat positiu a computar es minorarà en l'import que resulti d'aplicar el que disposa aquella lletra.
Aquest mínim per ingressar, no resultarà d'aplicació a les entitats a les que es refereixen els apartats 3, 4 i 5 de l'article 29 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats, ni a les referides en la Llei 11/2009, de 26 d'octubre, per la qual es regulen les societats anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari, ni a les entitats de capital-risc regulades en la Llei 22/2014, de 12 de novembre.
Tampoc resultarà d'aplicació el mínim per ingressar a les entitats navilieres en règim especial en funció del tonatge. No obstant això, per a aquelles entitats de la qual base imposable es determina en part conforme al mètode d'estimació objectiva i en part aplicant el règim general de l'impost (activitats no incloses en règim especial) el declarant haurà d'incloure en la casella 33 (mínim per ingressar) l'import que, si escau, correspongui per a les activitats incloses en règim general, ja que aquestes activitats no estan excloses del pagament fraccionat mínim. Aquesta dada ha de consignar-se directament pel contribuent, calculant-se d'acord amb el que ha previst per la disposició addicional catorzena de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats.
CLAU [34]. QUANTITAT PER INGRESSAR
Clau [34] = La major de les claus [32] o [33].
CONTRIBUENTS PER L'IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS
Els contribuents per l'Impost sobre la Renda de no Residents que obtinguin rendes mitjançant establiment permanent calcularan els pagaments fraccionats en els mateixos termes que els contribuents de l'impost sobre societats, però tenint en compte les peculiaritats derivades de la seva condició de contribuents per l'esmentat Impost sobre la Renda de no Residents (article 23.1 del text refós de la LIRNR).
Les entitats en règim d'atribució de rendes constituïdes a l'estranger amb presència en territori espanyol hauran d'efectuar pagaments fraccionats en els mateixos termes que els contribuents d'aquest Impost amb establiment permanent a Espanya, per la quantia que correspongui a la part de renda atribuïble als membres no residents. Quan es realitzi el pagament fraccionat en la modalitat de l'article 40.3 de la LIS, la base imposable es calcularà d'acord amb el que disposa el capítol V de la Llei de l'impost sobre la Renda de no Residents (article 18 del Reial decret 1776/2004, de 30 de juliol).
5) INFORMACIÓ ADDICIONAL
Els contribuents import net del qual del volum de negoci, durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciïn els períodes impositius, sigui com a mínim deu milions d'euros estaran obligats a presentar l'annex de comunicació de dades addicionals a la declaració. A aquests efectes marcaran la clau “comunicació de dades addicionals a la declaració” indicant el número de referència de societats (NRS) corresponent a aquesta comunicació.
Import exclòs per operacions de treu o espera: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import del resultat positiu que es correspongui amb rendes derivades d'operacions de treu o espera conseqüència d'un acord de creditors del contribuent.
Part integrada en la base imposable per operacions de treu o espera: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import de la part integrada en la base imposable per operacions de treu o espera conseqüència d'un acord de creditors del contribuent.
Part integrada en la base imposable en l'àmbit de quota per operacions de treu o espera (només cooperatives): A l'efecte de determinar els límits de compensació de quotes negatives de períodes anteriors, les cooperatives inclouran a més en aquesta clau l'import de la part integrada en la base imposable en l'àmbit de quota per operacions de treu o espera conseqüència d'un acord de creditors del contribuent.
Rendes de reversió de deterioraments que s'integren en la base imposable: D'acord amb el criteri que es conté en la consulta de la Direcció General de Tributs V0155-17, ha d'entendre's que la reversió del deteriorament regulada en l'apartat 3 de la disposició transitòria setzena de la LIS es produeix l'últim dia del període impositiu, per la qual cosa, amb caràcter general, no haurà de tenir-se en compte, a l'efecte del càlcul dels pagaments fraccionats per la modalitat prevista en l'apartat 3 de l'article 40 de la LIS.
Import corresponent a la reserva per a inversions a les Canarias: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import de la reserva per a inversions a les Canarias que prevegi realitzar-se.
Import corresponent a la bonificació prevista en l'art.26 de la Llei 19/1994: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import de la bonificació prevista en l'art.26 de la Llei 19/1994. Aquest import serà del 50% de la quota íntegra corresponent als rendiments als que es refereix aquesta disposició.
Import no computable per aplicació del règim fiscal del ZEC: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, les entitats que apliquin el règim fiscal de la Zona Especial Canària, regulat en el Títol V de la Llei 19/1994, complimentaran en aquesta clau la minoració de la part del resultat positiu que es correspongui amb el percentatge assenyalat en l'article 44.4 de la Llei 19/1994, llevat que sigui procedent aplicar el que disposa l'article 44.6 b) de la Llei 19/1994, cas en què la minoració aplicable a incloure en aquesta clau serà l'import que resulti d'aplicar el que disposa aquella lletra.
Import de la minoració corresponent a les rendes que tinguin dret a la bonificació prevista en l'art.33 LIS: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau el 50 per cent de la part del resultat positiu que es correspongui amb rendes que tinguin dret a la bonificació per rendes obtingudes a Ceuta o Melilla prevista en l'article 33 de la Llei de l'impost sobre Societats.
Import exclòs per operacions d'augment de capital o fons propis per compensació de crèdits que no s'integrin en la base imposable per aplicació de l'art.17.2 LIS: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import del resultat positiu conseqüència d'operacions d'augment de capital o fons propis per compensació de crèdits que no s'integrin en la base imposable per aplicació de l'article 17.2 de la Llei de l'impost sobre Societats.
Import renda exempta de les entitats que apliquen el règim fiscal especial del Capítol XIV del Títol VII LIS: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, les entitats parcialment exemptes a les que resulti d'aplicació el règim fiscal especial establert en el capítol XIV del títol VII de la Llei de l'impost sobre Societats complimentaran en aquesta clau l'import de la renda exempta.
Import de la bonificació prevista en l'art.34 LIS: A l'efecte del pagament fraccionat mínim que es calcula a partir del resultat positiu del compte de pèrdues i guanys de l'exercici dels 3, 9 o 11 primers mesos determinat d'acord amb el Codi de Comerç i altra normativa comptable de desenvolupament, es complimentarà en aquesta clau l'import de les rendes bonificades per prestació de serveis públics locals establert en l'article 34 de la Llei de l'impost sobre Societats.
6) DECLARACIÓ COMPLEMENTÀRIA
Si aquesta declaració fora complementària d'una altra presentada amb anterioritat pel mateix concepte i període, s'haurà de fer constar el codi electrònic d'aquesta declaració anterior. En aquest supòsit, en les claus [02] o [31], segons el cas, es farà constar l'import del pagament fraccionat ingressat per la declaració presentada amb anterioritat.
7) NEGATIVA
Es marcarà aquesta casella en cas que no hagi d'efectuar-se ingrés algun en concepte de pagament fraccionat durant el període corresponent.
8) INGRÉS
En cas de declaració per ingressar es consignarà la forma de pagament. En cas que aquest es realitzi mitjançant càrrec en compte, haurà de complimentar degudament el Codi Internacional de Compte Bancari (IBAN) corresponent.
No obstant això, els contribuents de l'impost sobre societats que es trobin acollits al sistema de compte corrent tributari efectuaran els pagaments fraccionats d'acord amb el que preveu la Secció 6a del Capítol II del Títol IV del Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i desenvolupament de les normes comunes dels procediments d'aplicació dels tributs, aprovat pel Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol.
TERMINI DE PRESENTACIÓ
El pagament fraccionat haurà d'efectuar-se durant els primers vint dies naturals dels mesos d'abril (1/P), octubre (2/P) i desembre (3/P) de cada any natural. Els venciments de termini que coincideixin amb un dissabte o dia inhàbil s'entendran traslladats al primer dia hàbil immediat següent.
La presentació del model 202 serà obligatòria per a aquells contribuents import net del qual del volum de negoci dels dotze mesos anteriors a la data d'inici del període impositiu superior a 6.000.000 d'euros, fins i tot en els supòsits en què, d'acord amb el que preveu les normes reguladores dels pagaments fraccionats a compte de l'impost sobre societats o de l'Impost sobre la Renda de no Residents, no hagi d'efectuar-se ingrés algun en concepte de pagament fraccionat dels esmentats impostos durant el període corresponent.
Per a la resta d'entitats, en els supòsits en què, d'acord amb les normes reguladores dels pagaments fraccionats a compte de l'impost sobre societats o de l'Impost sobre la Renda dels No Residents, no hagi d'efectuar-se ingrés algun en concepte de pagament fraccionat dels esmentats impostos durant el període corresponent, no serà obligatòria la presentació del model 202.
En cap cas estaran obligades a la presentació del model les agrupacions d'interès econòmic espanyoles i unions temporals d'empreses acollides al règim especial del capítol II del títol VII de la Llei de l'impost sobre Societats, en les que el percentatge de participació en les mateixes, en la seva totalitat, correspongui a socis o membres residents en territori espanyol.
Tampoc estaran obligades a efectuar el referit pagament fraccionat ni a presentar la corresponent declaració, les entitats que, d'acord amb els articles 29.4 i 5 d'aquesta Llei, tributin al tipus de l'1% i al 0%.
Tots els imports han d'expressar-se en euros, havent de consignar-se la part sencera seguida de dos decimals.
ANNEX II (PART 2)
COMUNICACIÓ DE DADES ADDICIONALS A LA DECLARACIÓ.
Estaran obligats a la presentació d'aquest annex els declarants que hagin tingut un import net del volum de negoci, durant els dotze mesos anteriors a la data en què s'iniciïn els períodes impositius de com a mínim deu milions d'euros.
Per efectuar aquesta comunicació s'ha habilitat un formulari en el model 202 que permetrà al declarant comunicar les dades addicionals sol·licitades, a què s'accedirà des del propi formulari de pagaments fraccionats. Els passos a realitzar seran els següents:
-
El presentador inicia el tràmit de presentació i obre el formulari del model 202.
-
En aquest cas el model 202, en l'apartat 5 (Informació addicional), incorpora una casella per marcar mitjançant una X que es volen comunicar les dades addicionals sol·licitades. D'aquesta manera s'habilita un botó per obrir el formulari, que s'emplena, signatura i envia. Com a resultat, es tanca la finestra amb el formulari i s'incorpora en el model 202 el NRS (Número de referència de societats) corresponent a l'annex presentat.
-
El presentador completa el model 202, el signa i envia obtenint el justificant de presentació.
DETALL CORRECCIONS AL RESULTAT COMPTABLE, EXCLOSA CORRECCIÓ PER IMPOST SOBRE
SOCIETATS (3)
Es consignarà l'import de les correccions al resultat del compte de pèrdues i guanys detallat en les caselles relacionades en aquest apartat. En la casella “Altres correccions al resultat comptable” s'agruparan les correccions restants no inclosos en les caselles anteriors.
El total de correccions netes (excloses correccions per impost sobre societats i per art. 7 Llei 16/2012) haurà de ser igual al sumatori de les anteriors correccions (total augments – total disminucions), així com a la diferència entre les claus [07] I [08] de l'autoliquidació 202.
LIMITACIÓ EN LA DEDUÏBILITAT DE DESPESES FINANCERES (4)
Es consignaran les dades sol·licitades a l'efecte de calcular l'import de les despeses financeres nets deduïbles, limitat al 30 per cent del benefici operatiu de l'exercici o 1 milió d'euros si l'import anterior resulta inferior a aquesta quantia. Si el període impositiu de l'entitat tingués una durada inferior a l'any, l'import d'aquesta limitació serà el resultat de multiplicar 1 milió d'euros per la proporció existent entre la durada del període impositiu respecte de l'any.
Així, la clau i té com a import màxim el 30% de (i1 – i2 – i3 – i4 + i5) amb el mínim d'un milió d'euros (o proporció existent si el període impositiu és inferior a l'any).
INFORMACIÓ ADDICIONAL (5)
Es complimentarà aquest apartat en els supòsits d'insuficiència de base imposable per compensar bases imposables negatives pendents de períodes anteriors.