Salta al contingut principal

INE, Agència Tributària, Seguretat Social i Banc d'Espanya acorden començar a treballar conjuntament en el desenvolupament d'un sistema d'accés a les seves bases de dades amb finalitats científics d'interès públic

La gestió eficient de la informació continguda en les bases de dades és una activitat bàsica per al desenvolupament d'una bona part de les principals funcions dels Estats, especialment en el que fa referència a la presa de decisions per al disseny i implementació de polítiques públiques, basada en evidències. A més, està comunament reconegut a tots els nivells que la investigació científica fonamentada en dades contribueix de manera significativa al desenvolupament econòmic i social.

L'existència de nombrosos registres administratius i bases de dades estadístiques, així com l'evolució de les tecnologies que permeten el seu maneig, han propiciat la disponibilitat de grans quantitats d'informació en tots els àmbits, susceptibles de ser utilitzades en benefici de la societat, a través de la seva explotació amb finalitats científics. La pròpia existència d'aquella abundant informació ha causat un augment de la demanda per part dels investigadors, que està essent atesa, de forma parcial, pels sistemes d'accés a la informació disponibles en algunes institucions.

En aquest sentit, l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), la Seguretat Social i el Banc d'Espanya (BE), com a titulars d'una quantitat important d'informació administrativa i de dades granulars recollits amb finalitats estadístics, han acordat començar a treballar conjuntament en el disseny d'un sistema col·laboratiu de dades al que els investigadors tindran accés, sempre que la informació sigui utilitzada amb finalitats científics d'interès públic. A més, promouran la incorporació futura d'unes altres institucions que siguin titulars de registres administratius o altres bases de dades granulars d'interès per a la investigació.

Aquest nou sistema es concep com una iniciativa conjunta de les quatre institucions i, en aquest sentit, no eliminarà els actuals procediments que cadascuna d'elles tenen actualment en vigor per proporcionar informació a mida a investigadors.

Confidencialitat i protecció de dades personals

L'acord assolit entre les quatre institucions permetrà satisfer múltiples necessitats d'investigadors i científics en benefici de l'interès públic, a través de l'aprofitament de la informació continguda en els seus registres i bases de dades. L'explotació d'aquesta informació es realitzarà d'acord amb les normes que avalin el secret estadístic, la confidencialitat de les dades i la protecció de les dades personals continguts en aquestes bases.

Atès que la legislació espanyola i europea en matèria estadística, així com el Codi de Bones Pràctiques de les Estadístiques Europees, assignen a l'INE un paper rellevant en l'ús i gestió dels registres administratius amb finalitats estadístics, les quatre institucions acorden que l'INE exerceixi el paper de Coordinador d'aquest sistema conjunt d'accés. Aquest paper de coordinador, similar a l'implantat en uns altres països desenvolupats, permet la racionalització i estalvi dels recursos públics, atès que l'INE ja ve desenvolupant tasques similars en la seva producció estadística.

El sistema comptarà amb un Comitè de Governança, participat per les quatre institucions, que tindrà com missió delimitar les bases de dades que es posaran a disposició dels investigadors, aprovar les peticions d'accés per als diferents fins que es tinguin en compte, col·laborar amb els restants institucions que facilitin les seves bases de dades i, en general, vigilar el bon funcionament del sistema, atenent sempre als principis de bona gestió, racionalitat i proporcionalitat.

Així mateix, per tal de facilitar l'accés als diferents usuaris, es construirà un Sistema Tècnic d'Accés Assegurança en remot als diferents registres i bases de dades que complementarà els procediments d'accés assegurança actualment disponibles en els laboratoris o els espais dedicats de les quatre institucions.

Accés a la informació

La informació a la que es podrà donar accés a usuaris amb finalitats científics d'interès públic és la de les bases de microdades de les que són titulars l'INE, l'AEAT, la Seguretat Social i el BE, amb les necessàries garanties de seguretat, secret estadístic, protecció de dades personals i sotmetiment a la Llei vigent.

A més de les bases de dades estadístiques procedents de les seves enquestes, l'INE també podrà donar accés a registres administratius, tant als elaborats o coordinats per ell, com als d'una altra titularitat però que l'INE utilitza per elaborar les seves estadístiques (consultant en aquest últim cas totes les sol·licituds d'accés als titulars dels corresponents registres).

L'accés a investigadors amb finalitats científics d'interès públic ha d'estar fet costat legalment. D'aquesta manera, les quatre institucions acorden continuar treballant per adaptar el marc legislatiu i jurídic específic de cada institució per complir aquest objectiu. A més, l'acord haurà de quedar plasmat en un conveni de col·laboració.