Informació general sobre la devolució d'IVA a viatgers
Consulta quan tens dret a la devolució de l'IVA pagat per les compres que realitzis a Espanya i com obtenir-la
Sí, sempre que resideixi en un país que no pertanyi a la Unió Europea, o sigui resident a les Illes Canàries, o en les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla i a més, compleixi els següents requisits:
- El turista que acrediti en el moment de la compra la seva identitat i la seva residència fora de la Unió Europea.
- Les compres es documentin en una factura i en un document electrònic de reemborsament (DER) remès a l'Agència Tributària.
- Les compres les ha d'haver realitzat a la Península o a les Illes Balears, quedant fora d'aquest règim les compres que hagi realitzat a les Illes Canàries o a les ciutats de Ceuta i Melilla.
- Els béns no han de constituir una expedició comercial, és a dir, ha d'haver-los adquirit de manera ocasional i amb destinació al seu ús personal o dels seus familiars o oferir-los com regals i que, per la seva naturalesa i quantitat, no pugui presumir-se que siguin l'objecte d'una activitat comercial.
- Que els béns adquirits surtin efectivament del territori de la Comunitat en el termini dels tres mesos següents a aquell en què s'hagi efectuat l'entrega.
Així mateix, queden excloses d'aquest règim les entregues de béns destinades a l'equipament o avituallament de qualsevol mitjà de transport d'ús privat (per ex. Pneumàtics i combustible).
Per a la devolució de les quotes d'IVA suportades pels viatgers no residents en territori de la Unió Europea, aquestes prèviament han d'haver estat repercutides i documentades en factures. Així mateix, el venedor ha de remetre un document electrònic de reemborsament (DER) a l'Agència Tributària.
A Espanya existeixen dos sistemes de recuperació de les quotes prèviament pagades pels viatgers no residents. Aquests dos sistemes són de lliure elecció per part del viatger en qualsevol moment:
- Directament a través de la botiga. El viatger remet el document electrònic de reemborsament visat per la Duana al proveïdor, qui li tornarà la quota íntegra repercutida en el termini de quinze dies mitjançant xec, transferència bancària, abonament en targeta de crèdit o un altre mitjà que acrediti el reemborsament. El termini que té el viatger per remetre DER visat per la Duana al proveïdor és el general de quatre anys de prescripció del dret del proveïdor a la rectificació de les quotes repercutides. Transcorregut aquest temps el proveïdor no té l'obligació de tornar l'IVA.
- A través d'Entitats Col·laboradores autoritzades per l'AEAT. En aquest cas els viatgers presentaran els documents electrònics de reemborsament visats per la Duana a aquestes entitats que abonaran l'IVA suportat en l'adquisició dels béns menys la corresponent comissió autoritzada. El viatger haurà de prestar la seva conformitat a aquesta devolució. Posteriorment les Entitats Col·laboradores remetran els documents electrònics de reemborsament visats per la Duana als proveïdors que faran el corresponent reemborsament, en aquest cas sí de forma íntegra.
El reemborsament de l'IVA als viatgers per part de l'Entitat Col·laboradora es farà en efectiu, targeta de crèdit, xec o transferència bancària.
Els viatgers han de tenir la seva residència habitual fora del territori de la Unió Europea. Pel que fa als documents probatoris, existeix llibertat de prova. La residència habitual fora de la Unió Europea podrà acreditar-se per qualsevol mitjà de prova admès en dret. És el viatger qui ha de provar per qualsevol mitjà de prova vàlid en dret, que efectivament és resident fora de la Unió Europea. A títol d'exemple es pot aportar el passaport, document d'identitat, un certificat d'empadronament en un altre país, certificat d'inscripció en el Registre de Matrícula Consular d'espanyols residents a l'estranger, Green Card o qualsevol altra targeta de resident d'un estat fora de la Unió Europea.
Els ciutadans de la Unió Europea (és a dir, nacionals d'un Estat Membre amb passaport d'aquell Estat Membre) que resideixin de manera permanent en un país no membre de la Unió, també poden beneficiar-se de la de l'exempció de l'article 21. 2n de la Llei de l'IVA i poden demanar la devolució de l'impost. És també el cas del personal diplomàtic i consular espanyol amb residència en països que no pertanyen a la Unió Europea.
El venedor comprovarà sempre en el moment de la venda la identitat del viatger i la seva residència fora de la Unió Europea. Aquesta obligació haurà de ser complerta materialment pel venedor en qualsevol cas i en el moment i lloc en el que s'efectuï la compra.
Cal fer esment, en aquest punt, a la Sentència número 1687/2022 del Tribunal Suprem, Sala Contenciosa Administrativa, Secció Segona. Considera el Tribunal que: “ (…) per acreditar la residència habitual de l'adquirent, als efectes d'aplicar l'exempció per exportació de béns en règim de viatgers prevista en l'article 147.7 de la Directiva 2006/112/ CE del Consell, de 28 de novembre de 2006 i 21.2º.A de la Llei 37/1992, de l'impost sobre el valor afegit, no n'hi ha prou amb l'aportació del passaport, tal com té en compte l'article 9.2º.B.b) del Reial decret 1624/1992, de 29 de desembre, que aprova el Reglament de l'impost sobre el Valor Afegit, quan en el mateix no consti la residència habitual o domicili del receptor de les entregues de béns, essent precís en aquest cas, addicionalment, presentar altres mitjans de prova que acreditin la residència habitual del viatger. En qualsevol cas, correspon al venedor o proveïdor de les mercaderies, subjecte passiu de l'IVA, verificar si el document presentat pel viatger per poder gaudir de l'exempció conté la dada de la residència habitual o domicili del viatger, podent, si escau, ser aquest document, el passaport, el document d'identitat o qualsevol altre mitjà de prova admès en dret. "
Els requisits exigits per la normativa de l'impost sobre el valor afegit per poder gaudir d'aquest benefici fiscal han de complir-se en el moment de la meritació del mateix (moment de la posada a disposició dels béns als viatgers), per la qual cosa la residència habitual fora de la Unió Europea ha de ser un fet en aquell moment.
Als efectes d'aquesta llei, es considerarà que els béns conduïts pels viatgers no constitueixen una expedició comercial quan es tracti de béns adquirits ocasionalment, que es destinin a l'ús personal o familiar dels viatgers o a ser oferts com regals i que, per la seva naturalesa i quantitat, no pugui presumir-se que siguin l'objecte d'una activitat comercial.
La norma no determina cap llindar quantitatiu a partir del qual es consideri que els béns constitueixen expedició comercial. Per tant, haurà de ser analitzat cas a cas.
Si el viatger opta per obtenir el reemborsament directament del proveïdor, aquest li tornarà la quota íntegra repercutida en el termini de quinze dies mitjançant xec, transferència bancària, abonament en targeta de crèdit o un altre mitjà que acrediti el reemborsament.
Si el viatger opta per la devolució de les quotes d'IVA a través d'una Entitat Col·laboradora de les autoritzades per l'Agència Tributària, el reemborsament de l'IVA als viatgers es farà en efectiu, targeta de crèdit, xec o transferència bancària. Quan la devolució s'efectuï en metàl·lic s'efectuarà necessàriament en euros.
El mecanisme previst per a la devolució de l'impost sobre el valor afegit als viatgers ha d'entendre's dirigit als béns adquirits per aquests i que transportin en l'equipatge personal” dels viatgers, no essent aplicable per tant aplicable a uns altres supòsits de béns que siguin objecte de transport cap a un territori tercer fora de l'equipatge personal dels viatgers. Així mateix, s'exclouen e l'exempció de l'IVA els béns destinats a l'equipament (exemple: Pneumàtics, combustible) o avituallament de qualsevol mitjà de transport d'ús privat.
Únicament els béns adquirits que surtin efectivament fora del territori de la Unió Europea són susceptibles de generar el dret de reemborsament. Per tant, l'exempció no s'aplica als serveis de cap tipus (allotjament, lloguer de cotxes, restauració...) ni als béns que siguin consumits totalment o parcialment en el territori de la Unió (begudes, xocolates, perfums).
És important tenir en compte que el visat del document electrònic de reemborsament (DER) s'efectua o no en la seva totalitat, de manera que, si només alguns dels béns inclosos en un DER surten efectivament, no es compleix la condició de sortida efectiva de tots els béns i, per consegüent, no es validarà.
Si s'adquireixen béns que puguin ser consumits per beneficiar-se de l'exempció i poder obtenir la devolució de les quotes d'IVA suportat, aquests béns hauran de sortir del territori de la Unió en el mateix estat en què estaven quan van ser adquirits.
De l'exempció de l'IVA en les entregues de béns en règim de viatgers s'exclouen les entregues de béns destinats a l'equipament (exemple: Pneumàtics, combustible) o avituallament de qualsevol mitjà de transport d'ús privat.
El venedor haurà d'expedir la corresponent factura i a més un document electrònic de reemborsament (DER), ambdós en el moment de la compra. El DER està disponible en la Seu electrònica de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, en què es consignaran els béns adquirits i, separadament, l'impost que correspongui.
En el document electrònic de reemborsament hauran de consignar-se les següents dades del viatger: identitat, país de residència, data de naixement i número de passaport del viatger.
L'entitat col·laboradora o la botiga venedora haurà de comprovar el visat del DER, com a requisit previ a efectuar el reemborsament. Així mateix, haurà de comunicar a l'Agència Tributària que el reemborsament s'ha fet efectiu.
La còpia del formulari entregat (DER ) als viatgers portarà un CSV (codi segur de verificació) amb el que el viatger sempre podrà conèixer l'estat de tramitació de la seva petició devolució d'IVA, en qualsevol moment. Consultant-ho en les gestions d'aquesta mateixa pàgina.
És important tenir en compte que el DER subministrat al viatger ha de contenir un codi de barres o un codi QR per a la seva posterior lectura en el moment del segellat, (no complint aquest requisit la còpia de la pantalla de l'ordinador amb el que s'emeti el formulari a l'Agència Tributària).
És condició per a la devolució de l'IVA suportat en les adquisicions de béns per viatgers no residents en territori de la Unió que els mateixos surtin efectivament del territori de la mateixa dins el termini màxim de tres mesos següent a la compra. La Directiva 2006/112/CE d'IVA assenyala de forma més clara que els béns han de transportar-se "fora de la Comunitat abans de finalitzar el tercer mes següent a aquell en què s'efectua l'entrega".
Exemple:
- Data de lliurament: 5 de maig (acreditat per la data de la factura).
- Data de sortida efectiva: Abans del 31 d'agost.
La normativa espanyola de facturació permet als empresaris i professionals emetre factures recapitulativas. Així doncs, podran incloure's en una sola factura diferents operacions realitzades en diferents dates per a un mateix destinatari, sempre que les mateixes s'hagin efectuat dins un mateix mes natural.
En cas que la venda dels béns que s'estan exportant correspongui amb una factura recapitulativa, el termini dels tres mesos es comptarà des de la data d'aquest últim document.
El viatger podrà sol·licitar la devolució de l'IVA suportat en les seves compres a Espanya, sempre que compleixi tots els requisits exigits legalment i que el document electrònic de reemborsament (DER), que acreditin la seva compra, estiguin correctament visats per la duana de sortida.
El termini màxim per sol·licitar la devolució és el general de quatre anys de prescripció, coincidint amb el termini del dret del proveïdor a la rectificació de les quotes repercutides. Transcorregut aquest temps el proveïdor no té l'obligació de tornar l'IVA.