7.3.7.1. Arrendamento

Inclúense neste apartado os inmobles que no exercicio estivesen arrendado, subarrendados ou cedidos a terceiros ou cando o propietario percibise rendementos pola constitución ou cesión de dereitos ou facultades de uso ou gozo sobre o inmoble (usufruto).

No caso de que o inmoble tivese  durante o exercicio outros usos  tamén teraos que marcar  e reflectir os datos adicionais que se soliciten.

Lembre que na incorporación só se trasladan os datos identificativos dos inmobles arrendados. Os ingresos e gastos téñense que cubrir na propia declaración. Para iso terá  que picar "editar" nos inmobles arrendados e consignar os importes no apartado de "Información adicional".

Na xanela de "Información adicional" consignará:

Datos do arrendamento

• O número de días totais en que o inmoble estivo arrendado en 2019.
  • Tipo de arrendamento : terá que reflectir a clave 1 (con redución do 60 %)  ou 2 (sen redución do 60 %)  segundo cal sexa o seu caso. Se durante o exercicio tivo varios contratos de arrendamentos Tipo 1, ou arrendamentos do Tipo 1 e arrendamentos do Tipo 2, o programa permítelle dar de alta  un arrendamento e introducir todos os datos relativos ao mesmo; a  continuación, picando “Alto Arrendamento” dará de alta o outro alugamento e consignará todos os datos referentes ao mesmo.
  • A data de contrato de arrendamento (se a data do contrato fose anterior á data de adquisición consignarase como data do contrato a de adquisición), o NIF do arrendatario/s, ou se é o caso o nº de identificación no país de residencia,  deberá cubrirse para  os  arrendamentos con dereito á redución do 60 %(Tipo 1). No caso  de alugamentos con fins turísticos ou de locais de negocio non cumprirá consignar estes datos.

Ingresos íntegros e gastos deducibles

Para cada inmoble consignaranse os ingresos derivados do mesmo e o importe dos  gastos necesarios para a obtención deses rendementos. Non obstante, cando no exercicio o inmoble tivese, entre outros casos, arrendamentos con dereito á redución do 60 %e sen dereito á mesma, ou varios contratos de  arrendamento con dereito á redución  do 60 %, ou arrendamentos a familiares e a outros arrendatarios distintos dos familiares, os ingresos e gastos teranse que individualizar por contrato.

As cantidades pendentes de deducir  de 2015, 2016, 2017 e 2018 correspondentes a  gastos de reparación e conservación e intereses e outros gastos de financiamento, consignaranse, se non constasen, de maneira  global,  con independencia dos  tipos  de  arrendamentos que o inmoble tivese no exercicio, ao ser  un recadro único por inmoble.

O importe total a deducir por estes gastos  canda os que por estes mesmos conceptos  incorrésese no exercicio, non poderá exceder, para cada ben ou dereito, da contía dos rendementos íntegros obtidos. O cálculo será realizado polo programa.

A información relativa aos importes pendentes de aplicación ao principio de cada exercicio, aos aplicados e ás pendentes de aplicar en exercicios futuros será trasladada polo programa ao Anexo C1 da declaración.

No caso de  gastos de reparación e conservación de 2019, de formalización de contrato, de defensa xurídica,  de servizos persoais reportados por terceiros e de melloras, non cómpre que reflicta o NIF de quen realizan as obras ou prestan os distintos servizos e tampouco a data de realización das melloras por ser  datos de formalización voluntaria. Se opta por cubrir estes datos, a información trasladarase ao   Anexo D da declaración.

Arrendamentos a familiares

Deberá indicar SI ou NON no recadro establecido para ese fin.

No suposto de que o arrendatario do ben inmoble sexa o cónxuxe ou un parente, incluídos os afíns, ata o terceiro grao inclusive, o rendemento neto total non poderá ser inferior ao que resulte de aplicar as regras do apartado de Imputación  de  Rendas Inmobiliarias.

Polo tanto, ademais de facer constar os ingresos e gastos deberá indicar neste recadro o rendemento mínimo computable segundo o exposto no parágrafo anterior.

Se existisen varios arrendatarios, subarrendatarios, adquirentes ou cesionarios e non todos fosen familiares deberá dar de alta outro arrendamento picando “alto arrendamento” co fin de reflectir de maneira separada os datos relativos aos rendementos correspondentes a familiares e ao resto.

1. 7.3.7.1.1. Amortización
  2. 7.3.7.1.2. Exemplos de formalización