7.3.7.1.2. Exemplos de formalización

Exemplo

O contribuínte é propietario do 100 %dun inmoble adquirido a título oneroso o 01/01/2003 por 140.000 euros. Os gastos e tributos satisfeitos na adquisición son 10.000 euros.

O 01/01/2015 aluga o inmoble á “”con NIF :  XXX e a "B" con NIF: YYY. O alugamento vence o 30 de xuño de 2019. A renda é de 800 euros mensuais e o arrendador ten dereito á redución do 60 %. O contribuínte ten pendente de aplicar gastos de reparación do 2018 por 1.000 euros.

No recibo do IBI que ascende a 600 euros constan os seguintes datos: valor catastral da construción 80.000 euros, valor catastral do solo 20.000 euros.

Os gastos de comunidade  ascenden a 30 euros mensuais.

O 1 de xullo de 2019 celebra un novo contrato a “C” con NIF: “ZZZ”. Os gastos de formalización do contrato son 180 euros. A renda é de 900 euros mensuais. O contribuínte non se pode beneficiar da redución do 60 %.

Formalización

O contribuínte incorporará o inmoble que estivo en alugamento e marcará o recadro arrendamento ao ser o único uso que o inmoble tivo en 2019.

Ao ter no exercicio arrendamentos con dereito á redución (Tipo 1) e sen dereito á redución Tipo (2) deberá dar de alta 2 arrendamentos.

A toma de datos do Arrendamento celebrado o 1/1/2015 que vence o 30/06/2019 e que será o Arrendamento 1 de 1 é a seguinte:

• Na xanela Datos do arrendamento farase constar:

• O número de días totais en que o inmoble estivo arrendado 365 (181 días do 1 de xaneiro a 30 de xuño) + (184 días do 1 de xullo a 31 de decembro).

• Tipo de arrendamento: seleccionaríase o Tipo 1

• Data de contrato: 01/01/2015

• NIF do arrendatario: "XXX" e "YYY"

Para este contrato celebrado no 2015 co arrendatario “A" e "B" consignaranse os ingresos xerados por ese alugamento e os gastos asociados ao mesmo.

• Ingresos: (800 *6) = 4.800 euros
  • Gastos de reparación e conservación e intereses e outros gastos de financiamento de 2015 a 2018. Importe pendente de deducir de 2018: 1.000 euros (lembre que este recadro é única por inmoble polo que o programa rateará este importe entre todos os arrendamentos dese inmoble)
  • Tributos, recarga e taxas: (50 *6) =300 euros do IBI
  • Gastos de comunidade: (30 *6) = 180 euros
  • Amortización: neste caso calcúlaa o programa para iso deberá reflectir os seguintes datos:

• Tipo de adquisición: onerosa

• Data de adquisición: 01/01/2003

• Número de días de duración do contrato de arrendamento en 2019: 181 días (desde o 1 de xaneiro a 30 de xuño)

• Valor catastral: 100.000 euros

• Valor catastral da construción: 80.00 euros

• Importe de adquisición: 140.000 euros

• Gastos e tributos inherentes á construción: 10.000 euros

A toma de datos do Arrendamento celebrado o 1/7/2019 será a seguinte:

Picará “Alto Arrendamento” para reflectir todos os datos relacionados con ese contrato. O programa indicaralle que é o Arrendamento 2 de 2.

• Na xanela Datos do arrendamento farase constar:

• Número de días totais en que o inmoble estivo arrendado (o programa trasladará o dato recollido no outro arrendamento) 365 días (181 días do 1 de xaneiro a 30 de xuño e 184 días do 1 de xullo a 31 de  decembro).

• Tipo de arrendamento: seleccionaríase o Tipo 2

• Data de contrato: para os arrendamentos Tipo 2 non é necesaria a súa formalización

• NIF do arrendatario: para os arrendamentos Tipo 2 non é necesaria a súa formalización

Para este contrato celebrado no 2019 co arrendatario “C ” consignaranse os ingresos xerados por ese alugamento e os gastos asociados ao mesmo.

• Ingresos: (900 *6) = 5.400 euros
  • Gastos de reparación e conservación e intereses e outros gastos de financiamento de 2015 a 2018. Importe pendente de deducir de 2018 calcúlao o programa (ao ser un único recadro por inmoble o programa rateará o importe dos 1.000 euros pendentes entre todos os arrendamentos dese inmoble)
  • Tributos, recarga e taxas: (50 *6) =300 euros do IBI
  • Gastos de comunidade: (30 *6) = 180 euros
  • Gastos de formalización do contrato: 180 euros
  • Amortización: Só terá que cubrir o número de días de duración do contrato, o resto de datos trasládaos o programa.

• Tipo de adquisición: onerosa

• Data de adquisición: 01/01/2003

• Número de días de duración do contrato de arrendamento en 2019: 184 días (desde o 1 de xullo a 31 de decembro)

• Valor catastral: 100.000 euros

• Valor catastral da construción: 80.00 euros

• Importe de adquisición: 140.000 euros

• Gastos e tributos inherentes á construción: 10.000 euros

Exemplo

O contribuínte é propietario do 100 %dunha casa adquirida a título oneroso o 01/12/2019 por 120.000 euros. Os gastos e tributos satisfeitos na adquisición son 6.000 euros. Durante o 2019 alugou a casa a:

O arrendatario "A" 15 días

O arrendatario "B" 7 días

O arendatario "C" 4 días

O arrendatario "D" 5 días

O prezo do alugamento é de 80 euros por día. O importe da prima de seguros é de 840 euros ao ano. O recibo do IBI ascende a 900 euros anuais. O valor catastal da construción é de 80.000 euros e o do solo 20.000 euros.

O contribuínte incorporará o  inmoble que estivo en alugamento e marcará o recadro arrendamento ao ser o único uso que o inmoble tivo en 2019. Neste caso non cómpre dar de alta un arrendamento por cada unha das veces que o inmoble estivo alugado.

Na xanela Tipo de arrendamento farase constar:

• O número de días totais en que o inmoble estivo arrendado: 31 (15+7+4+5)

• Tipo de arrendamento: seleccionaríase o Tipo 2

• Data de contrato: no caso de arrendamentos Tipo 2 non é necesaria a súa formalización

• NIF do arrendatario: no caso de arrendamentos Tipo 2 non é necesaria a súa formalización

• Ingresos: (15+7+4+5) *80= 2.480
  • Prima de seguros: 840* (31/365) = 71,34
  • Tributos, recarga e taxas: 900 *(31/365) =76,44
  • Amortización: neste caso calcúlaa o programa; para iso deberá reflectir os seguintes datos:

• Tipo de adquisición: onerosa

• Data de adquisición: 01/12/2019

• Número de días de duración do contrato de arrendamento en 2019: 31 días

• Valor catastral: 100.000 euros

• Valor catastral da construción: 80.00 euros

• Importe de adquisición: 120.000 euros

• Gastos e tributos inherentes á construción 6.000 euros