Manual práctico de Renda 2023.

2. Dedución pola instalación de infraestrutura de recarga

Normativa:Disposición adicional quincuaxésimo oitava. 3 e 4 Lei IRPF

Ámbito temporal da dedución e requisitos para a súa aplicación

A dedución resulta aplicable ás cantidades satisfeitas polos contribuíntes desde o 30 de xuño de 2023 ata o 31 de decembro de 2024, para a instalación durante o devandito período de sistemas de recarga de baterías para vehículos eléctricos que cumpra as seguintes condicións:

• A instalación debe realizarse nun inmoble de propiedade do contribuínte .

Inclúense tanto instalacións en aparcadoiros de vivendas unifamiliares ou dunha soa propiedade como aparcadoiros ou estacionamentos colectivos en edificios ou conxuntos inmobiliarios en réxime de propiedade horizontal en que o contribuínte sexa copropietario.

• A instalación nou poderá estar afecta a unha actividade económica.

Importante: no caso de que con posterioridade á instalación afectásense a unha actividade económica os sistemas de recarga de baterías perderase o dereito á dedución practicada.

• A instalación deberá estar finalizada antes do 31 de decembro de 2024.

Para a aplicación da dedución deberase contar coas autorizacións e permisos establecidos na lexislación vixente.

Véxase ao respecto o Real decreto 1053/2014, do 12 de decembro, polo que se aproba unha nova Instrución Técnica Complementaria (ITC) BT 52 "Instalacións con fins especiais. Infraestrutura para a recarga de vehículos eléctricos", do Regulamento electrotécnico para baixa tensión, aprobado por Real decreto 842/2002, do 2 de agosto, e modifícanse outras instrucións técnicas complementarias do mesmo.

Período impositivo en que se aplica a dedución

A dedución practicarase no período impositivo en que finalice a instalación, que non poderá ser posterior a 2024.

Cando a instalación finalice nun período impositivo posterior a aquel en que se aboaron cantidades por tal instalación, a dedución practicarase neste último tomando en consideración as cantidades satisfeitas desde o 30 de xuño de 2023 ata o 31 de decembro do devandito período impositivo.

Base e base máxima da dedución

1. Base de dedución

A base da dedución estará constituída polas cantidades satisfeitas, mediante tarxeta de crédito ou débito, transferencia bancaria, cheque nominativo ou ingreso en contas en entidades de crédito, ás persoas ou entidades que realicen a instalación.

Non obstante, descontaranse aquelas contías que, se é o caso, fosen subvencionadas a través dun programa de axudas públicas.

Teñase en conta que se practicada a dedución na correspondente declaración do IRPF concédese a subvención e as contías subvencionadas correspóndense con cantidades que formasen parte da base da dedución, deberase regularizar a situación tributaria de xeito que non se inclúan na base da dedución as contías correspondentes á devandita subvención (tendo como límite a base máxima anual de dedución).

Para iso, de acordo co artigo 59 do Regulamento do IRPF, engadirase á cota líquida estatal da declaración do IRPF correspondente ao exercicio en que se concedesen a subvención o importe da dedución indebidamente practicada.

Atención: en ningún caso darán dereito a practicar dedución as cantidades satisfeitas mediante entregas de diñeiro de curso legal.

Con esta finalidade, consideraranse como cantidades satisfeitas para a instalación dos sistemas de recarga as necesarias para levara a cabo, tales como, o investimento en equipos e materiais, gastos de instalación dos mesmos e as obras necesarias para o seu desenvolvemento

2. Base máxima de dedución

A base máxima anual desta dedución será de 4.000 euros

Este límite é idéntico en tributación individual e en conxunta

Porcentaxe de dedución

O porcentaxe de dedución aplicable sobre a base de dedución, nos termos anteriormente comentados, é o 15 por 100 das cantidades satisfeitas para a instalación de sistemas de recarga de baterías para vehículos eléctricos.