Manual de Tributación de Non Residentes (febreiro 2024)

Capítulo 7. Gravame especial sobre os premios de determinadas lotarías e apostas

Normativa: Disposición adicional quinta Lei IRNR

Suxeición

Estarán suxeitos ao Imposto sobre a Renda de non Residentes mediante un gravame especial os premios das lotarías do Estado, Comunidades Autónomas, Organización Nacional de Cegos Españois e Cruz Vermella Española.

Están exentas do gravame as seguintes contías de premios:

• Para os premios derivados de xogos celebrados antes do 5 de xullo de 2018 a contía exenta será de 2.500 euros.

• A partir do 5 de xullo de 2018, incluído, a contía exenta será de 10.000 euros; de 20.000 euros para os premios derivados de xogos que se celebren en 2019: e para os premios que se celebren a partir do 1 de xaneiro de 2020 a contía exenta será de 40.000 euros.

Os premios superiores a estas contías tributan respecto da parte que exceda das mesmas.

Base impoñible

A base impoñible estará formada polo importe do premio que exceda da contía exenta.

No suposto de que o premio fóra de titularidade compartida, a base impoñible ratearase entre os cotitulares en función da cota que lles corresponda.

Devindicación

O gravame devindícase no momento en que se satisfaga ou aboe o premio.

Retención ou ingreso a conta

Os premios suxeitos ao gravame especial, aínda que estean exentos en virtude do que se dispón nun convenio para evitar a dobre imposición que resulte aplicable, estarán sometidos a retención ou ingreso a conta.

A base de retención virá determinada polo importe da base impoñible do gravame especial.

A porcentaxe de retención ou ingreso a conta será o 20%.

As retencións ingresaranse mediante o modelo 230, e incluiranse na declaración informativa anual modelo 270.

Declaración polo gravame especial

Os contribuíntes por este imposto que obtivesen premios suxeitos ao gravame especial estarán obrigados a presentar unha declaración (modelo 136) por este gravame especial.

Non obstante, non existirá obriga de presentar a citada declaración cando o premio obtido fose de contía inferior ao importe exento ou practicásese en relación co mesmo a retención ou o ingreso a conta previsto no apartado anterior.

Cando se ingresasen no Tesouro cantidades, ou soportadas retencións a conta por este gravame especial, en contías superiores ás que se deriven da aplicación dun convenio para evitar a dobre imposición (na maior parte dos casos por tributar estes premios de maneira exclusiva no país de residencia), poderase solicitar a devandita aplicación e a devolución conseguinte mediante a presentación do modelo de autoliquidación 210 (subapartado G) na forma, lugar, prazos e coa documentación establecida para a devandita autoliquidación (ver  Capítulo 5. Declaración das rendas obtidas por non residentes sen mediación de establecemento permanente).

No modelo de autoliquidación 210 indicarase como tipo de renda o código 31.

No ámbito do Imposto sobre a Renda de non Residentes os premios obtidos por contribuíntes sen mediación de establecemento permanente, só poderán ser gravados por este gravame especial.