Saltar al contingut principal

Capturat al Port d'Algesires el major partida de cocaïna intervingut a Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Intervingudes gairebé 9,5 tones de substancia estupefaent, oculta en caixes de bananes, en un contenidor marítim procedent de l'Equador

  • En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida

  • L'organització criminal responsable del subministrament de cocaïna a les xàrcies més poderoses d'Europa comptava amb un ampli entramat empresarial per a l'enviament de contenidors marítims des de l'Equador cap Espanya

25 d'agost de 2023.- Funcionaris del Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han capturat al Port d'Algesires (Cádiz) el major partida de cocaïna a Espanya fins la data.

En concret, en l'Operació NANO han sigut intervingudes gairebé 9,5 tones de substancia estupefaent en un contenidor marítim refrigerat que, procedent de l'Equador, viatjaven ocultes a l'interior de caixes de bananes.

En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida. L'organització criminal responsable del subministrament de cocaïna a les xàrcies més poderoses d'Europa comptava amb un ampli entramat empresarial, per a l'enviament de contenidors marítims des de l'Equador cap Espanya.

Les primeres indagues de l'operació-que s'emmarca dins del Pla Meridional destinat a la lluita contra el tràfic de drogues al Campo de Gibraltar - es van iniciar el juliol quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal responsable de subministrar cocaïna des d'Amèrica del Sud fins Europa. Els investigadors van detectar que l'entramat disposava d'una àmplia xàrcia empresarial per a l'enviament de la droga des de l'Equador fins el nostre país a través de diferents ports espanyols, principalment Algesires i Vigo.

Ampli entramat empresarial amb gran capacitat logística

Els investigadors van evidenciar que l'organització operava a través d'una empresa dedicada al comerç internacional de bananes ubicada en Machala (Equador). Des d'allí enviaven la mercaderia en contenidors marítims a diferents empreses espanyoles controlades per membres de la xàrcia criminal.

Després de diverses gestions, els investigadors del Servici de Vigilància Duanera i de la Policia Nacional van acreditar la gran capacitat logística de l'entramat, capaç d'enviar 40 contenidors mensuals cap Europa, descobrint que alguns d'ells eren contaminats amb la substancia estupefaent.

Va anar a partir d'aquell moment quan els funcionaris de Duanes van començar a controlar els enviaments de l'organització i es va detectar una partida de 15 contenidors que, presumptament, entrarien a Europa a principis d'agost. Per aquell motiu es va establir el preceptiu dispositiu al Port d'Algesires, per a procedir a la seua inspecció.

9.436 quilos de cocaïna intervinguts amb més de 30 logotips diferents

Finalment, el passat 23 d'agost, els investigadors van localitzar un contenidor refrigerat amb 9.436 quilos de cocaïna, fet que suposa el major partida intervingut a Espanya fins la data. La droga es trobava oculta a l'interior de caixes de bananes i comptava amb més de 30 logotips diferents, que es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores d'esta partida.

Esta operació ha suposat un cop sense precedents a una de les organitzacions criminals més importants, a nivell mundial, en la distribució de cocaïna destinataris dels quals eren les principals xàrcies criminals d'Europa.

Dels fets s'han instruït les corresponents diligencies que, juntament amb els efectes intervinguts, ha sigut llocs a disposició de l'Autoritat Judicial.

Filmació de l'operatiu  (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-IelpuOUQjD