Saltar al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2021

8.2.7.4. Apartat F4: guanys patrimonials per canvi de residència fora de territori espanyol

Es consideraran guanys patrimonials les diferències positives entre el valor de mercat de les accions o participacions de qualsevol mena d'entitat de la qual titularitat corresponga al contribuent, i el seu valor d'adquisició, quan es donen els següents requisits:

  • Que  els contribuents que perden tal condició per canvi de residència, i siguen titulars d'accions o participacions, encara que no les hagen venut o alienat, sempre que este contribuent haguera tingut tal condició durant com a mínim deu dels quinze períodes impositius anteriors a l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este impost.

    En el cas de treballadors que hagueren optat pel règim fiscal especial aplicable a tra­bajadores desplaçats a territori espanyol el termini de deu exercicis començara a computar-se des del primer període impositiu que no resulte d'aplicació el règim especial.

  • Que, a més, concórrega qualsevol de les si­guientes circumstàncies:

    1. Que el valor de mercat de les accions o participacions excedisca, conjuntament, de 4.000.000 d'euros.

    2. Quan no es complisca l'anterior, que en la data de merite de l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este impost, el percentatge de participació en l'entitat siga superior al 25% sempre que el valor de mercat de les accions o participacions en la citada entitat a què es referix l'apartat 3 d'este article excedisca 1.000.000 d'euros.

      En este cas únicament s'aplicarà el règim especial als guanys patrimonials corres­pondientes a les accions o participacions a què es referix esta circumstància.

Valor de mercat de les accions i participacions

Per al còmput del guany patrimonial es prendrà el valor de mercat de les ac­ciones o participacions en la data de merite de l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este impost, determinat d'acord amb les següents regles:

  1. Els valors admesos a negociació en algun dels mercats regulats de valors definits en la Directiva 2014/65/UE del Parlament Europeu i del Consell, de  15 de maig de 2014, relativa als mercats d'intruments financers, i representatius de la participació en fons propis de societats o entitats, es valoraran per la seua cotització.

  2. Els valors no admesos a negociació en algun dels mercats regulats de valors definits en la  Directiva 2014/65/UE del Parlament Europeu i del Consell, de  15 de maig de 2014, relativa als mercats d'intruments financers, i representatius de la participa­ción en fons propis de societats o entitats, es valoraran, excepte prova d'un valor de mercat diferent, pel major dels dos següents:

    1. El patrimoni net que corresponga als valors resultants del balanç corresponent a l'últim exercici tancat amb anterioritat a la data de la meritació de l'Impost.

    2. El que resulte de capitalitzar al tipus del 20% la mitjana dels resultats dels tres exercicis socials tancats amb anterioritat a la data de la meritació de l'Impost.

      A este últim efecte, es computaran com beneficis els dividends distribuïts i les asigna­ciones a reserves, excloses les de regularització o d'actualització de balanços.

  3. Les accions o participacions representatives del capital o patrimoni de les institu­ciones d'inversió col·lectiva, es valoraran pel valor de liquidació aplicable en la data de merite de l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este impost o, si no, per l'últim valor de liquidació publica­do.

    Quan no existira valor de liquidació es prendrà el valor del patrimoni net que co­rresponda a les accions o participacions resultants del balanç corresponent a l'últim exercici tancat amb anterioritat a la citada data de merite, excepte prova d'un valor de mercat diferent.

Imputació temporal i declaració i ingrés

Els guanys patrimonials hauran d'integrar-se en la base imposable corresponent a l'últim període que haja de declarar-se per este Impost, practicant-se autoliquidació complementària, sense sanció ni interessos de demora ni recarregue algun, en el termini de presentació de la declaració corresponent al primer exercici en què es perda la condició de contribuent.

  1. Especialitats per canvi de residència a uns altres estats de la Unió Europea

    Si el canvi és a un altre estat pertanyent a la Unió Europea o de l'Espai Econòmic europeu podrà optar per aplicar els guanys patrimonials en alguna d'aquestes formes:

    1. El guany patrimonial únicament haurà de ser objecte d'autoliquidació quan en el termini dels deu exercicis següents a l'últim que haja de declarar-se per este impost es produïsca alguna de les següents circumstàncies:

      1. Que es transmeten entre vius les accions o participacions.

      2. Que el contribuent perda la condició de resident en un Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu.

      3. Que s'incomplisca l'obligació de comunicació a què es referix la lletra c) d'este apartat.

        El guany patrimonial s'imputarà a l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este impost, practicant-se, si escau, autoliquidació complementària, sense sanció ni interessos de demora ni recarregue algun.

    2. En el supòsit en què es transmeten entre vius les accions o participacions al que es referix el número 1r de la lletra a) anterior en el termini dels deu exercicis següents al canvi de residència, la quantia del guany patrimonial es minorarà en la diferència positiva entre el valor de mercat de les accions o participacions i el seu valor de transmissió.

      A estos efectes el valor de transmissió s'incrementarà en l'import dels beneficis distri­buidos o de qualssevol altres percepcions que hagueren determinat una minoració del pa­trimonio net de l'entitat amb posterioritat a la pèrdua de la condició de contribuent, sal­vo que tals percepcions hagueren tributat per l'Impost sobre la Renda de no Residents.

    3. El contribuent haurà de comunicar a l'Administració tributària l'opció per aplicar les especialitats a les que ens hem referit en les lletres anteriors, el guany patrimo­nial posada de manifest, l'Estat al que trasllada la seua residència, amb indicació del domicili així com les posteriors variacions, i el manteniment de la titularitat de les accions o participacions.

    4. En cas que transcorreguera el termini de deu anys sense haver-se produït alguna de les cir­cunstancias previstes en la lletra a) d'este apartat, no serà exigible autoliquidar el guany.

  2. Canvi de residència a un país o territori considerat paradís fiscal

    Quan el canvi de residència es produïsca a un país o territori considerat com paradís fiscal i el contribuent no perda la seua condició conforme article 8.2 de la Llei de l'IRPF s'aplicaran les següents especialitats:

    1. Els guanys patrimonials s'imputaran a l'últim període impositiu en què el con­tribuyente tinga la seua residència habitual en territori espanyol, i per al seu còmput es prendrà el valor de mercat de les accions o participacions en la data de merite d'este període impositiu.

    2. En cas que es transmeten les accions o participacions en un període impositiu en què el contribuent mantinga tal condició, per al càlcul del guany o pèrdua patrimonial corresponent a la transmissió es prendrà com a valor d'adquisició el valor de mercat de les accions o participacions que s'haguera tingut en compte per a determinar el guany patrimonial prevista en este article.

      Tractant-se de contribuents que hagueren optat pel règim fiscal especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol, el termini de deu períodes impositius començarà a computar-se des del primer període im­positivo en el que no resulte d'aplicació el citat règim especial.

  1. Emplenament F4