Saltar al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2023

2. Obligació de declarar

Les persones titulars de l'ingrés mínim vital regulat en  Llei 19/2021, de 20 de desembre, per la qual s'establix l'ingrés mínim vital i totes les persones integrants de la unitat de convivència estan obligats a presentar declaració d'IRPF, d'acord amb l'article 36.1.f i 2.c) de l'esmentada llei independentment del fet que complisquen o no els requisits establits en l'article 96 de la Llei de l'IRPF per a l'obligació de declarar.

Contribuents obligats a declarar

En general, els contribuents per l'IRPF estan obligats a presentar i subscriure declaració per este Impost, amb els límits i condicions reglamentàriament establits.

No obstant això, no tenen obligació de declarar els contribuents que obtinguen rendes procedents exclusivament de les següents fonts, en tributació individual o conjunta:

  1. Rendiments íntegres del treball (incloses, entre d'altres, les pensions i havers passius, així com les pensions compensatòries i les anualitats per aliments) que no superen els següents imports:
    • 22.000 euros anuals si procedixen d'un únic pagador.

      També s'aplica este mateix límit quan els rendiments del treball procedisquen de més d'un pagador, si la suma de les quantitats percebudes del segon i restants pagadors, per orde de quantia, no superen en el seu conjunt la quantitat de 1.500 euros anuals.

      El límit serà també de 22.000 euros, quan es tracti de contribuents únics rendiments dels quals del treball consistisquen en les prestacions passives a què es referix l'article 17.2.a) i la determinació del tipus de retenció aplicable s'haguera realitzat d'acord amb el procediment especial establit reglamentàriament. Per això el pensionista amb dos o més pagadors, deurà haver sol·licitat la determinació del tipus de retenció mitjançant el model 146.

    • 15.000 euros anuals en els supòsits següents:

      • Quan procedisquen de més d'un pagador (excepte l'excepció prevista en el punt anterior).
      • Quan es perceben pensions compensatòries del cònjuge.
      • Quan es perceben anualitats per aliments que no estiguen  exemptes.
      • Quan el pagador dels rendiments del treball no estiga obligat a retindre d'acord amb el previst reglamentàriament (v. art. 76 Rgl. IRPF).
      • Quan es perceben rendiments íntegres del treball a tipus fix de retenció de l'article 80.1. 3r i 4t del reglament de l'impost.
  2. Rendiments íntegres del capital mobiliari (dividends d'accions, interessos de comptes, de depòsits o de valors de renda fixa, etc.) i guanys patrimonials (guanys derivats de reemborsaments de participacions en Fons d'Inversió, premis per la participació en concursos o jocs, etc.), sotmesos a retenció o ingrés a compte, amb el límit conjunt de 1.600 euros anuals.

    Quan la base de retenció no s'haja determinat en funció de la quantia a integrar en la base imposable el guany patrimonial obtingut procedent de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions d'institucions d'inversió col·lectiva no podrà imputar-se com a guany patrimonial sotmesa a retenció o ingrés a compte a l'efecte dels límits excloents de l'obligació de declarar.

  3. Rendes immobiliàries imputades; rendiments íntegres de capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de Lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat i altres guanys patrimonials derivats d'ajuts públics, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals.

    Quan el contribuent no haguera sigut titular dels immobles que generen rendes immobiliàries imputades durant la totalitat de l'any  (per haver-hi-ho adquirit o transmés en este exercici), l'import es prorratejarà  en funció del nombre de dies de l'exercici durant els quals el contribuent haja sigut titular del mateix.

En cap cas estaran obligats a declarar els contribuents que obtinguen exclusivament rendiments íntegres del treball, del capital (mobiliari i immobiliari) o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 euros.

Malgrat el que s'ha esmentat anteriorment, estaran en qualsevol cas obligades a declarar totes aquelles persones físiques que en qualsevol moment del període impositiu hagueren estat d'alta, com a treballadors per compte propi, en el Règim Especial de Treballadors per Compte Pròpia o Autònoms, o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar.

Estan obligats a declarar si més no els contribuents que tinguen dret a aplicar-se les següents deduccions o reduccions, quan exerciten tal dret:

  • Aportacions a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat, plans de pensions, plans de previsió assegurats o mutualitats de previsió social, plans de previsió social empresarial i assegurances de dependència que reduïsquen la base imposable.
  • Deducció per inversió en habitatge (Règim transitori)
  • Deducció per doble imposició internacional.

Atenció

Per a determinar l'obligació de declarar és important tindre en compte el següent:

  • Obtenció d'un altre tipus de rendes:

    Estan obligats a declarar si més no els contribuents que perceben qualsevol altre tipus de rendes o bé superen els imports o límits màxims indicats.

  • Rendes exemptes:

    No es prendran en consideració les rendes exemptes de l'impost (com, per exemple, les pensions de la Seguretat Social per incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa, les beques públiques per a cursar estudis, les anualitats per aliments rebudes dels pares per decisió judicial).

  • No es tindran en compte les rendes subjectes al Gravamen especial sobre determinades loteries i apostes, regulat en la disposició addicional trenta-tresena de la Llei de l'impost.

Tributació conjunta

Per a determinar l'existència o no de l'obligació de declarar, l'import de les rendes, la base imposable i liquidable i el deute tributari, s'aplicaran, amb caràcter general, les regles de tributació individual, sense que procedisca, tret dels casos expressament prevists en la norma, l'elevació o multiplicació dels imports o límits en funció del nombre de membres de la unitat familiar.

Les rendes de qualsevol mena obtingudes per tots i cadascun dels membres de la unitat familiar se sotmetran a gravamen acumuladament.No obstant això, a l'efecte de determinar el nombre de pagadors s'atendrà a la situació de cadascun dels membres de la unitat familiar individualment considerat

Tots els membres de la unitat familiar quedaran sotmesos a l'impost conjunt i solidàriament, de manera que el deute tributari, resultant de la declaració o descoberta per l'Administració, podrà ser exigida en la seua totalitat a qualsevol d'ells.

S'apliquen les mateixes escales de gravamen que per a la tributació individual.

Tret dels casos expressament prevists en la normativa de l'IRPF, la declaració conjunta no suposa l'ampliació de cap dels límits que afecten a determinades partides deduïbles.

Les partides negatives de períodes anteriors no compensades pels contribuents components de la unitat familiar poden compensar-se d'acord amb les normes generals de l'IRPF, independentment del fet que provinguen d'una declaració anterior individual o conjunta.

Les partides negatives determinades en tributació conjunta seran compensables, en cas de tributació individual posterior, exclusivament per aquells contribuents als qui corresponguen.

Les reduccions en la base imposable per aportacions a sistemes de previsió social, inclosos els constituïts a favor de persones amb discapacitat a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat i a la Mutualitat de previsió social d'esportistes professionals els seus límits màxims de reducció seran aplicats individualment per cada partícip, aportante, mutualista o assegurat integrat en la unitat familiar que tinga dret a qualsevol d'estes reduccions.

En qualsevol de les modalitats d'unitat familiar el mínim personal aplicable en la declaració conjunta serà de 5.550 euros anuals, independentment del nombre de membres integrats en la mateixa. El còmput de l'increment del mínim personal per edat del contribuent es realitzarà d'acord amb les circumstàncies personals de cadascun dels cònjuges integrats en la unitat familiar.

El còmput del mínim per discapacitat del contribuent s'efectuarà tenint en compte les circumstàncies de discapacitat que, si escau, concórreguen a cada un dels cònjuges integrats en la unitat familiar.