Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal a Andalucía dedicada al tràfic internacional d'estupefaents amb 14 detinguts

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, amb la col·laboració de Europol

  • Intervinguts un total de 3.600 quilos d'haixix, més d'un milió i mig d'euros en efectiu, tres armes de foc, vehicles d'alta gamma i nombrosa documentació utilitzada per a donar cobertura legal al transporte de la droga

  • S'ha decretat l'ingrés a la presó de dotze membres de l'organització per delictes contra la salut pública per tràfic d'estupefaents, pertinença a organització criminal i emblanquine de capitals

  • La xàrcia criminal adquiria l'estupefaent a Huelva i comptava amb una ‘guarderia’ a Málaga des de la qual transportava la mercaderia a Sevilla per a la seua posterior distribució a diversos països europeus

15 de març de 2023.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en una investigació conjunta, amb la col·laboració de Europol, han detingut a 14 membres d'una organització criminal que transportava grans quantitats d'haixix des d'Espanya a diversos països de la Unió Europea.

L'operació policial es va iniciar el setembre de l'any 2021 quan agents de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de Sevilla i de l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Guàrdia Civil de Sevilla, van detectar a un grup d'individus que s'estarien dedicant al tràfic de drogues a escala internacional, tenint com epicentre de l'activitat delictiva la localitat d'Écija (Sevilla).

Amb l'avanç de les investigacions els agents van poder comprovar com existia una altra branca de l'organització establida a la província de Málaga. Esta era l'encarregada de l'adquisició de la substancia estupefaent a la localitat d'Ayamonte (Huelva), la seua ‘guarderia’ a Málaga i posterior transporte fins Écija (Sevilla), on es faria càrrec dels estupefaents la branca localitzada a Sevilla, per a la seua preparació i posterior transporte a diversos països europeus.

Així, el mes de febrer de 2022 es va poder interceptar a la província de Granada un primer camió amb destinació França que portava oculta entre seu carrega legal 950 quilos d'haixix.

Una vegada produïda esta captura els membres de l'organització van extremar les mesures de seguretat, modificant el seu ‘modus operandi ’habitual.

Posteriorment, l'octubre d'aquell mateix any, es va dur a terme una altra captura de 1.000 quilos d'haixix que viatjaven ocults en la carrega d'un altre camió interceptat en La Carolina (Jaén).

Arribats a este punt, i després d'una parada de la branca sevillana degut a les dues captures anteriors, la investigació es va centrar a la branca de Málaga. Els agents van aconseguir intervindre el mes de gener de 2023 dos furgonetes carregades d'haixix, una d'elles amb uns 600 quilos interceptada en la carretera A-92 a l'alçada de Puebla de Cazalla (Sevilla), i l'altra amb poc més de 900 quilos a la localitat de Pizarra (Málaga).

Registres i efectes intervinguts

Una vegada identificats tots els membres de l'organització, el passat 21 de febrer es va dur a terme l'explotació de l'operació, amb la pràctica de 16 registres domiciliaris autoritzats pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció nombre de 2 d'Écija (Sevilla).

Fruit dels registres practicats es va intervindre més d'un milió i mig d'euros en efectiu. Part d'estos diners, 1.085.000 euros, apareixen amagats en un vehicle que tenia llogat un dels capitostos de l'organització en la localitat sevillana d'Écija. Aquell mateix matí els agents van detindre a un membre de l'organització, quan circulava per les carreteres de Málaga. En el vehicle que circulava el detingut es va trobar un doble fons en interior del qual es van trobar 136.000 euros.

Igualment, els agents han intervingut tres armes de foc, dos d'elles llargues i una pistola amb silenciador i 14 vehicles, diversos d'ells d'alta gamma, així com nombrosa documentació de les empreses utilitzades per a donar cobertura legal al transporte de la droga.

Amb esta operació es dóna per desarticulada esta organització criminal assentada a la zona d'Écija (Sevilla) i Málaga, amb la detenció de 14 dels seus integrants, a què se'ls imputen delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i emblanquine de capitals. La jutgessa responsable de la instrucció de l'operació ha decretat l'ingrés a la presó de dotze dels seus membres.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-qnelMe1d5a