Saltar al contingut principal

Intervingudes 25 tones d'ametles amb toxines molt perilloses

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • En l'operació han sigut detingudes quatre persones per un delicte contra la Salut Publica
  • Les ametles retirades presumiblement anaven destinades al consum humà amb un fong molt perillós i perjudicial per a la salut

20 de maig de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Nuts’, han procedit a la intervenció de 25 tones d'ametles amb toxines molt perilloses. En l'operació han sigut detingudes quatre persones, tres ciutadans espanyols i un amb origen als Països Baixos, pels supòsits delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L'operació es va iniciar el mes de gener passat, arran de l'arribada a Espanya de 25 tones d'ametles procedents d'Austràlia mitjançant un procés d'importació que suposadament complia amb la normativa.

Una vegada que les ametles van arribar a la província d'Alacant, es va procedir per part de Sanitat Exterior de la Delegació de Govern d'Alacant a una anàlisi d'este fruit, donant com a resultat uns altíssims nivells d'aflatoxines (fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà).

Per tal motiu, a partir d'aquell moment se li va comunicar a l'importador d'estes ametles que havien de ser destruïdes. Esta persona, amb domicili a Mallorca, es va comprometre a això i va sol·licitar autorització a Sanitat per al trasllat a Mallorca de la carrega i la seua destrucció en una incineradora.

Una vegada que les ametles van arribar a la localitat de Binissalem, els responsables del transporte de la mercaderia per a la seua destrucció, van trencar el precinte sanitari del contenidor on eren transportades i la mercaderia es va depositar en una nau industrial. A continuació, van procedir a canviar el tipus i tamany dels envases i van traslladar les ametles a Alacant degut a les comprovacions que estaven realitzant les autoritats.

Paral·lelament, en lloc de destruir les ametles, van substituir la mercaderia per clofolles d'unes altres ametles amb volum similar, obtenint de l'empresa encarregada de certificar la destrucció certificats de la totalitat de les 25 tones d'ametles amb toxines. D'aquesta manera, amb falsedats materials i documentals, intentaven desviar a consum un producte altament perjudicial per a la salut.

Els investigadors, finalment, van aconseguir procedir a la immobilització de la mercaderia a Alacant i van detindre als quatre responsables de la importació, transporte i destrucció de les ametles.

L'operació ha sigut duta a terme pel Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i el Servici de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil.

Filmació de l'operatiu (per a baixar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-KJGARXWPJB