Saltar al contingut principal

Intervingudes 25 tones d'ametles amb toxines molt perilloses

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • En l'operació han sigut detingudes quatre persones per un delicte contra la Salut Publica
  • Les ametles retirades presumiblement anaven destinades al consum humà amb un fong molt perillós i perjudicial per a la salut

20 de maig de 2023.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ‘Nuts’, han procedit a la intervenció de 25 tones d'ametles amb toxines molt perilloses. En l'operació han sigut detingudes quatre persones, tres ciutadans espanyols i un amb origen als Països Baixos, pels suposats delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L'operació es va iniciar el mes de gener passat, arran de l'arribada a Espanya de 25 tones d'ametles procedents d'Austràlia mitjançant un procés d'importació que suposadament complia amb la normativa.

Una vegada que les ametles van arribar a la província d'Alacant, es va procedir per part de Sanitat Exterior de la Delegació de Govern d'Alacant a una anàlisi de l'esmentat fruit, donant com a resultat uns altíssims nivells d'aflatoxinas (fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà).

Per tal motiu, a partir d'eixe moment se li va comunicar a l'importador de les esmentades ametles que havien de ser destruïdes. Esta persona, amb domicili a Mallorca, s'hi va comprometre i va sol·licitar autorització a Sanitat per al trasllat a Mallorca de la càrrega i la seua destrucció en una incineradora.

Una vegada que les ametles van arribar a la localitat de Binissalem, els responsables del transport de la mercaderia per a la seua destrucció, van trencar el precinte sanitari del contenidor on eren transportades i la mercaderia es va depositar en una nau industrial. A continuació, van procedir a canviar el tipus i mida dels envasos i van traslladar les ametles a Alacant a causa de les comprovacions que estaven realitzant les autoritats.

Paral·lelament, en lloc de destruir les ametles, van substituir la mercaderia per closques d'altres ametles amb volum similar, obtenint de l'empresa encarregada de certificar la destrucció certificats de la totalitat de les 25 tones d'ametles amb toxines. D'esta forma, amb falsedats materials i documentals, intentaven desviar a consum un producte altament perjudicial per a la salut.

Els investigadors, finalment, van aconseguir procedir a la immobilització de la mercaderia a Alacant i van detindre els quatre responsables de la importació, transport i destrucció de les ametles.

L'operació ha sigut duta a terme pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil.

Filmació de l'operatiu (per a descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-KJGARXWPJB