Estatut duaner de mercaderia de la Unió - Sistema POUS
Sistema electrònic previst en el Codi duaner de la Unió per a l'obtenció de la prova de l'estatut duaner de mercaderies de la Unió
El sistema electrònic de prova d'estatut de mercaderia de la Unió – POUS, permet als operadors econòmics obtindre per via electrònica una prova de l'estatut duaner de mercaderies de la Unió mitjançant la sol·licitud de visat de la prova o la sol·licitud de registre de la mateixa en el cas d'emissors autoritzats de prova d'estatut.
El sistema electrònic de prova d'estatut de mercaderia de la Unió – POUS, permet als operadors econòmics obtindre per via electrònica una prova de l'estatut duaner de mercaderies de la Unió mitjançant la sol·licitud de visat de la prova o la sol·licitud de registre de la mateixa en el cas d'emissors autoritzats de prova d'estatut.
A través d'este sistema transeuropeu es realitza l'emmagatzematge, gestió i recuperació de les proves de l'estatut de la Unió en forma de T2L/FL i de manifest duaner de mercaderies (expedit per un emissor no autoritzat). Ja que la implantació del manifest duaner de mercaderies ha de vincular-se a la Finestreta Única Marítima Europea, esta part del projecte es cobrirà en la fase 2.
El sistema POUS per tant es dividix en dos fases:
- Implementació del document electrònic T2L(F) amb totes les funcionalitats necessàries (en producció el 16/01/2024);
- Implementació del Manifest duaner de mercaderies (CGM), inclòs l'intercanvi d'informació amb l'entorn de la Finestreta Única Marítima Europea (en producció el 2025).
La data fixada per al tancament del sistema T2L/FL electrònic nacional és el 29 de febrer de 2024.
El període de convivència durant el qual podran usar-se ambdós sistemes per a obtindre prova de l'estatut duaner de la Unió ira des del 16 de gener de 2024 fins el 29 de febrer de 2024
Qualsevol persona establida en el Territori duaner de la Unió (TAU), que complisca el següent:
- Inexistència d'infraccions greus o reiterades de la legislació duanera i de la normativa fiscal
- Demostració d'un alt nivell de control de les seues operacions i del flux de mercaderies, que permeta-la correcta realització de controles duaners
Podrà ser autoritzada per a expedir:
- El T2L/FL sense haver de sol·licitar un visat
- El manifest duaner de les mercaderies sense haver de sol·licitar un visat i registre de la prova dóna la duana competent
Segons l'article 199 del Reglament d'Execució (UE ) 2015/2447 (RE), es podran utilitzar els següents mitjans per a acreditar l'estatut duaner de mercaderies de la Unió:
- Les dades de la declaració de trànsit de les mercaderies incloses en el règim de trànsit intern.
- Les dades del T2L o del T2LF
- El manifest duaner de mercaderies
- La factura o el document de transporte per a mercaderies amb valor inferior a 15000 euros
- El quadern diari de pesca, la declaració de desembarque, la declaració de transborde i les dades del sistema de localització de vaixells, segons convinga
- Prova de l'estatut en quaderns TIR, ATA o en impresos 302
- Les plaques i documents de matriculació dels vehicles automòbils matriculats en un Estat membre
- Una declaració d'estatut duaner de mercaderies de la Unió referida a envases, recipients, paletes i altres elements similars (a excepció dels contenidors) que tornen buits procedents d'uns altres Estats membres, sempre que no donen lloc a dubtes
- Bastarà, llevat que done lloc a dubtes, una declaració d'estatut duaner de mercaderies de la Unió que porten aconseguisc els viatgers (mercaderies no destinades a fins comercials
- Les dades de la declaració d'impostos especials a què es referixen els articles 21, 26 i 34 de la Directiva 2008/118/CE del Consell
Les dades del T2L/FL que servisquen de base per a establir l'estatut duaner de la mercaderia podran utilitzar-se únicament amb motiu de la primera presentació de les mercaderies.
En aquells supòsits en els que el T2L/FL s'utilitze únicament per a una part de les mercaderies amb motiu de la seua primera presentació, haurà d'aportar-se una nova prova d'estatut per a la part restant de les mercaderies.
Amb caràcter general, els documents T2L/FL tenen una validesa de noranta dies a partir de la data de registre o, quan de conformitat amb l'article 128 del Reglament Delegat no hi haja obligació de registrar el manifest duaner de mercaderies per disposar d'una autorització d'emissor autoritzat de prova d'estatut, a partir de la data del seu establiment.
No obstant això, a petició de la persona interessada, i per raons degudament justificades, la duana podrà fixar un període més llarg de validesa de la prova.
El sistema POUS no preveu la possibilitat de realitzar l'alta indirecta en el sistema nacional dels T2L/FL expedits/registrats en el repositori central POUS per un altre Estat membre.
No obstant això, amb caràcter provisional, en aquells supòsits d'indisponibilitat del sistema electrònic de l'Estat membre d'expedició del T2L/FL, es podrà realitzar l'alta indirecta de les dades d'estos documents en el sistema electrònic nacional.
Es permetrà la seua utilització com a mitjà de prova de l'Estatut de la Unió fins l'entrada en producció de la Fase 2 del sistema POUS. U na vegada entre a producció esta fase, no podrà seguir usant-se el manifest de companyia marítima com a mitjà de prova de l'estatut duaner de mercaderies de la Unió
Es podran seguir tramitant al país de destí amb es feia abans de la implantació del sistema POUS, ja que no hi ha un migrat al repositori central POUS d'estos exemplars.
En el cas d'Espanya, es podrà seguir utilitzant el sistema d'alta indirecta per a incloure'ls en el sistema electrònic de l'AEAT i procedir a continuació a seu datat.
A partir de l'1 de març el sistema d'Exportació, AES P1, podrà utilitzar-se exclusivament en els supòsits següents:
- Exportacions amb destinació a Andorra per a la generació del document T2L.
- Intercanvis entre la Península i les Illes Balears amb les Illes Canàries i viceversa per a la generació del document T2LF.
En intercanvis diferents dels anteriors, el sistema POUS serà l'únic habilitat per a realitzar les sol·licituds de registre i/o visat de la prova d'estatut de mercaderia de la Unió.
En estos intercanvis, es podrà optar per qualsevol de les següents alternatives:
- Ús del sistema POUS per a la sol·licitud de registre i/o visat del T2LF, usant l'indicador de nacional en l'enviament d'esta sol·licitud (etiqueta NationalOnlyRequest amb valor 1)
- Ús del sistema d'exportació AESP1, incloent en l'element de dada de la declaració d'expedició AESP1 “documents justificatius” el codi C620.
Les declaracions duaneres en el marc del comerç amb territoris fiscals especials es recullen en l'article 134 del Reglament Delegat UE 2013/2446 de la Comissió (DA) el qual establix l'aplicació mutatis mutandi dels capítols 2 i 3 del Títol VIII del Codi Duaner de la Unió, capítols relatius a les formalitats d'eixida i a l'exportació i reexportació.
Per tant, estos intercanvis requerixen amb caràcter general la presentació d'un DUA d'expedició. En cas que es complisquen les condicions previstes en l'Apèndix XVI de la Resolució del DUA “Simplificacions en els intercanvis nacionals de mercaderia comunitària amb les Illes Canàries ”no s'exigirà DUA d'expedició de conformitat amb el que preveu el citat Apèndix.
En estos intercanvis podrà seguir usant-se per a l'obtenció del T2LF el procediment descrit en este Apèndix, havent d'incloure's en la factura o un altre document comercial o de transporte, la intenció d'acollir-se al procediment simplificat incloent en el mateix l'expressió “T2LF – Mercaderia sense declaració d'expedició”.
Este document farà les vegades de document d'embarque/eixida, així com el justificant de l'estatut de mercaderia de la Unió.
El sistema POUS és l'únic sistema habilitat per a obtindre el registre i/o visat de la prova d'estatut de mercaderia de la Unió en estos intercanvis.
Les declaracions duaneres en el marc del comerç amb territoris fiscals especials es recullen en l'article 134 del Reglament Delegat UE 2013/2446 de la Comissió (DA) el qual establix l'aplicació mutatis mutandi dels capítols 2 i 3 del Títol VIII del Codi Duaner de la Unió, capítols relatius a les formalitats d'eixida i a l'exportació i reexportació.
Per tant, estos intercanvis requerixen la presentació d'un DUA d'expedició. En estos supòsits, no s'inclourà en l'element de dada de la declaració d'expedició AESP1 “documents justificatius” el codi C620.
- Intercanvis entre la Península i les Illes Balears amb les Illes Canàries i viceversa:
- Opció a): a través del sistema POUS
- Opció b): a través de la declaració d'expedició AESP1
- Opció c): a través del procediment descrit en l'Apèndix XVI Resolució DUA
- Intercanvis entre la Península i les Illes Balears amb territoris fiscals especials (diferents de les Illes Canàries):
- Registre i visat, o només registre en cas d'emissor autoritzat de prova d'estatut duaner, exclusivament a través del sistema POUS.
- Intercanvis entre les Illes Canàries amb territoris fiscals especials (diferents de les Illes Canàries):
- Registre i visat, o només registre en cas d'emissor autoritzat de prova d'estatut duaner, exclusivament a través del sistema POUS.
D'acord amb la normativa duanera en vigor, les dades dels documents T2L/T2LF no es poden modificar ni anul·lar.
En aquelles situacions en les que en el moment de la sol·licitud de visat i/o registre de la prova d'estatut no es dispose de dades de caràcter definitiu (entre altres supòsits, mercaderies a granel) es podrà:
- Sol·licitar el visat i/o registre de la prova d'estatut una vegada disposen de les dades definitives, o
- Sol·licitar el visat i/o registre de la prova d'estatut amb les dades provisionals dels que dispose havent d'en este cas enviar una nova sol·licitud de visat i/o registre amb les dades definitives.