Mecanisme d'Ajustament en Frontera per Carbone (CBAM)
Coneix el sistema que utilitza la UE per a la importació de béns procedents de fora de la UE, que fixa un preu juste al carboni emés durant la producció i que propícia una energia més neteja. Així com el mecanisme a realitzar en frontera per risc de fuga d'este carbone.
Mecanisme d'ajustament en frontera per carbone
En la comunicació d'11 de desembre de 2019, titulada “El Pacte Verd Europeu”, la Comissió va establir una nova estratègia de creixement, tenint com propòsit abordar els reptes relacionats amb el clima i el medi ambient i assolir els objectius de l'Acord de París.
El Pacte Verd Europeu té com a finalitat protegir, mantindre i millorar el capital natural, així com protegir la salut i benestar dels ciutadans enfront de riscos i efectes mediambientals.
A mesura que la UE augmenta la seua pròpia ambició climàtica i aconseguix reduir considerablement les seues emissions internes de gasos amb efecte d'hivernacle (GEI), les emissions de GEI implícites en les importacions a la Unió han seguit augmentant, el que soscava els esforços de la Unió per reduir la seua empremta al món.
Mentres hi haja països amb polítiques climàtiques menys estrictes i que no assolixen el mateix nivell d'ambició climàtica que la Unió, seguirà existint el risc de la dita "fuga de carbone".
La fuga de carbone es produïx quan les empreses amb sede a la UE traslladen la producció contaminant a uns altres països amb polítiques climàtiques menys estrictes que a la UE, o quan els productes de la UE són substituïts per importacions més intensives en carbone.
El Mecanisme d'Ajustament en Frontera per Carbone (CBAM) de la UE és un intrument per a la importació de béns procedents de fora de la UE, abordant el risc de fuga de carbone. Este mecanisme, regulat en el Reglament 2023/956 del Parlament Europeu i del Consell de 10 de maig de 2023, fixa un preu juste al carboni emés durant la producció de béns intensius en carbone i fomenta una producció industrial més neteja en països que no pertanyen a la UE.