Col·laboració amb la indústria
La cooperació amb la indústria és un element central en el control internacional de precursors de drogues. La legislació de la UE sobre precursors de drogues reflectix plenament la naturalesa fonamental del principi de cooperació amb la indústria, i a este fi la Comissió Europea promou la plena col·laboració amb la indústria química, particularment pel que fa a les substancies no catalogades, que s'encarrega d'elaborar i distribuir unes directrius per a la identificació de transaccions sospitoses, perquè la indústria puga vigilar el comerç de les mateixes.
En primer lloc, les empreses, és a dir, els fabricants, productors, comerciants, distribuïdors, transportistes, etc., són la primera línia de defensa contra el desviament de precursors de drogues, ja que estan en millors condicions per a conéixer als seus clientes i per a identificar possibles transaccions i demanats inusuals i sospitoses.
En segon lloc, el negoci oferix un coneixement detallat i una importantíssima experiència per a l'establiment de sistemes eficaços de seguiment sense perjudici del comerç legítim.
En tercer lloc, perquè la cooperació voluntària amb l'empresa ha demostrat ser eficaç i molt flexible, ja que permet respondre ràpidament als canvis en les tendències i patrons en el desviament de precursors de drogues. Si la vigilància voluntària es considera insuficient per a impedir la utilització d'una substancia no catalogada en la fabricació il·lícita de drogues, la Comissió podria incloure-la dins de les substancies subjectes a control.
La Comissió ha firmat Acords de col·laboració amb la Indústria Química Europea (The European Chemical Industry Council – CEFIC-), així com amb l'Associació Europea de Distribuïdors Químics (The European Association of Chemical Distributors – FECC-).
A escala nacional s'ha firmat un Acord de Col·laboració entre la secretària de l'Estat d'Hisenda del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques (en representació del Departament de Duanes com responsable del control i vigilància del comerç exterior de precursors de drogues entre la Unió Europea i tercers països), i la secretària de l'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior (en representació del Centre d'Intel·ligència contra el Crim Organitzat com responsable del control i supervisió del comerç interior de la Unió Europea), d'una part; i d'una altra, la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE).