Saltar al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2020

8.2.1.3. Imputació temporal

Regla general

Els guanys i pèrdues patrimonials s'imputaran al període impositiu en què tinga lloc l'alteració patrimonial.

Regles especials.

  1. Rendes pendents de resolució judicial: quan no s'haguera satisfet la totalitat o part d'una renda, per trobar-se pendent de resolució judicial la determinació del dret a la seua percepció o la seua quantia, els imports no satisfets s'imputaran al període impositiu en què aquella adquirisca fermesa.

  2. Operacions a terminis o amb preu ajornat: en el cas d'operacions a terminis o amb preu ajornat, el contribuent podrà optar per imputar proporcionalment les rendes obtingudes en tals operacions, a mesura que es facen exigibles els cobraments corresponents. Es consideraran operacions a terminis o amb preu ajornat aquelles preu del qual es perceba, totalment o parcialment, mitjançant pagaments successius, sempre que el període transcorregut entre l'entrega o la posada a disposició i el venciment de l'últim termini siga superior a l'any.

    Quan el pagament d'una operació a terminis o amb preu ajornat s'haguera instrumentat, en tot o en part, mitjançant l'emissió d'efectes canviaris i estos anaren transmesos en ferm abans del seu venciment, la renda s'imputarà al període impositiu de la seua transmissió.

    En cap cas tindran este tractament, per al transmitent, les operacions derivades de contractes de rendes vitalícies o temporals.

    Quan es transmeten béns i drets a canvi d'una renda vitalícia o temporal, el guany o pèrdua patrimonial per al rendista s'imputarà al període impositiu en què es constituïsca la renda.

  3. Diferències de canvi en moneda estrangera: les diferències positives o negatives que es produïsquen en els comptes representatius de saldos en divises o en moneda estrangera, com a conseqüència de la modificació experimentada en les seues cotitzacions, s'imputaran en el moment del cobrament o del pagament respectiu.

  4. Ajuts públics: Els guanys patrimonials derivats d'ajuts públiques s'imputaran al període impositiu que tinga lloc el seu cobrament sense perjudici de les opcions recollides en els apartats e) f) g) i h).
  5. Ajuts públics per defectes estructurals: els ajuts públics percebudes com a compensació pels defectes estructurals de construcció de l'habitatge habitual i destinades a la reparació de la mateixa, podran imputar-se per quartes parts, durant el període impositiu en el que s'obtinguen i en els tres següents.

  6. Ajuts públics per a accés per primera vegada a l'habitatge en propietat (AEDE): quan es reben ajuts públics incloses en l'àmbit dels plans estatals per a l'accés per primera vegada a l'habitatge en propietat, percebuts pels contribuents mitjançant pagament únic en concepte d'Ajuda Estatal Directa a l'Entrada (AEDE) podran imputar-se per quartes parts durant el període impositiu en el que s'obtinguen i en els tres següents.

  7. Ajuts públics per a la conservació i rehabilitació de béns d'interés cultural. S'imputaran per quartes parts durant el període impositiu en el que s'obtinguen i en els tres següents els ajuts públics atorgades per les Administracions competents als titulars de béns integrants del Patrimoni Històric Espanyol inscrits en el Registre general de béns d'interés cultural a què es referix la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, i destinades exclusivament a la seua conservació o rehabilitació, sempre que es complisquen les exigències establides en esta Llei, en particular respecte dels deures de visita i exposició pública d'estos béns.

  8. Els ajuts públics per a la primera instal·lació de joves agricultors previstes en el Marco Nacional de Desenvolupament Rural d'Espanya que es destinen a l'adquisició d'una participació en el capital d'empreses agrícoles societàries podran imputar-se per quartes parts, durant el període impositiu en el que s'obtinguen i en els tres següents.
  9. Crèdits vençuts i no cobrats : les pèrdues podran imputar-se al període impositiu en el que concórrega alguna de les següents circumstàncies:
    1. Que adquirisca eficàcia una treu establida en un acord de refinançament judicialment homologable o un acord extrajudiucial de pagaments als que es referix  la Llei 22/2003. de 9 de juliol, Concursal.
    2. Que estant el deutor en concurs, adquirisca fermesa el conveni en el que se'n recorde una treu conforme al que disposa la Llei 22/2003, de 9 de juliol, Concursal, cas en què la pèrdua es computarà per la quantia de la quitació.
    3. Que es complisca el termini d'un any des de l'inici del procediment judicial diferent del concurs que tinga per objecte l'execució del crèdit sense que este haja sigut satisfet. El termini d'un any només es tindrà en compte quan finalitze a partir d'1 de gener de 2015, per la qual cosa no és procedent imputació respecte de les quantitats carregades d'exercicis anteriors en les que s'haguera complit, abans d'esta data, el termini d'un any.

En el cas que el contribuent perda la seua condició per canvi de residència, totes les rendes pendents d'imputació hauran d'integrar-se en la base imposable corresponent a l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este Impost, en les condicions que es fixen reglamentàriament, practicant-se, si escau, autoliquidació complementària, sense sanció ni interessos de demora ni recarregue algun.

En el cas de defunció del contribuent totes les rendes pendents d'imputació hauran d'integrar-se en la base imposable de l'últim període impositiu que haja de declarar-se.

Rendes pendents d'imputació (art. 63 Rgl.)

  1. Pèrdua de la condició de contribuent per canvi de residència

    En el cas que el contribuent perda la seua condició per canvi de residència, totes les rendes pendents d'imputació hauran d'integrar-se en la base imposable corresponent a l'últim període impositiu que haja de declarar-se per este Impost, practicant-se, si escau, autoliquidació complementària, sense sanció ni interessos de demora ni recarregue algun.

  2. Defunció del contribuent

    En el cas de  defunció del contribuent totes les rendes pendents d'imputació hauran d'integrar-se en la base imposable de l'últim període impositiu que haja de declarar-se.