Saltar al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2020

9.1.3. Obres d'instal·lació o adequació de l'habitatge habitual de la persona amb discapacitat

La deducció només serà aplicable quan s'hagen satisfet quantitats per tal concepte amb anterioritat a 1 de gener de 2013 sempre que, a més, les obres estiguen acabades abans d'1 de gener de 2017.

Tractant-se d'obres de modificació dels elements comuns de l'edifici que servisquen de pas necessari entre la finca urbana i la via pública, així com les necessàries per a l'aplicació de dispositius electrònics que servisquen per a superar barreres de comunicació sensorial o de promoció de la seua seguretat, podran aplicar també esta deducció els contribuents que siguen copropietaris de l'immoble en el que es trobe l'habitatge.

Base màxima de  la deducció 

La base màxima d'esta deducció serà de 12.080 euros anuals, yestará constituïda per les quantitats satisfetes per l'execució de les obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual, incloses les despeses originades que hagen sigut a càrrec del contribuent amb discapacitat i, en el cas de finançament aliè, l'amortització, els interessos, el cost dels intruments de cobertura del risc de tipus d'interés variable dels préstecs hipotecaris regulats en l'article dinovè de la Llei 36/2003, d'11 de novembre, de mesures de reforma econòmica, i altres despeses derivades de la mateixa.

En cas d'aplicació dels citats intruments de cobertura, els interessos satisfets pel contribuent es minoraran en les quantitats obtingudes per l'aplicació del citat intrument.

Este límit opera independentment de la base màxima aplicable a la deducció per adquisició o rehabilitació de l'habitatge habitual.

Percentatge de deducció 

El percentatge de deducció aplicable a la base de deducció serà si més no el 10 per 100 en la part estatal, i del 10 per 100 en l'autonòmica, és a dir, el 20 per 100.

Concepte d'obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual

S'entén per obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual de les persones amb discapacitat aquelles que impliquen una reforma de l'interior de la mateixa, així com les de modificació dels elements comuns de l'edifici que servisquen de pas necessari entre la finca urbana i la via pública, com ara escales, ascensors, passadissos, portals o qualsevol altre element arquitectònic, o les necessàries per a l'aplicació de dispositius electrònics que servisquen per a superar barreres de comunicació sensorial o de promoció de la seua seguretat.

Donaran dret a la deducció les obres i instal·lacions d'adequació que hagen d'efectuar-se en l'habitatge habitual del contribuent, per raó de la discapacitat del propi contribuent, del seu cònjuge, o d'un parent en línia directa o col·lateral, consanguínia o per afinitat fins el tercer grau inclusivament que convisca amb ell.

L'habitatge ha d'estar ocupada per qualsevol d'estes persones a títol de propietari, arrendatari, subarrendatari o usufructuari.

Acreditació de la necessitat de les obres

Les obres i instal·lacions d'adequació hauran de ser certificades per l'Administració competent com necessàries per a l'accessibilitat i comunicació sensorial que facilite el desenvolupament digne i adequat de les persones amb discapacitat.

L'acreditació davant l'Administració tributària s'efectuarà mitjançant certificat o resolució expedit per l'Institut de Migracions i Serveis Socials o l'òrgan competent de les comunitats autònomes en matèria de valoració de discapacitats, basant-se en el dictamen emés pels Equips de Valoració i Orientació dependents de la mateixa.

Comunitat autònoma de Catalunya

El percentatge aplicable en el tram autonòmic de la deducció serà el 15 per 100.

Emplenament: se consignaran les quantitats invertides pel contribuent en obres i instal·lacions d'adequació per a persones amb discapacitat de l'habitatge habitual, tenint en compte que la base màxima de deducció no podrà superar 12.080 euros anuals.