3.1.2. Rendes exemptes de l'article 7 de la Llei
Conforme establix l'article 7 de la Llei de l'impost, estan exemptes les següents rendes:
-
Ajuts i indemnitzacions
- Les prestacions públiques extraordinàries per actes de terrorisme i les pensions derivades de medalles i condecoracions concedides per actes de terrorisme. En especial, estan exemptes les indemnitzacions i ajuts econòmics percebudes a l'empara de la Llei 32/1999, de 8 d'octubre, de Solidaritat amb les víctimes del terrorisme.
- Els ajuts de qualsevol classe percebudes pels afectats pel Virus d'Immunodeficiència Humana, regulades en el Reial decret-llei 9/1993, de 28 de maig.
- Les indemnitzacions com a conseqüència de responsabilitat civil per danys personals, en la quantia legal o judicialment reconeguda.
Entre d'altres, tenen la consideració d'indemnitzacions en la quantia legalment reconeguda les indemnitzacions pagades per accidents ocasionats fins el 31 de desembre de 2015, d'acord amb el que disposa l'article 1.2 de la Llei sobre Responsabilitat Civil i Assegurança en la circulació de vehicles de motor, aprovada pel Reial Decret Legislatiu 8/2004, de 29 d'octubre de 2004, en tant siguen abonades per una entitat asseguradora com a conseqüència de la responsabilitat civil de l'assegurat, per a accidents ocasionats a partir de l'1 de gener de 2016 s'aplicarà el sistema de valoració s'aplicarà el sistema de valoració que recull el nou títol IV i el nou annex que ha substituït a l'anterior del Text Refós de la Llei sobre Responsabilitat Civil i Assegurança en la circulació de vehicles de motor, ambdós introduïts per l'article únic de la Llei 35/2015 de 22 de setembre de reforma del sistema per a la valoració dels danys i perjuís causats a les persones en accidents de circulació.
- Les indemnitzacions per danys personals derivades de contractes d'assegurança d'accidents, excepte aquells de les quals primes hagueren pogut reduir la base imposable o ser considerades despesa deduïble dels rendiments d'activitats professionals per aplicació del que disposa l'article 30.2.1ª de la Llei de l'impost.
L'exempció assolix fins la quantia que resulte d'aplicar, al dany patit, el sistema per a valoració dels danys i perjuís causats a les persones en accidents de circulació, incorporat com a annex en la Llei sobre Responsabilitat Civil i Assegurança en la Circulació de Vehicles de Motor.
- Les indemnitzacions per acomiade o cessació del treballador, en la quantia establida amb caràcter obligatori en l'Estatut dels Treballadors, en la seua normativa de desenvolupament o, si escau, en la normativa reguladora de l'execució de sentencies, sense que puga considerar-se com a tal l'establida en virtut de conveni, pacte o contracte.
Quan s'extingisca el contracte de treball amb anterioritat a l'acte de conciliació, estaran exemptes les indemnitzacions per acomiade que no excedisquen la que haguera correspost en cas que el mateix haguera sigut declarat improcedent, i no es tracti d'extincions de mutu acord en el marc de plans o sistemes col·lectius de baixes incentivades. Havent de diferenciar l'any 2012 els acomiadaments produïts fins el 7 de juliol d'este any i els que s'originen a partir d'esta data:
- En els acomiadaments produïts entre l'1 de gener de 2012 i 7 de juliol de 2012, estaran exemptes les indemnitzacions per acomiade quan l'empresari així el reconega en el moment de la comunicació de l'acomiadament, i sempre que la indemnització no excedisca la quantia que li haguera correspost en cas que este s'haguera declarat improcedent.
- En els acomiadaments produïts a partir del 7 de juliol de 2012, només estaran exemptes les indemnitzacions reconegudes en acte de conciliació o en resolució judicial.
Sense perjudici del que disposen els paràgrafs anteriors, en els supòsits d'acomiade o cessació conseqüència d'expedients de regulació d'ocupació, tramitats de conformitat amb el que disposa l'article 51 de l'Estatut dels Treballadors i prèvia aprovació de l'autoritat competent, o produïts per les causes previstes en la lletra c) de l'article 52 del citat Estatut, sempre que, en ambdós casos, es deguen a causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o per força major, quedarà exempta la part d'indemnització percebuda que no supere els límits establits amb caràcter obligatori en l'esmentat Estatut per a l'acomiadament improcedent, açò és, 33 dies per any de servici fins un màxim de 24 mensualitats.
L'exempció per acomiade o cessació del treballador tindrà un límit de 180.000 euros que és aplicable:
- A acomiadaments que es produïsquen des de l'1 d'agost de 2014.
- A acomiadaments derivats d'ERO o acomiadaments col·lectius quan l'ERO s'haja aprovat o l'acomiadament col·lectiu s'haja iniciat abans de l'1 d'agost de 2014.
NOTA: Este últim apartat serà aplicable als acomiadaments derivats dels expedients de regulació d'ocupació aprovats a partir de l'entrada en vigor del Reial decret-Llei 2/2009, de 6 de març, així com als acomiadaments produïts per les causes previstes en la lletra c) de l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors des d'esta mateixa data. El citat Reial decret-llei va entrar en vigor el dia 8 de març de 2009. Les indemnitzacions en tramitació o amb vigència en la seua aplicació a 12 de febrer de 2012 estaran exemptes en la quantia que no supere 45 dies de salari per any de servici, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any fins un màxim de 42 mensualitats.
El gaudi d'esta exempció està condicionat a la real efectiva desvinculació del treballador amb l'empresa. Es presumirà, llevat que hi haja una prova en contra, que no es dóna esta desvinculació quan durant els tres anys següents a l'acomiadament o cessació el treballador torne a prestar servicis a la mateixa empresa o a una altra empresa vinculada a aquella en els termes prevists en l'article 18 del text refós de la Llei de l'impost sobre Societats, sempre que en el cas en què la vinculació es definisca en funció de la relació soci-societat, la participació siga igual o superior al 25%, o al 5% si es tracta de valors negociats en mercats regulats de valors definits en la Directiva 2014/65/UE.
-
Les indemnitzacions satisfetes per les Administracions Públiques per danys personals com a conseqüència del funcionament dels servicis públics, quan vengen establides d'acord amb els procediments prevists en el Reial decret 429/1993, de 26 de març, pel qual s'aprova el Reglament de procediments de les Administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial.
- Els ajuts econòmics regulades en l'article 2n de la Llei 14/2002, que recull els ajuts socials a persones amb hemofília o altres coagulopaties congènites, que hagen desenvolupat l'hepatitis C com a conseqüència d'haver rebut tractament amb concentrats de factors de coagulació en l'àmbit del sistema sanitari públic. (Llei 14/2002).
- Estarà exempta la renda derivada de l'aplicació dels intruments de cobertura quan cobrisquen exclusivament el risc d'incremente del tipus d'interés variable dels préstecs hipotecaris destinats a l'adquisició de l'habitatge habitual del contribuent, regulats en l'article dinovè de la Llei 36/2003.
- Les indemnitzacions previstes en la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes per a compensar la privació de llibertat en establiments penitenciaris com a conseqüència dels supòsits contemplats en la Llei 46/1977, de 15 d'octubre, d'Amnistia.
- Estaran exemptes els ajuts que hagueren percebut les persones que van consignar, en les declaracions de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques dels exercicis 1999 a 2005, les indemnitzacions previstes en la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes per a compensar la privació de llibertat en establiments penitenciaris com a conseqüència dels supòsits contemplats en la Llei 46/1977, d'Amnistia.
Estos ajuts es quantifiquen el 15 per 100 de les quantitats que, per tal concepte, hagueren consignat en la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de cadascun d'estos períodes impositius.
Si les persones que van rebre les indemnitzacions i les van consignar en la corresponent declaració hagueren mort, el dret a l'ajuda i l'exempció correspondrà als seus hereus.
-
Pensions i prestacions de la Seguretat social i similars
- Les prestacions reconegudes al contribuent per la Seguretat Social o per les entitats que la substituïsquen com a conseqüència d'incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa.
Així mateix, les prestacions reconegudes als professionals no integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms per les mutualitats de previsió social que actuen com a alternatives al règim especial de la Seguretat Social esmentat, sempre que es tracti de prestacions en situacions idèntiques a les previstes per a la incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa de la Seguretat Social.
La quantia exempta tindrà com a límit l'import de la prestació màxima que reconega la Seguretat Social pel concepte que corresponga. L'excés tributarà com a rendiment del treball, entenent-se produït, en cas de concurrència de prestacions de la Seguretat Social i de les mutualitats abans citades, en les prestacions d'estes últimes.
- Les pensions per inutilitat o incapacitat permanent del règim de classes passives, sempre que la lesió o malaltia que haguera sigut causa de les mateixes inhabilitara per complet al perceptor de la pensió per a qualsevol professió o oficie.
- Les prestacions per maternitat o paternitat i les familiars no contributives regulades, respectivament, en els Capítols VI i VII del Títol II i en el Capítol I del títol VI del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre i les pensions i els havers passius d'orfandat i a favor de néts i germans, menors de vint-i-dos anys o incapacitats per a qualsevol treball, percebuts dels règims públics de la Seguretat Social i classes passives.
Així mateix, es declaren exemptes les prestacions de maternitat o paternitat percebudes de les Mutualitats de Previsió Social que actuen com a alternatives al règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms, amb el límit de la prestació màxima que reconega la Seguretat Social pel concepte que corresponga.
Estaran igualment exemptes la retribució percebuda durant els permisos per partisc, adopció o guarda i paternitat, pels empleats públics enquadrats en un règim de Seguretat Social que no de dret a percebre prestació de maternitat o paternitat, amb el límit de la prestació màxima que reconega la Seguretat Social pel concepte que corresponga.
- Estaran exemptes les altres prestacions públiques per naixement, partisc o adopció múltiple, adopció, maternitat o paternitat, fills a càrrec i orfandat.
- Les prestacions econòmiques públiques vinculades al servei, per a atencions en l'entorn familiar i d'assistència personalitzada que es deriven de la Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
-
Les prestacions per desocupació reconegudes per la respectiva entitat gestora quan es perceben en la modalitat de pagament únic establida en el Reial decret 1044/1985, de 19 de juny, pel qual es regula l'abonament de la prestació per desocupació en la seua modalitat de pagament únic, sempre que les quantitats percebudes es destinen a les finalitats i en els casos prevists en la citada norma.
Esta exempció estarà condicionada al manteniment de l'acció o participació durant el termini de cinc anys, en el cas que el contribuent s'haguera integrat en societats laborals o cooperatives de treball associat o haguera realitzat una aportació al capital social d'una entitat mercantil, o al manteniment, durant idèntic termini, de l'activitat, en el cas del treballador autònom.
- Les pensions reconegudes a favor d'aquelles persones que van patir lesions o mutilacions en ocasió o com a conseqüència de la guerra civil 1936/1939, ja siga pel règim de Classes Passives de l'Estat o a l'empara de la legislació especial dictada a este efecte.
- Les prestacions reconegudes al contribuent per la Seguretat Social o per les entitats que la substituïsquen com a conseqüència d'incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa.
-
Altres prestacions públiques
- Les quantitats percebudes d'institucions públiques amb motiu de l'acolliment de menors, persones amb discapacitat o majors de seixanta-cinc anys, siga en la modalitat simple, permanent o preadoptiu o els equivalents en els ordenaments de les comunitats autònomes, inclòs l'acolliment en l'execució de la mesura judicial de convivència del menor previst en la Llei orgànica 5/2000. També estaran exemptes els ajuts econòmics atorgades per institucions públiques a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 65 per 100 o majors de 65 anys per a finançar la seua estada en residències o centres de dia, sempre que la resta de les seues rendes no excedisquen el doble de l'IPREM (indicador públic de rendes d'efectes múltiples) (per a 2021 la quantia anual de l'IPREM s'ha establit en 7.908,60 euros).
- Les beques públiques i les beques concedides per les entitats sense fins lucratius a les que siga aplicable el règim especial regulat en el títol II de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, percebudes per a cursar estudis reglats, tant a Espanya com a l'estranger, en tots els nivells i graus del sistema educatiu. Així mateix, les beques públiques i les concedides per les entitats sense fins lucratius esmentades anteriorment per a investigació en l'àmbit descrit pel Reial decret 63/2006, de 27 de gener, pel qual s'aprova l'Estatut del personal investigador en formació, així com les atorgades per aquelles amb finalitats d'investigació als funcionaris i altre personal al servei de les Administracions públiques i al personal docent i investigador de les universitats.
Així mateix estaran exemptes les beques concedides per les fundacions bancàries regulades en el Títol II de la Llei 26/2013 de caixes d'estalvis i fundacions bancàries en el desenvolupament de la seua activitat d'obra social, també per a cursar Estudis Reglats i d'Investigació.
- Els ajuts de formació i tecnificació de contingut econòmic, amb el límit de 60.100 euros, als esportistes d'alt nivell ajustades als programes de preparació establits pel Consell Superior de Deportes amb les Federacions Esportives Espanyoles o amb el Comité Olímpic Espanyol, que complisquen els següents requisits (art. 4 Rgl):
- Que els seus beneficiaris tinguen reconeguda la condició d'esportistes d'alt nivell, conforme al que preveu el Reial decret 1467/1997, de 19 de setembre, sobre esportistes d'alt nivell.
- Que siguen finançades, directament o indirectament, pel Consell Superior de Deportes, per l'Associació de Deportes Olímpics, pel Comité Olímpic Espanyol o pel Comité Paralímpic Espanyol.
- Les quantitats satisfetes per l'Estat espanyol als membres de prediques internacionals de pau o humanitàries pels següents motius (art. 5 Rgl.):
- Les gratificacions extraordinàries de qualsevol naturalesa que responguen a l'acompliment de la missió internacional de pau o humanitària.
- Les indemnitzacions o prestacions satisfetes pels danys personals que hagueren patit durant les mateixes.
- Les prestacions i ajuts familiars percebudes de qualsevol de les Administracions Públiques, ja siguen vinculades a naixement, adopció, acolliment o atenció de fills menors.
- La prestació de la Seguretat Social de l'Ingrés Mínim Vital, les rendes mínimes d'inserció establides per les comunitats autònomes, així com els altres ajuts establides per estes o per entitats locals per a atendre a col·lectius en risc d'exclusió social, situacions d'emergència social, necessitats habitacionals de persones sense recursos o necessitats d'alimentació, escolarització i altres necessitats bàsiques de menors o persones amb discapacitat quan ells o persones a càrrec seu, falten de mitjans econòmics suficients, estos ajuts estaran exemptes fins un import màxim anual conjunta d'1,5 vegades l'IPREM (11.862,90 euros per a l'exercici 2021).
- També es declaren exemptes els ajuts concedides a les víctimes de delictes violents a què es referix la Llei 35/1995 així com els ajuts previstes en la Llei orgànica 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, i altres ajuts públiques satisfetes a víctimes de violència de gènere per tal condició.
- Estaran exemptes, així mateix, els ajuts concedides en virtut del que disposa el Reial decret 920/2014, de 31 d'octubre, pel qual es regula la concessió directa de subvencions destinades a compensar els costos derivats de la recepció o accés als servicis de comunicació audiovisual televisiu en les edificacions afectades per l'alliberament del dividend digital.
-
Premis
- Els premis literaris, artístics, o científics rellevants, amb les condicions establides reglamentàriament, així com els premis "Príncep d'Asturias", en les seues diferents modalitats, atorgats per la Fundació Príncep d'Asturias.
-
Altres rendes
- Les anualitats per aliments percebudes dels pares en virtut de decisió judicial.
- Els rendiments del treball percebuts per treballs efectivament realitzats a l'estranger, amb el límit màxim de 60.100 euros anuals, i sempre que es complisquen els requisits establits legalment.
- Les prestacions percebudes per enterre o sepeli, amb el límit de l'import total de les despeses en què s'ha incorregut.
- Es declaren exempts els rendiments positius del capital mobiliari procedents dels nous Plans d'Estalvi a Llarg Termini, sempre que el contribuent no efectue disposició alguna de capital resultant del Pla abans de finalitzar el termini de 5 anys des de la seua obertura.
- Els rendiments del treball derivats de les prestacions obtingudes en forma de renda per les persones amb discapacitat corresponents a les aportacions a sistemes de previsió social de l'article 53 de la Llei, així com els rendiments del treball derivats de les aportacions a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat (D.A 18 de la Llei), fins un import màxim anual per cadascun d'estos rendiments de tres vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples.