Saltar al contingut principal
Model 100. Declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques 2022

10.15.26. Per inversió en instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica o per a aprofitament de fonts d'energia renovable en l'habitatge o edifici on s'ubique

Quantia

El 40% de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual del contribuent o en instal·lacions col·lectives de l'edifici on este figure si estan destinades a alguna de les següents finalitats:

  • Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que estableix l'article 9.1 de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del Sector Elèctric, i la seua normativa de desenvolupament (modalitats de subministrament amb autoconsum sense excedents i modalitats de subministrament amb autoconsum amb excedents).

  • Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització.

  • Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica i/o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xàrcia elèctrica de distribució i de la qual connexió a la mateixa siga inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic.

El percentatge de deducció serà del 20% quan les inversions es realitzen en habitatges que constituïsquen segones residències, sempre que no es troben relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica, de conformitat amb la normativa estatal reguladora de l'impost.

No donarà dret a l'aplicació d'esta deducció aquelles instal·lacions que siguen de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel què s'aprova el Codi tècnic de l'edificació (CTE).

Requisits i condicions

  • Els habitatges hauran d'estar situades en el territori de la Comunitat Valenciana.

  • A l'efecte d'esta deducció, s'haurà d'ajustar al concepte d'habitatge continguda en la normativa autonòmica reguladora de l'habitatge.

  • Les actuacions objecte de deducció hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

  • En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en les que es duguen a terme estes instal·lacions de forma compartida, sempre que les mateixes tinguen cobertura legal, esta deducció podrà aplicar-la cadascun dels propietaris individualment segons el coeficient de participació que li corresponga, sempre que complisquen amb la resta de requisits establits.

  • La deducció requerirà el reconeixement previ de l'Administració autonòmica. A tals efectes, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) expedirà la certificació acreditativa corresponent. El certificat serà sol·licitat per cadascun dels contribuents que desitgen aplicar la citada deducció, estant obligats a justificar l'import invertit a través d'una factura expedida a nom del sol·licitant.

    No obstant això, tractant-se de matrimonis en règim de guanys, serà admissible l'acreditació de la deducció mitjançant un certificat per part del IVACE expedit a nom de només un dels cònjuges, sempre que la inversió s'haja efectuat durant la vigència de la societat de guanys, podent ambdós deduir-se en la seua declaració de l'IRPF el 50% corresponent a les quantitats satisfetes per la inversió en estes instal·lacions.

    En el supòsit de matrimonis en règim de separació de béns, o en qualsevol altre supòsit d'adquisició de la instal·lació en comú, el dret a l'aplicació de la deducció correspondrà a qui haja realitzat efectivament la inversió, havent de sol·licitar el certificat acreditatiu del IVACE cadascun dels contribuents que desitgen aplicar la deducció.

  • Per a aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, els quals hauran de complir el que disposa la seua normativa d'aplicació.

  • L'aplicació de la deducció queda condicionada a què l'entrega dels imports dineraris derivada de l'acte o negoci jurídic que done dret a la seua aplicació es realitze mitjançant targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes en entitats de crèdit.

  • L'aplicació de la deducció requerirà que l'import comprovat del patrimoni del contribuent al finalitzar el període impositiu excedisca el valor que llançara la seua comprovació al començament del mateix en, com a mínim, la quantia de les inversions realitzades.

    A estos efectes, no es computaran els increments o disminucions de valor experimentats durant el citat període impositiu pels béns que al final del mateix seguisquen formant part del patrimoni del contribuent.

Base de la deducció

La base màxima anual d'esta deducció s'establix en 8.800 euros.

Per a contribuents morts abans del 28 d'octubre la base màxima anual d'esta deducció s'establix en 8.000 euros.

La base d'esta deducció està constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent.

En el cas de pagaments procedents de finançament obtingut d'entitat bancària o financera, es considerarà que forma part de la base de deducció l'amortització de capital de cada exercici, a excepció dels interessos.

La part de la inversió finançada amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

La citada base tindrà igualment la consideració de límit màxim d'inversió deduïble per a cada habitatge i exercici.

Regles d'aplicació

  • El límit de 8.800 euros s'aplica per al conjunt de contribuents pel que fa a un mateix habitatge.

    Si hi ha diversos contribuents, el límit es distribuïx segons el percentatge de titularitat del dret real que es tinga sobre l'habitatge cadascun dels contribuents, siguen o no declarants  de l'impost.

  • Les quantitats satisfetes en un any que queden pendents de deduir hauran de deduir-se en la quantia màxima que permeta cadascun dels exercicis següents i sense que puga practicar-se fora del termini de quatre anys.

    Els percentatges de deducció aplicables a les quantitats invertides en exercicis anteriors i no deduïdes seran els corresponents a l'exercici en el que es van efectuar les inversions.

  • Si en un exercici coexistixen quantitats satisfetes l'any i d'altres procedents d'anys anteriors pendents de deducció, estes s'aplicaran en primer lloc a l'efecte de determinar les quantitats satisfetes l'any que poden deduir-se en els exercicis següents.

  • No es pot aplicar en exercicis posteriors la deducció corresponent a les quantitats satisfetes en un exercici en el que el contribuent no haja presentat declaració, així com la deducció no aplicada per causes diferents a l'aplicació de la base màxima de la deducció.

  • La deducció corresponent a les quantitats invertides en un exercici en el que el contribuent no haja presentat declaració, així com la deducció “no disfrutada” per causes diferents a l'aplicació de la base màxima de la deducció (per exemple, per no tindre efecte la deducció en el resultat final de la declaració), només té efecte en este exercici, sense que siga possible el seu trasllat a exercicis posteriors.

  • En els casos excepcionals en els que la deducció s'aplique per més d'un habitatge, si la inversió total realitzada l'any excedix la base màxima de la deducció, la deducció corresponents a cadascuna dels habitatges es realitza, en primer lloc, en atenció a les circumstàncies concretes de cada habitatge i, en segon lloc, a la proporció pel que fa a la inversió deduïble, tant en l'exercici de la inversió com en el cas de l'aplicació als quatre períodes impositius immediats i successius.

Emplenament

Per a cada habitatge haurà de consignar les inversions realitzades el 2018, 2019, 2020 i 2021 que estigueren pendents d'aplicació i les quantitats invertides en l'exercici 2022 amb dret a deducció. Addicionalment, indicarà si l'habitatge és el seu habitatge habitual i, si és així, el seu percentatge de titularitat. El programa traslladarà les dades a l'Annex B.9 de la declaració.