Saltar al contingut principal
Model 200. Declaració de l'impost sobre societats 2019

4.3.3.1 Import a compensar

L'import a reflectir en la clau [00547] serà el que resulte de l'emplenament del aparta­do «Detall de bases imposables negatives» de la pàgina 15 del model 200.

En primer lloc, cal destacar que per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2015, es permet la compensació de bases imposables negatives sense límit temporal algun (s'elimina, per tant, el termini màxim de 18 anys establit per l'anterior normativa reguladora de l'impost sobre societats).

A estos efectes, la disposició transitòria vint-i-unena de la LIS establix un règim transitori segons el qual les bases imposables negatives pendents de compensació a l'inici del primer període impositiu que haguera començat a partir d'1 de gener de 2015, es po­drán compensar durant els períodes impositius següents.

D'altra banda, l'article 26.1 de la LIS establix que les bases imposables negatives que hagen sigut objecte de liquidació o autoliquidació podran ser compensades amb les rendes positives dels períodes impositius següents amb el límit del 70 per cent (60 per cent per als períodes impositius que s'inicien el 2016, segons establix la disposició transitòria trigési­ma sisena de la LIS) de la base imposable prèvia a l'aplicació de la reserva de capitalització establida en l'article 25 d'esta norma i a la seua compensació.

Si més no, es podran compensar durant el període impositiu bases imposables negatives fins l'import d'1 milió d'euros. En el supòsit en què el període impositiu tinguera una durada inferior a l'any, les bases imposables negatives que podran ser objecte de compensació durant el període impositiu, segons el que estableix el paràgraf anterior, seran el resultat de multiplicar 1 milió d'euros per la proporció existent entre la durada del període impositiu respecte de l'any.

Per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2016, la disposició adi­cional quinzena de la LIS establix que els contribuents import net del qual del volum de negoci siga com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'inicie el període impositiu, substituiran el límit establit en l'article 26.1 de la LIS pels següents:

  • el 50 per cent, quan en els referits 12 mesos l'import net del volum de negoci siga com a mínim de 20 milions d'euros però inferior a 60 milions d'euros.

  • el 25 per cent, quan en els referits 12 mesos l'import net del volum de negoci siga com a mínim de 60 milions d'euros.

La limitació a la compensació de bases imposables negatives no resultarà d'aplicació en l'import de les rendes corresponents a treus conseqüència d'un acord amb els creditors no vinculats amb el contribuent. Les bases imposables negatives que siguen objecte de compensació amb estes rendes no es tindran en consideració respecte de l'import d'1 milió d'euros referit anteriorment.

Estes rendes corresponents a treus o esperes conseqüència d'un acord amb els acreedo­res no vinculats amb el contribuent, s'hauran de consignar en la clau [00545] de la pàgina 13 del model 200.

Així mateix, per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2016, el RDL 3/2016, de 2 de desembre, ha afegit l'apartat 8 a la disposició transitòria setzena de la LIS, segons el qual la limitació a la compensació de bases imposables negatives tampoc s'aplicarà en l'import de les rendes corresponents a la reversió de les pèrdues per deteriorament que s'integren en la base imposable per aplicació del que disposen els apartats anteriors de la citada disposició transitòria sempre que les pèrdues per deteriorament deduïdes durant el període impositiu en què es van generar les bases imposables negatives que es pretenen compensar hagueren representat, com a mínim, el 90 per cent de les despeses deduïbles d'este període. En cas que l'entitat tinguera bases imposables negatives generades en diversos períodes iniciats amb anterioritat a 1 de gener de 2013, este requisit podrà complir-se mitjançant el còmput agregat del conjunt de les despeses deduïbles d'estos períodes impositius.

L'import d'estes rendes s'haurà de consignar en la clau [01509] de la pàgina 13 del model 200.

En conseqüència, i únicament per a determinar l'import de la clau [00547] que estarà afectat per l'aplicació de la corresponent limitació establida per a la compensació de bases imposables negatives, es restarà a esta clau [00547] l'import que figure en la clau [00545] i [01509] (claus [00593] i [01510] en cas de societats cooperatives).

El límit previst en el paràgraf primer de l'article 26.1 de la LIS per a la compensació de bases imposables negatives, no s'aplicarà durant el període impositiu en què es produïsca l'extinció de l'entitat, fora que la mateixa siga con­secuencia d'una operació de reestructuració a la que resulte d'aplicació el règim fiscal especial establit en el Capítol VII del Títol VII d'esta Llei.

Tampoc resultarà d'aplicació este límit en el cas d'entitats de nova creació a què es referix l'article 29.1 de la LIS, en els 3 primers períodes impositius en què es genere una base imposable positiva prèvia a la seua compensació.

No obstant això, no podran ser objecte de compensació les bases imposables negatives quan concórreguen les següents circumstàncies:

  1. La majoria del capital social o dels drets a participar en els resultats de l'entitat que haguera sigut adquirida per una persona o entitat o per un conjunt de persones o entitats vinculades, amb posterioritat a la conclusió del període impositiu al que co­rresponde la base imposable negativa.

  2. Les persones o entitats a què es referix el paràgraf anterior hagueren tingut una participa­ción inferior al 25 per cent en el moment de la conclusió del període impositiu al que correspon la base imposable negativa.

  3. L'entitat adquirida es trobe en alguna de les següents circumstàncies:

    1. No vinguera realitzant activitat econòmica alguna dins dels 3 mesos anteriors a l'adquisició;

    2. Realitzara una activitat econòmica en els 2 anys posteriors a l'adquisició diferent o addicional a la realitzada amb anterioritat, que determinara, en si mateixa, un import net del volum de negoci durant aquells anys posteriors superior al 50 per cent de l'import mitjà del volum de negoci de l'entitat corresponent als 2 anys anteriors. S'entendrà per activitat diferent o addicional aquella que tinga assignat diferent grup a la realitzada amb anterioritat, en la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques.

    3. Es tracti d'una entitat patrimonial en els termes establits en l'apartat 2 de l'article 5 d'esta Llei.

    4. L'entitat haja sigut donada de baixa en l'índex d'entitats per aplicació del dispues­to en la lletra b) de l'apartat 1 de l'article 119 d'esta Llei.

Finalment, l'article 26.5 de la LIS establix que el dret de l'Administració per a iniciar el procediment de comprovació de les bases imposables negatives compensades o pendien­tes de compensació prescriurà als 10 anys a comptar des de l'endemà a aquell en què finalitze el termini establit per a presentar la declaració o autoliquidació corresponent al període impositiu en què es va generar el dret a la seua compensació.

Transcorregut este termini, el contribuent haurà d'acreditar les bases imposables negatives de la qual compensació pretenga mitjançant l'exhibició de la liquidació o autoliquidació i la comptabilitat, amb acreditació del seu depòsit durant el citat termini en el Registre Mercantil.