7.2.5 Deduccions doble imposició internacional LIS
En este bloc es recullen les deduccions per a evitar la doble imposició internacional a les que es referixen els articles 31 i 32 de la LIS generades durant els períodes impositius 2015, 2016, 2017, 2018y 2019, i han pogut o poden traslladar-se a períodes impositius futurs per insuficiència de quota.
Cadascuna de les files o línies que conformen este bloc, responen a una de les dos modalidades de deducció per a evitar la doble imposició internacional a les que fan referència els citats articles 31 i 32 de la LIS:
Anàlisi de l'estructura d'este apartat
DI internacional períodes anteriors
En la columna «Deducció pendent» s'haurà de tindre en compte que si es tracta d'una deducción generada en qualsevol dels períodes impositius anteriors al que és objecte de liquidació i iniciats el 2015, 2016, 2017, 2018 o 2019 (*), del bloc «DI internac. períodes anteriors», es consignarà en la respectiva clau d'esta columna el saldo de la corresponent deducció que estava pendent d'aplicació a l'inici del període impositiu que és objecte de liquidación. Si més no, este saldo ha de ser el corresponent a aplicar el tipus de gravamen del període impositiu en què es va generar la deducció.
Per tant, en la columna «Tipus gravamen/període generació» es farà constar el tipus de gravamen pel qual va tributar l'entitat declarant i beneficiària de la deducció durant el període en què la mateixa es va generar. Esta columna no existix per als supòsits en què el període impositivo de generació de la deducció es corresponga amb el període impositiu de la liquidació.
La fila «Tipus de gravamen 2019» té per objecte recollir el tipus de gravamen pel qual tributa l'entitat declarant durant el període impositiu objecte de declaració.
En la columna «2019 deducció pendent» s'haurà de recollir els imports referits a les deduccions pendents de períodes anteriors.
En la columna «Aplicat en esta liquidació» es recollirà la part (o la totalitat si escau) de l'import corresponent a l'anterior columna «2019 deducció pendent» que s'aplica en la liquidació corresponent al període objecte de liquidació.
A estos efectes, segons el que disposa l'apartat 2 de la disposició addicional quinzena de la LIS, en períodes iniciats a partir d'1 de gener de 2016, per als contribuents import net del qual del volum de negoci siga com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'inicie el període impositiu, este import no podrà excedir el 50 per cent de la quota íntegra del contribuent.
En la clau [00571] es recollirà el total dels imports consignats en la Columna «Aplicat en esta liquidació» que haurà de traslladar-se a la pàgina 14 del model 200 referent a la liquidació de l'Impost.
Finalment, en la columna «Pendent d'aplicació en períodes futurs» es recollirà la part de la deducció corresponent de la columna «2019 deducció pendent» que no es va incloure en la clau corresponent a la columna «Aplicat en esta liquidació». És a dir, es referix a la part de la deducció que per no haver sigut aplicada en la liquidació del període impositiu objecte de declaració, queda pendent d'aplicar en períodes impositius futurs.
A estos efectes, per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2016, l'apartat 2 de la disposició addicional quinzena de la LIS establix que els contribuents import net del qual del volum de negoci siga com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'inicie el període impositiu, hauran de tindre en compte que l'import de les deduccions per a evitar la doble imposició internacional previstes en els articles 31, 32 i apartat 11 de l'article 100 de la LIS, així com el d'aquelles deduccions per a evitar la doble imposició a què es referix la disposició transitòria vint-i-tresena d'esta Llei, no podrà excedir conjuntament del 50 per cent de la quota íntegra del contribuent.
DI internacional 2019
En este bloc es recullen els imports corresponents a les deduccions per a evitar la doble imposició internacional a les que es referixen els articles 31 i 32 de la LIS, generades durant el període objecte de liquidació i a què tinguera dret l'entitat declarant.
Cadascuna de les files o línies que conformen este bloc, responen a una de les dos modalitats de deducció per a evitar la doble imposició internacional a les que fan referència els citats articles 31 i 32 de la LIS:
DI jurídica: Impost suportat pel contribuent (art. 31 LIS)
Esta deducció s'aplica sobre les rendes positives obtingudes i gravades a l'estranger per entitats residents en territori espanyol.
En el supòsit en què estes rendes tributen al país on s'han obtingut i posteriorment, a l'integrar-se en la base imposable del contribuent, tributen per l'impost de societats en territori espanyol, es produïx una doble imposició, que es tracta d'evitar amb l'aplicació d'esta deducció.
En este sentit, l'article 31 de la LIS establix que quan en la base imposable del contribuyente s'integren rendes positives obtingudes i gravades a l'estranger, es deduirà de la quota íntegra la menor de les dues quantitats següents:
-
L'import efectiu del satisfet a l'estranger per raó de gravamen de naturalesa idèntica o anàloga a este Impost.
-
No es deduiran els impostos no pagats en virtut d'exempció, bonificació o qualsevol altre benefici fiscal.
-
Sent aplicable un conveni per a evitar la doble imposició, la deducció no podrà excedir l'impost que corresponga segons aquell.
-
-
L'import de la quota íntegra que a Espanya correspondria pagar per les esmentades rendes si s'hagueren obtingut en territori espanyol (En la determinació d'este import s'haurà de tindre en compte, si escau, la reducció de les rendes procedents de determinats actius intangibles regulada en l'article 23 de la LIS).
En conseqüència, s'integrarà en la base imposable la totalitat de l'impost satisfet a l'estranger encara que part del mateix no siga deduïble de la quota íntegra.
Tindrà la consideració de despesa deduïble aquella part de l'import de l'impost satisfet a l'estranger que no siga objecte de deducció en la quota íntegra per aplicació del señalado en l'apartat anterior, sempre que es corresponga amb la realització d'activitats econòmiques a l'estranger.
En els casos en què el contribuent haja obtingut durant el període impositiu diverses rendes de l'estranger, la deducció es realitzarà agrupant les procedents d'un mateix país excepte les rendes d'establiments permanents, que es computaran aïlladament per cadascun d'estos.
Finalment cal tindre en compte que l'aplicació d'esta deducció té com a límit l'import de la quota íntegra que figura en la clau [00562] de la pàgina 14 del model 200.
A estos efectes, per als períodes impositius que s'inicien a partir d'1 de gener de 2016, l'apartat 2 de la disposició addicional quinzena de la LIS establix que els contribuents import net del qual del volum de negoci siga com a mínim de 20 milions d'euros durant els 12 mesos anteriors a la data en què s'inicie el període impositiu, hauran de tindre en compte que l'import de les deduccions per a evitar la doble imposició internacional previstes en els articles 31, 32 i apartat 11 de l'article 100 de la LIS, així com el d'aquelles deduccions per a evitar la doble imposició a què es referix la disposició transitòria vint-i-tresena d'esta Llei, no podrà excedir conjuntament del 50 per cent de la quota íntegra del contribuyente.
Les quantitats no deduïdes per insuficiència de quota íntegra podran deduir-se en els períodos impositius següents.
DI internacional econòmica: dividends i participacions en beneficios (art. 32 LIS)
L'article 32 de la LIS regula esta deducció per doble imposició internacional amb la que es tracta d'evitar la doble imposició internacional que sorgix en els casos en què una societat matriu resident en territori espanyol percep dividends o participacions en beneficis de les seues entitats filials residents a l'estranger, i el benefici obtingut ha tributat en el territorio de la filial i posteriorment, es grava en territori de la societat matriu quan el rep.
A estos efectes, l'article 32 de la LIS establix que esta deducció s'aplicarà quan en la base imposable es computen dividends o participacions en beneficis pagats per una entitat no resident en territori espanyol.
L'import d'esta deducció serà l'impost efectivament pagat per l'entitat no residente en territori espanyol respecte dels beneficis amb càrrec als quals s'abonen els dividends, en la quantia corresponent de tals dividends, sempre que esta quantia s'incloga en la base imposable del contribuent.
Per a l'aplicació d'esta deducció serà necessari el compliment dels següents requisitos:
-
Que la participació directa o indirecta en el capital de l'entitat no resident siga, al menos, del 5 per cent, o bé que el valor d'adquisició de la participació, siga superior a 20 milions d'euros.
-
Que la participació s'haguera posseït de manera ininterrompuda durant l'any anterior al dia en què siga exigible el benefici que es distribuïsca o, si no, que es mantinga durant el temps que siga necessari per a completar un any. Per al còmput del termini es tindrà també en compte el període en què la participació haja sigut posseïda ininterrumpidamente per unes altres entitats que reunisquen les circumstàncies a què es referix l'article 42 del Codi de Comerç per a formar part del mateix grup de societats, independentment de la residència i de l'obligació de formular comptes anuals consolidats.
En cas de distribució de reserves s'atendrà a la designació continguda en l'acord social i, si no, es consideraran aplicades les últimes quantitats abonades a estes reserves.
Tindran la consideració de dividends o participacions en beneficis, els derivats dels valors representatius del capital o dels fons propis d'entitats, independentment de la seua consideració comptable.
Esta deducció no s'aplicarà en relació amb els dividends o participacions en beneficis rebuts import del qual haja de ser objecte d'entrega a una altra entitat amb motiu d'un contracte que veure's sobre els valors dels que aquells procedixen, registrant una despesa a este efecte. La entidad receptora d'este import podrà aplicar esta deducció en la mesura en què conserve el registre comptable d'estos valors i estos complisquen les condicions establides per això.
Amb efectes per als períodes impositius que s'inicien fins el 31 de desembre de 2016, la renda negativa obtinguda en la transmissió de la participació en una entitat que haguera sigut prèviament transmesa per una altra entitat que reunisca les circumstàncies a què es referix l'article 42 del Codi de Comerç per a formar part d'un mateix grup de societats amb el contribuent, independentment de la residència i de l'obligació de formular comptes anuals consolidats, es minorarà en l'import de la renda positiva obtinguda en la transmissió precedent i a la que s'haguera aplicat un règim d'exempció.
Nota comú a les deduccions dels articles 31 i 32 de la LIS
La deducció de l'article 32 de la LIS és compatible amb la deducció de l'article 31 d'esta Llei respecte dels dividends o participacions en els beneficis, amb el límit conjunt de deduïbilitat de la quota íntegra que correspondria pagar a Espanya per estes rendes si s'hagueren obtingut en territori espanyol. L'excés sobre este límit no tindrà la consideració de despesa fiscalment deduïble, sense perjudici del que estableix l'article 31.2 de la LIS.
En cas d'insuficiència de quota íntegra per a aplicar les deduccions dels articles 31 i 32 de la LIS, estes podran deduir-se durant els períodes impositius següents.
L'Administració té dret a comprovar estes deduccions per doble imposició aplicades o pendents d'aplicar. Este dret prescriurà als 10 anys a comptar des de l'endemà a aquell en què finalitze el termini establit per a presentar la declaració o autoliquidación corresponent al període impositiu en què es va generar el dret a la seua aplicació.
Transcorregut este termini, el contribuent haurà d'acreditar les deduccions de la qual aplicació pretenga, mitjançant l'exhibició de la liquidació o autoliquidació i la comptabilitat, amb acreditació del seu depòsit durant el citat termini en el Registre Mercantil.