Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Imputació dels guanys i pèrdues patrimonials produïts en exercicis anteriors a 2019

Normativa: Arts. 45 i 46 Llei IRPF

La imputació dels guanys o pèrdues patrimonials produïdes en exercicis anteriors a 2019 es realitzarà en present exercici d'acord amb les següents regles:

  1. Guanys i pèrdues derivats de transmissions d'elements patrimonials realitzades a terminis o amb preu ajornat.

    Sigui quin sigui període de generació del guany o pèrdua patrimonial produïda en exercicis anteriors per operacions a terminis o amb preu ajornat cobrament del qual es produïsca, totalment o parcialment, en l'exercici 2019, la imputació es realitza a la base imposable de l'estalvi. A este efecte es complimentarà l'apartat F2 de la declaració.

  2. Guanys i pèrdues patrimonials no derivades de transmissions d'elements patrimonials.

    La imputació que procedisca realitzar a present exercici s'efectuarà en la base imposable general, complimentant a este efecte les caselles [0299], [0300], [0304] o [0305] de l'apartat F1 de la declaració, segons corresponga.

    Com exemples de les citades guanys patrimonials poden citar-se els premis cobrament del qual s'efectue a terminis, així com els ajuts públics anteriorment comentades acollides a imputació per quartes parts durant el període impositiu en què s'obtinguen i en els tres següents.

    Conforme al que disposa l'article 14.3 i 4 de la Llei de l'IRPF, en el cas que el contribuent perda la seua condició per canvi de residència o en el cas de defunció del mateix, totes les rendes pendents d'imputació, entre les que han d'incloure's els guanys i pèrdues patrimonials, han d'integrar-se, conforme a les regles anteriorment comentades, en la base imposable corresponent a l'últim període impositiu que haja de declarar-se.

    No obstant això, des de l'1 de gener de 2013 si el trasllat de residència es produïx a un altre Estat membre de la Unió Europea, es dóna l'opció al contribuent d'aplicar la regla anterior o de presentar, a mida en què es vagen obtenint cadascuna de les rendes pendents d'imputació, una autoliquidació complementària sense sanció, ni interessos de demora ni recarregue algun, corresponent a l'últim període que haja de declarar-se per este Impost. L'autoliquidació es presentarà en el termini de declaració del període impositiu en el que haguera correspost imputar estes rendes en cas de no haver-se produït la pèrdua de la condició de contribuent.

    Així mateix tinga's en compte el règim especial de guanys patrimonials per canvi de residència de l'article 95 bis de la llei de l'IRPF que es comenta en l'apartat"Règim especial : Guanys patrimonials per canvi de residència" d'este Capítol.