Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Límits màxims i excés d'aportacions realitzades

  1. Excessos pendents de reduir d'aportacions realitzades en els exercicis anteriors

    Les aportacions realitzades que no hagueren pogut reduir-se en els exercicis 2015 a 2018 per excedir els límits quantitatius de reducció fiscal o per insuficiència de la base imposable, s'imputaran a present exercici, sempre que s'haguera sol·licitat en les respectives declaracions poder reduir l'excés en els quatre exercicis següents. La reducció dels excessos, que s'efectuarà amb subjecció als límits màxims de reducció que a continuació es comenten, es realitzarà amb prioritat a la que corresponga a les aportacions efectuades en l'exercici.

  2. Import i límits màxims de reducció

    Les aportacions realitzades en l'exercici al patrimoni protegit de les persones amb discapacitat i, si escau, l'excés d'aportacions realitzades i no reduïdes en els exercicis 2015 a 2018, podran ser objecte de reducció en la base imposable de present exercici d'acord amb els següents límits màxims.

    1. 10.000 euros anuals per a cada aportante i pel conjunt de patrimonis protegits als que efectue aportacions.
    2. 24.250 euros anuals per al conjunt de les reduccions practicades per totes les persones que efectuen aportacions a favor d'un mateix patrimoni protegit.

      Quan concórreguen diverses aportacions a favor d'un mateix patrimoni protegit i se supere este últim límit, les reduccions corresponents a estes aportacions hauran de ser minorades de forma proporcional a l'import de les respectives aportacions, de manera que el conjunt de les reduccions practicades per totes les persones físiques que realitzen aportacions a favor d'un mateix patrimoni protegit no excedisca 24.250 euros anuals.

      Vegeu respecte d'això, dins del  " "Cas pràctic" inclòs en este mateix Capítol, el supòsit de concurrència d'aportacions al patrimoni protegit d'una persona amb discapacitat.

    3. L'import positiu de la base imposable general del aportante, una vegada practicades les reduccions corresponents als conceptes fins ara comentats.

    Tractant-se d'aportacions no dineràries, es prendrà com a import de l'aportació el que resulte del que preveu l'article 18 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge (BOE del 24), no existint guany ni pèrdua patrimonial amb motiu de les aportacions als patrimonis protegits constituïts a favor de persones amb discapacitat.

    Important : per a la persona amb discapacitat titular del patrimoni protegit les aportacions tenen la consideració de rendiments del treball. la seua integració en la base imposable de la persona amb discapacitat titular del patrimoni protegit es comenta en el Capítol 3.

  3. Excés d'aportacions corresponents a l'exercici

    Les aportacions realitzades l'any 2019 que excedisquen els límits màxims anteriorment comentats, inclòs el relatiu a l'import positiu de la base imposable general del contribuent, donaran dret a reduir la base imposable dels quatre períodes impositius següents, fins esgotar, si escau, a cada un d'ells els imports màxims de reducció.

    Atenció: les quantitats corresponents als excessos pendents de reduir d'aportacions realitzades en els exercicis 2015 a 2018 pendents d'aplicar a l'inici de l'exercici, les aplicades en la declaració i el romanent pendent d'aplicació en exercicis futurs així com l'excés d'aportacions corresponents a l'exercici 2019 no aplicades import del qual se sol·licita poder reduir en els 4 exercicis següents, ha de fer-se constar en l'annex C.2 de la declaració en l'apartat"Excés no reduït de les aportacions a patrimonis protegits de persones amb discapacitat pendents de compensar en els exercicis següents".