Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Règim especial de prestacions per jubilació i invalidesa

Les prestacions per jubilació i invalidesa percebudes en forma de rendes pels beneficiaris de contractes d'assegurança de vida o invalidesa en els que no haja existit cap tipus de mobilització de les provisions del contracte d'assegurança durant la seua vigència, s'integraran en la base imposable com a rendiments del capital mobiliari, a partir del moment en què la seua quantia excedisca les primes que hagen sigut satisfetes en virtut del contracte.

En el cas que la renda haja sigut adquirida per donació o qualsevol altre negoci jurídic, a títol gratuït e entre vius, s'integraran en la base imposable com a rendiments del capital mobiliari, a partir del moment en què la seua quantia excedisca el valor actual actuarial de les rendes en el moment de la constitució de les mateixes.

En ambdós supòsits, no seran aplicables els percentatges prevists per a  rendes immediates vitalícies o temporals. L'aplicació d'este règim està condicionada, a més, al compliment dels següents requisits (Art. 19 Reglament IRPF ):

  1. Que el contracte d'assegurança s'haja concertat, com a mínim, amb dos anys d'antelació a la data de jubilació.

  2. Les contingències cobertes han de ser les previstes en l'article 8.6 del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions, aprovat pel Reial decret-Legislatiu 1/2002, de 29 de novembre (BOE de 13 de desembre).

    D'acord amb el que disposa el citat article, les contingències cobertes pels Plans de Pensions i per les quals se satisfaran les prestacions són les següents: jubilació; incapacitat laboral total i permanent per a la professió habitual, o absoluta i permanent per a qualsevol treball, i la gran invalidesa, determinades conforme al Règim corresponent de Seguretat Social; defunció del partícip o beneficiari, que pot generar dret a prestacions de viduïtat o orfandat, o a favor d'uns altres hereus o persones designades i dependència severa o gran dependència del partícip regulada en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (BOE del 15).

  3. S'entendrà que s'ha produït algun tipus de mobilització de les provisions del contracte d'assegurança quan s'incomplisquen les limitacions que, en relació amb l'exercici dels drets econòmics, establixen la disposició addicional primera del text refós de la Llei de Regulació dels Plans i Fons de Pensions, i la seua normativa de desenvolupament, pel que fa a les assegurances col·lectives que instrumenten compromisos per pensions de les empreses.

Important: complint-se els anteriors requisits, este règim especial s'aplica amb preferència al règim general anteriorment comentat.

Exemple:

El senyor J.P.N. va subscriure un contracte d'assegurança de vida de renda vitalícia diferida el 10 de maig de l'any 2010, satisfent una prima anual de 5.000 euros pagador el dia 10 de maig de cadascun dels anys 2011 a 2019, tots dos inclosos.

El dia 13 de maig de 2019,  coincidint amb el seu 65 aniversari i amb seu data de jubilació, va començar a cobrar una renda vitalícia de 4.500 euros anuals.

Determinar el rendiment net de capital mobiliari sabent que, segons certificació de l'actuari de la companyia asseguradora, el valor actual financer actuarial de la renda vitalícia a cobrar ascendix a 65.000  euros.

Solució:

Aplicant el règim especial de prestacions per jubilació, resulta:

Rendiment de capital mobiliari durant els 10 primers anys de cobrament de la renda: (+) Rendes percebudes (4.500 x 10): 45.000

(-)  Primes satisfetes (5.000 x 9): 45.000

(=)  Rendiments del capital mobiliari durant els 10 primers anys del cobrament de la renda: 0

Rendiment del capital mobiliari a partir de l'any onzè de cobrament de la renda: 4.500 euros cada any.