Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2019.

Concepte de rendiments d'activitats econòmiques

Normativa: Art. 27.1 i 2 Llei IRPF

En general

D'acord amb la redacció legal, el concepte de rendiments d'activitats econòmiques ve delimitat per la concurrència de les següents notes:

  1. Existència d'una organització autònoma de mitjans de producció o de recursos humans.
  2. Finalitat d'intervindre en la producció o distribució de béns o servicis.

    En particular, tenen la consideració de rendiments d'activitats econòmiques, els que procedisquen de l'exercici de:

    • Activitats extractives.
    • Activitats de comerç.
    • Activitats de prestació de servicis.
    • Activitats d'artesania.
    • Activitats agrícoles, ramaderes i forestals.
    • Activitats de fabricació.
    • Activitats pesqueres.
    • Activitats de construcció.
    • Activitats mineres.
    • Professions liberals, artístiques o esportives.

Socis de societats dedicades a la prestació de servicis professionals

Es consideraran rendiments d'activitats econòmiques els rendiments obtinguts pel contribuent que complisquen els següents requisits:

  • Que procedisquen d'una entitat en capital del qual participe, açò és, en què el contribuent tinga la condició de soci.
  • Que deriven de la realització d'activitats professionals.

    Han de tractar-se de les activitats realitzades pel soci a favor de la societat o prestades per la societat mitjançant els seus socis. En esta activitat han de distingir-se amb caràcter general a efectes fiscals dos relacions jurídiques: l'establida entre el soci i la societat, en virtut de la qual el soci presta els seus servicis a aquella, constituint la retribució de la societat al soci renda del soci a integrar en el seu IRPF, i la relació mantinguda entre el clienta i la societat, de la qual retribució satisfeta pel clienta a la societat constituïx renda de la societat a integrar en l'impost sobre societats.

  • Que estes activitats professionals estiguen incloses en la Secció Segona de les Tarifes de l'impost sobre activitats econòmiques, aprovades pel Reial decret legislatiu 1175/1990, de 28 de setembre.

    Quant a l'activitat professional que ha de desenvolupar la societat s'inclouen tant a les societats professionals de la Llei 2/2007, de 15 març, de societats professionals (BOE de 16 de març), com qualsevol altra societat del qual objecte social comprenga la prestació dels servicis professionals inclosos a la secció segona de les tarifes de l'impost sobre activitats econòmiques.

    A més, serà necessari que l'activitat desenvolupada pel soci en la societat siga precisament la realització dels servicis professionals que constituïxen l'objecte de l'entitat, havent d'entendre's incloses, dins de tals servicis, les tasques comercialitzadores, organitzatives o de direcció d'equips, i servicis interns oferits a la societat dins d'esta activitat professional.

  • Que el contribuent estiga inclòs, a este efecte, en el règim especialde la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms, o en una mutualitat de previsió social que actue com a alternativa al citat règim especial conforme al que preveu la disposició addicional quinzena de la Llei 30/1995, de 8 de novembre, d'ordenació i supervisió de les assegurances privades.

    Vegeu l'article 305 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre (BOE del 31), que delimita el camp d'aplicació del Règim Especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms.

    En cas contrari, la qualificació de tals servicis haurà de ser la de treball personal conforme al que estableix l'article 17.1 de la Llei de l'IRPF.

    Sense perjudici del que és anterior i independentment de la naturalesa que corresponga a la retribució corresponent a estos servicis, ha de tindre's en compte que al tractar-se d'operacions entre persones o entitats vinculades es realitzarà pel seu valor de mercat, en els termes prevists en l'article 18 de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats. (Art. 41 Llei IRPF ).

Arrendament de béns immobles

Es considera que l'arrendament d'immobles es realitza com a activitat econòmica, únicament quan per a l'ordenació d'esta s'utilitze, com a mínim, una persona empleada amb contracte laboral i a jornada completa.