Individualització dels rendiments d'activitats econòmiques
Normativa: Art. 11.4 Llei IRPF
Conforme a l'article 11.4 de la Llei de l'IRPF, els rendiments de les activitats econòmiques es consideren obtinguts pels qui realitzen habitualment, personal i directa estes activitats, presumint-se a estos efectes, llevat que hi haja una prova en contra, que estos requisits concorren en els qui figuren com a titulars de les mateixes.
En el supòsit d'unitats familiars en les que algun dels seus membres desenvolupe activitats econòmiques, la normativa de l' IRPF delimita el tractament fiscal de les relacions que poden donar-se entre els membres de la mateixa unitat familiar en relació amb les següents qüestiones:
Prestacions de treball entre membres de la mateixa unitat familiar
Normativa: Art. 30.2 2a Llei IRPF
Les retribucions pel treball del cònjuge o dels fills menors en l'activitat econòmica exercida pel contribuent, tenen la consideració de rendiments del treball dependent per al perceptor i de despesa deduïble per al pagador, sempre que es complisquen els següents requisits:
- Acreditació suficient de què el cònjuge, o fill menor no emancipat, del titular de l'activitat econòmica treballa habitualment i amb continuïtat en la mateixa.
- Convivència del cònjuge, o fill menor, amb el titular de l'activitat.
- Existència de contracte laboral.
- Afiliació del cònjuge, o fill menor, al règim corresponent de la Seguretat Social.
- Existència de retribucions estipulades pel treball desenvolupat, que no poden ser superiors (encara que sí inferiors) a les de mercat corresponents a la qualificació professional i treball desenvolupat pel cònjuge o fills menors. Si anaren superiors, l'excés sobre el valor de mercat no serà despesa deduïble per al pagador.
Cessions de béns o drets entre membres de la mateixa unitat familiar
Normativa: Art. 30.2 3a Llei IRPF
Quan el cònjuge o els fills menors del contribuent que convisquen amb ell, realitzen cessions de béns o drets que servisquen amb l'objectiu de l'activitat econòmica de què es tracte, el titular d'esta activitat podrà deduir, per a la determinació dels rendiments de la mateixa, la contraprestació estipulada per esta cessió, sempre que no excedisca el valor de mercat i, a falta d'aquella, podrà deduir-se este últim.
Correlativament, la contraprestació estipulada o el valor de mercat es consideraran rendiment del capital del cònjuge o els fills menors a tots els efectes tributaris.
Important : la utilització d'elements patrimonials comuns a ambdós cònjuges per part del cònjuge que desenvolupe una activitat econòmica, no té la consideració fiscal de cessió ni genera retribució alguna entre ells.
Particularitats en les activitats acollides al mètode d'estimació objectiva
Quan el titular de l'activitat econòmica determine el rendiment net de la seua activitat mitjançant el mètode d'estimació objectiva, no resulten en cap cas deduïbles les retribucions estipulades amb el seu cònjuge o fills menors pel treball que estos realitzen al servei de l'activitat, ja que en el citat mètode el rendiment net es determina en funció de signes, índexs o mòduls objectius que ja preveuen esta circumstància.
Tanmateix, si el cònjuge o fills menors tenen la consideració de personal assalariat a l'efecte del citat mètode, les retribucions estipulades tenen per a ells el caràcter de rendiments del treball subjectes a l'Impost.
De manera anàloga, tampoc resulten deduïbles les contraprestacions (o el valor de mercat, si no) corresponents a les cessions de béns o drets que el cònjuge o els fills menors realitzen per a la seua utilització en l'activitat. Per part seua, les contraprestacions percebudes pel cònjuge o fills menors tenen la consideració de rendiments del capital i com a tals han de declarar-les.