Règim general
Norma específica de valoració
En els supòsits en què es produïsca la separació dels socis, així com els supòsits de dissolució de societats, es considerarà guany o pèrdua patrimonial, independentment de les corresponents a la societat, la diferència entre:
-
Valor de la quota de liquidació social o el valor de mercat dels béns rebuts, i
-
Valor d'adquisició del títol o participació de capital que corresponga.
L'article 37.1.e) de la Llei de l'IRPF únicament es referix als “casos de separació dels socis...”, sense distingir o precisar quins han de ser les causes de separació del soci de la societat ni limitar-les als casos en què la normativa mercantil atribuïx als socis la possibilitat d'exercir el dret a separar-se de la societat, pel que ha d'entendre's que els supòsits de ‘separació dels socis’ que contempla el citat article 37.1.e) recull tots els casos en els que el soci deixa d'ostentar tal condició respecte de la societat.
Per esta raó, si una sòcia persona física transmet la totalitat de les seues accions a la societat en què participa per a la seua amortització via reducció de capital, hem d'anar al resultat d'esta operació que és la "separació del soci", per tal com este deixa de participar en la societat i perd la condició de soci, el que comporta que siga aplicable preferent la norma específica de valoració continguda en l'article 37.1.e) Llei de l'IRPF que considera l'import percebut com a guany patrimonial i no siga aplicable la norma general prevista en l'article 33.3.a) de la Llei de l'IRPF per a la reducció de capital amb devolució d'aportacions que portaria a qualificar de rendiments de capital mobiliari les rendes obtingudes pel soci.
Participacions societàries adquirides abans de 31 de desembre de 1994
En eixe supòsit, si s'obté un guany patrimonial, haurà de distingir-se la part del guany patrimonial que s'haja generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 (única sobre la qual resulten aplicables els coeficients reductors o d'abatiment) de la generada amb posterioritat a esta data sobre la qual no resulten aplicables els coeficients reductors o d'abatiment.
La determinació del guany patrimonial generat amb anterioritat a 20 de gener de 2006 i l'aplicació, si escau, dels coeficients reductors s'efectuarà d'acord amb les regles de distribució comentades en este mateix Capítol.
Exemple: Separació de socis o dissolució de societats
En la dissolució de la societat anònima “MANSA” que no cotitza en Borsa, el dia 15 de març de 2021 s'adjudica al senyor R.O.L., que posseïa el 15 per 100 del capital social de la mateixa, un solar valor del qual comptable a la citada data ascendia a 16.500 euros i, a més, la quantitat de 6.000 euros, que corresponen a reserves voluntàries de la societat. El valor de mercat del solar adjudicat s'estima, segons dictàmens pericials emesos a este efecte, en 132.000 euros.
La participació societària va anar adquirida pel senyor R.O.L. el dia 3 de maig de 1993, desemborsant un import equivalent a 153.000 euros, incloses les despeses i tributs inherents a esta adquisició.
Determinar l'import del guany o pèrdua patrimonial obtinguda com a conseqüència de la dissolució d'esta societat.
Solució :
Valor de transmissió: 138.000
Valor de mercat del solar: 132.000
Valor quota liquidació social: 6.000
Valor d'adquisició de la participació societària: 153.000
Pèrdua patrimonial (138.000 - 153.000) =15.000
Encara que el període de permanència de la participació societària en el patrimoni del senyor R.O.L. a 31-12-1996 és superior a dos anys, a l'haver-se obtingut una pèrdua patrimonial, els coeficients reductors no resulten aplicables.