Àmbit temporal, àmbit subjectiu i àmbit objectiu de la deducció
Àmbit temporal de la deducció i període impositiu en què s'aplica la deducció
La deducció resulta aplicable a les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2022 per obres realitzades durant este període que complisquen les condicions i requisits que s'indiquen a continuació.
No obstant això, la deducció es practicarà durant el període impositiu en el que s'expedisca el certificat d'eficiència energètica emés després de la realització de les obres.
Quan el certificat s'expedisca en un període impositiu posterior a aquell en el que es van abonar quantitats per tals obres, la deducció es practicarà durant este període impositiu posterior prenent en consideració les quantitats satisfetes des del 6 d'octubre de 2021 (data de l' entrada en vigor del Reial decret-llei 19/2021, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a impulsar l'activitat de rehabilitació edificatòria en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència), fins el 31 de desembre del període impositiu en el que s'expedisca en certificat.
Si més no, este certificat haurà de ser expedit abans d'1 de gener de 2023.
Àmbit objectiu de la deducció
A. Tipus d'habitatges que donen dret a la deducció
Dan dret a la deducció les obres realitzades per a la millora en el consum d'energia primària no renovable en els següents habitatges:
-
L'habitatge habitual del contribuent
-
Qualsevol altre habitatge de la que siga titular el contribuent que tinga arrendada per al seu ús com a habitatge en aquell moment o en expectativa de lloguer, sempre que, en este últim cas, l'habitatge es llogue abans de 31 de desembre de 2023.
Es considera que es tracta d'un arrendament d'un bé immoble per al seu ús com a habitatge quan, d'acord amb el que disposa l'article 2 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'Arrendaments Urbans (LAU), l'arrendament recaiga “sobre una edificació habitable destí primordial del qual siga satisfer la necessitat permanent d'habitatge de l'arrendatari”.
Queden excloses les obres que es realitzen en:
-
Les parts dels habitatges afecta a una activitat econòmica.
-
Les places de garatge, trasters, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives i altres elements anàlegs.
-
Els habitatges a disposició dels seus propietaris (els segons habitatges) i que no es troben arrendades o en expectativa de lloguer (si bé en este últim cas si l'habitatge No es lloga abans de 31 de desembre de 2023 també queden excloses de la possibilitat d'aplicar la deducció).
Important: esta deducció no resulta aplicable en habitatges d' obra nova ja que, al no existir en estos casos un certificat d'eficiència energètica anterior i un altre posterior a les obres com exigix la norma, no pot determinar-se si s'ha produït, i en quin percentatge, una reducció en el consum d'energia primària no renovable o una millora de la qualificació energètica de l'habitatge.
B. Obres de millora que donen dret a la deducció
-
Les obres que permeten beneficiar-se el 2021 de la deducció són únicament les realitzades des del 6 d'octubre de 2021 fins el 31 de desembre de 2022 per a la millora en el consum d'energia primària no renovable.
A estos efectes, únicament s'entendrà que s'ha millorat el consum d'energia primària no renovable en l'habitatge en la que s'hagueren realitzat tals obres quan:
-
Es reduïsca en com a mínim un 30 per 100 l'indicador de consum d'energia primària no renovable, o bé
-
S'aconseguisca una millora de la qualificació energètica de l'habitatge per a obtindre una classe energètica «A» o «B», en la mateixa escala de qualificació (la del consum energètic), acreditat mitjançant certificat d'eficiència energètica expedit pel tècnic competent després de la realització d'aquelles, respecte de l'expedit abans de l'inici de les mateixes.
Atenció: no obstant això, no es beneficien de la deducció les quantitats satisfetes que corresponguen a costos relatius a la instal·lació o substitució d'equips que utilitzen combustibles d'origen fòssil.
-
-
Per a acreditar el compliment dels requisits exigits per a la pràctica d'esta deducció serà necessari el certificat d'eficiència energètica expedits abans i després de les obres.
Els certificats d'eficiència energètica expedits abans de l'inici de les obres seran vàlids per a acreditar el compliment dels requisits sempre que no haguera transcorregut un termini de dos anys entre la data de la seua expedició i la de l'inici d'estes.
Els certificats d'eficiència energètica emés després de la realització de les obres determinen el període impositiu en el que es practica la deducció i haurà de ser expedit abans d'1 de gener de 2023.
-
Si més no els certificats d'eficiència energètica hauran d'haver sigut expedits i registrats d'acord amb el que disposa el Reial decret 390/2021, d'1 de juny, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.
Important: els contribuents amb dret a esta deducció hauran de complimentar en l' apartat corresponent a la mateixa de l' Annex A.2 de la declaració la informació que se sol·licita sobre l'immoble, el NIF o NIE de la persona o entitat que ha realitzat les obres, les dates dels certificats d'eficiència energètica anterior i posterior a les obres, el consum d'energia primària no renovable que figure a cada un d'ells, dada que podrà extraure's de l'indicador global contingut en l'apartat 2) de l'Annex II, la lletra de la qualificació energètica obtinguda i les quantitats satisfetes.
Àmbit subjectiu de la deducció
Únicament podran aplicar aquesta deducció els contribuents que ostenten el títol de propietaris de l'habitatge objecte de tals obres.
Per tant, queden exclosos els nus propietaris, usufructuaris i arrendataris.