k) Aportacions realitzades al patrimoni protegit de les persones amb discapacitat
Per expressa disposició legal tenen, si més no, la consideració de rendiments del treball les aportacions realitzades al patrimoni protegit de les persones amb discapacitat regulado en la Llei 41/2003, de 18 de novembre, de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat i de modificació del Codi civil, de la Llei d'Enjudiciament Civil i de la normativa tributària amb esta finalitat (BOE del 19), en els termes que a continuació indiquem.
Aportacions a patrimonis protegits que constituïxen rendiments del treball per al titular d'este patrimoni.
Normativa: Disposició addicional divuitena de la Llei de l'IRPF.
Les aportacions realitzades al patrimoni protegit tenen la consideració de rendiments del treball per a la persona amb discapacitat titular d'este patrimoni, amb els següents límits i condicions:
-
Quan els aportantes són contribuents de l'IRPF, fins l'import de 10.000 euros anuals per cada aportante i de 24.250 euros anuals per al conjunt de tots els aportantes.
-
Quan els aportantes són contribuents de l'impost sobre societats, sempre que les aportacions hagen sigut despesa deducible en l'impost sobre societats, amb el límit de 10.000 euros anuals. Este límit és independent dels indicats en el número 1° anterior.
-
En el cas d'aportacions no dineràries, es prendrà com a import de l'aportació el que resulte del que preveu l'article 18 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge (BOE del 24).
En estos casos, la persona amb discapacitat titular del patrimoni protegit se subrogarà en la posició del aportante respecte de la data i el valor d'adquisició dels béns i drets aportats, sense que, a l'efecte d'ulteriors transmissions, resulten d'aplicació, si escau, els coeficients reductors prevists en la disposició transitòria novena de la Llei de l'IRPF.
L'import de les aportacions que, per excedir els límits i condicions anteriorment comentats, no tinga la consideració de rendiments del treball estarà subjecte a l'Impost sobre Successions i Donacions.
Finalment, les quantitats que, en els termes anteriorment comentats, tinguen la consideració de rendiments del treball no estan subjectes a retenció o ingrés a compte.
Integració dels rendiments del treball en la base imposable de la persona amb discapacitat
La integració dels rendiments del treball en la base imposable de l'IRPF del contribuent amb discapacitat, titular del patrimoni protegit, s'efectuarà només per l'import en què estos rendiments excedisquen tres vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM ), import este que en l'exercici 2021 ascendix a 23.725,80 euros (7.908,60 euros x 3).
Vegeu respecte d'això l' exempció prevista en l'article 7.w de la Llei de l'IRPF per als rendiments del treball derivats de les prestacions obtingudes en forma de renda per les persones amb discapacitat corresponents a les aportacions als sistemes de previsió social que es comenta en el Capítol 2.
Disposició de les aportacions pel titular del patrimoni protegit
Normativa: Art. 54.5 Llei IRPF
La disposició durant el període impositiu en el que es realitza l'aportació o en els quatre següents de qualsevol bé o dret aportat al patrimoni protegit de la persona amb discapacitat determinarà les següents obligacions fiscals per al seu titular:
-
Si el aportante va anar un contribuent de l'IRPF, el titular del patrimoni protegit que va rebre l'aportació haurà d'integrar en la base imposable la part de l'aportació rebuda que hubiera deixat d'integrar durant el període impositiu en què va rebre l'aportació com a conseqüència de la regla d'integració comentada en el punt anterior.
A este efecte, haurà de presentar la corresponent autoliquidació complementària amb inclusió dels interessos de demora que procedisquen, en el termini que mitjance entre la data en què es produzca la disposició i la finalització del termini reglamentari de declaració corresponent al període impositiu en què es realitze esta disposició.
-
Si el aportante va anar un contribuent de l'impost sobre societats, han de distingir-se dos casos:
-
En cas que el titular del patrimoni protegit siga el treballador de la societat que realitza l'aportació, serà este (el treballador) com a titular del patrimoni protegit el que haurà d' integrar en seu base imposable la part de l'aportació rebuda que hubiera deixat d'integrar durant el període impositiu en què va rebre l'aportació com a conseqüència de l'aplicació de l'exempció prevista en l'article 7.w) de la Llei de l'IRPF i presentar la corresponent autoliquidació complementària en els termes abans indicats.
A estos efectes este treballador titular del patrimoni protegit haurà de comunicar a l'ocupador que va efectuar les aportacions les disposicions que s'haja realitzat durant el període impositiu.
-
En el cas en què l'aportació s'haguera realitzat al patrimoni protegit dels parents, cònjuges o persones a càrrec dels treballadors en règim de tutela o acolliment, l'obligació descrita en el cas anterior haurà de ser complida pel treballador de la societat aportante, corresponent-li a este comunicar al seu ocupador les disposicions que s'hagen realitzat durant el període impositiu.
-
En la disposició de béns o drets homogenis s'entendrà que van anar disposats els aportats en primer lloc. La regularització comentada no es produirà en cas de defunció del titular del patrimoni protegit, del aportante o dels treballadors de la societat.
Atenció: quant a la repercussió fiscal que la disposició anticipada de les aportacions realitzades pel titular del patrimoni protegit té per als aportantes vegeu el Capítol 13.