En concret: Distribució de la prima d'emissió i la reducció de capital amb devolució d'aportacions
Normativa: Arts. 25.1.e) i 33.3.a) Llei IRPF
Cal distingir entre:
1. Valors admesos a negociació en algun dels mercats de valors de la Unió Europea
En este cas els imports obtinguts de la distribució de la prima d'emissió i la reducció de capital amb devolució d'aportacions corresponent a valors admesos a negociació minoraran, fins la seua anul·lació, el valor d'adquisició de les accions o participacions afectades i els excessos que pogueren resultar tributaran com a rendiments del capital mobiliari no subjectes a retenció o a ingrés a compte.
No obstant això, quan la reducció de capital procedisca de beneficis no distribuïts, la totalitat del que s'ha percebut per este concepte tributarà com dividend. A estos efectes, es considerarà que les reduccions de capital, sigui quin sigui la seua finalitat, afecten en primer lloc a la part del capital social que no provinga de beneficis no distribuïts, fins la seua anul·lació.
2. Valors no admesos a negociació en algun dels mercats de valors de la Unió Europea
Són els valors no admesos a negociació en algun dels mercats regulats de valors definits en la Directiva 2014/65 / UE (Unió Europea) del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relativa als mercats d'intruments financers, i representatius de la participació en fons propis de societats o entitats.
En el cas de distribució de la prima d'emissió i de reducció de capital que tinga per finalitat la devolució d'aportacions i no procedisca de beneficis no distribuïts, corresponent a estos valors no admesos a negociació haurà de tindre's en compte el signe positiu o negatiu de la diferència entre el valor dels fons propis de les accions o participacions corresponent a l'últim exercici tancat amb anterioritat a la data de la distribució de la prima o a la de la reducció de capital i el seu valor d'adquisició.
-
Si la diferència anara positiva, l'import obtingut o el valor normal de mercat dels béns o drets rebuts es considerarà rendiment del capital mobiliari amb el límit de la citada diferència positiva.
Assenyalar que, si bé els articles 25.1.e) i 33.3.a) Llei IRPF fan referència a la Directiva 2004/39/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d'abril de 2004, relativa als mercats d'intruments financers, esta directiva ha sigut derogada amb efectes de 3 de gener de 2017 per la Directiva 2014/65 / UE (Unió Europea) del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relativa als mercats d'intruments financers. Esta, en el seu article 94 disposa que les referències a la Directiva 2004/39/CE s'entendran fetes a la Directiva 2014/65/UE.
-
Si la diferència anara negativa o zero, el que s'ha percebut minorarà el valor d'adquisició de les accions o participacions fins anul·lar-ho.
A l'efecte del càlcul de la diferència positiva, el valor dels fons propis es minorarà si escau, en els següents imports:
-
En l'import dels beneficis repartits amb anterioritat a la data de la distribució de la prima d'emissió o a la de la reducció de capital, procedents de reserves incloses en els citats fons propis.
-
En l'import de les reserves legalment indisponibles incloses en estos fons mateixos que s'hagueren generat amb posterioritat a l'adquisició de les accions o participacions.
L'excés sobre este límit, açò és, la diferència entre el valor dels fons propis i el valor d'adquisició de les accions o participacions minorarà el valor d'adquisició d' estes últimes fins anul·lar-ho i la part d'este excés que supere el valor d'adquisició tributarà com a rendiment del capital mobiliari no subjecte a retenció o a ingrés a compte.
Així mateix, per tal d'evitar supòsits de doble imposició, si el repartiment de la prima d'emissió o la reducció de capital que tinga per finalitat la devolució d'aportacions i no procedisca de beneficis no distribuïts van determinar rendiments del capital mobiliari per la referida diferència entre el valor d'adquisició i el dels fons propis, i amb posterioritat el contribuent obtinguera dividends o participacions en beneficis de la mateixa entitat en relació amb accions o participacions que hagueren romàs en el seu patrimoni des de la distribució de la prima d'emissió o des de la reducció de capital, l'import d'estos minorarà el valor d'adquisició de les mateixes, amb el límit dels rendiments del capital mobiliari prèviament computats pel repartiment de la prima d'emissió o per la reducció de capital amb devolució d'aportacions.
En resum: si els fons propis atribuïbles al contribuent persona física (minorat en les reserves indisponibles incloses en estos fons mateixos que s'hagueren generat amb posterioritat a l'adquisició de les accions o participacions i en l'import dels beneficis repartits amb anterioritat a la data de la distribució de la prima d'emissió o a la de la reducció de capital procedents de reserves incloses en els citats fons propis) superen el valor d'adquisició de les seues accions o participacions, el que s'ha percebut (el repartiment de la prima d'emissió o la reducció de capital en els termes comentats amb anterioritat), fins esta diferència positiva tributa com a rendiment del capital mobiliari. La resta del que s'ha percebut reduïx el valor d'adquisició de les accions o participacions fins la seua anul·lació i la part que supere el valor d'adquisició tributa com a rendiment del capital mobiliari no subjecte a retenció o a ingrés a compte.
A continuació, es recull un supòsit pràctic sobre este tema: