Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2021.

Criteris d'afectació de béns i drets a l'exercici d'una activitat econòmica

Normativa: Arts. 29 Llei IRPF i 22 Reglament

D'acord amb la normativa de l'IRPF, els criteris d'afectació de béns i drets a l'exercici d'una activitat econòmica són els següents:

1. Són béns i drets afectes a una activitat econòmica els necessaris per a l'obtenció dels rendiments empresarials o professionals.

Conforme a este criteri, es consideren expressament afectes els següents elements patrimonials:

  1. Els béns immobles en els que es desenvolupa l'activitat.

  2. Els béns destinats als servicis econòmics i socioculturals del personal al servei de l'activitat.

  3. Qualssevol altres elements patrimonials necessaris per a l'obtenció dels respectius rendiments.

D'acord amb l'exposat, no poden considerar-se afectes aquells béns destinats a l'ús particular del titular de l'activitat, com els d'esbargiment o recree.

Important: en cap cas, tenen la consideració d'elements patrimonials afectes a una activitat econòmica els actius representatius de la participació en fons propis d'una entitat (accions o participacions) i de la cessió de capitals a tercers com, per exemple, tota mena de comptes bancaris.

2. Els elements afectes han d'utilitzar-se només per als fins de l'activitat.

D'acord amb esta nota característica, no poden considerar-se afectes aquells béns i drets que s'utilitzen simultàniament per a activitats econòmiques i per a necessitats privades, fora que la utilització per a estes últimes siga accessòria i notòriament irrellevant.

Respecte d'això, es consideren utilitzats per a necessitats privades de forma accessòria i notòriament irrellevant, els béns de l'immobilitzat adquirits i utilitzats per al desenvolupament de l'activitat econòmica que es destinen a l'ús personal del contribuent en dies o hores inhàbils durant els quals s'interrompa l'exercici de l'activitat.

Esta excepció no és aplicable als automòbils de turisme i seus remolques, les motocicletes i les aeronaus o embarcacions esportives o de recree. Estos béns únicament tindran la consideració d'elements patrimonials afectes al desenvolupament d'una activitat econòmica quan s'utilitzen exclusivament per als fins de la mateixa, sense que en cap cas puguen considerar-se afectes en el supòsit d'utilitzar-se també per a necessitats privades, ni tan sols encara que esta utilització siga accessòria i notòriament irrellevant.

Tanmateix, com a excepció de l'excepció, s'admet la utilització per a necessitats privades (sempre que siga de forma accessòria i notòriament irrellevant) sense perdre per això la seua condició de béns afectes, dels automòbils de turisme i altres mitjans de transport que, estant inclosos en l'enumeració del paràgraf anterior, es relacionen a continuació:

  1. Els vehicles mixtos destinats al transporte de mercaderies.

  2. Els destinats a la prestació de servicis de transporte de viatgers mitjançant contraprestació.

  3. Els destinats a la prestació de servicis d'ensenyament de conductors o pilots mitjançant contraprestació.

  4. Els destinats a desplaçaments professionals de representants o agents comercials.

  5. Els destinats a ser objecte de cessió d'ús amb habitualitat i onerositat.

A estos efectes, es consideren automòbils de turisme, remolques, ciclomotors i motocicletes, els definits com a tals en l'Annex del Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària i a partir del 31 de gener de 2016 en l'Annex del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària., així com els definits com vehicles mixtos en estos annexos i, si més no, els denominats vehicles tot terreny o tipus "jeep".

3. La utilització necessària i exclusiva per als fins de l'activitat d'un bé divisible pot recaure únicament sobre una determinada part del mateix (afectació parcial) i no necessàriament sobre la seua totalitat.

Quan es tracti d'elements patrimonials que servisquen només parcialment amb l'objectiu de l'activitat, l'afectació s'entendrà limitada a aquella part dels mateixos que realment s'utilitze en l'activitat de què es tracte. En este sentit, només es consideraran afectades aquelles parts dels elements patrimonials que siguen susceptibles d'un aprofitament separat i independent de la resta, sense que en cap cas siguen susceptibles d'afectació parcial els elements patrimonials indivisibles.

L'afectació parcial d'un element patrimonial comporta importants conseqüències fiscals ja que, els ingressos i les despeses corresponents a esta part del bé han d'incloure's entre els corresponents a l'activitat econòmica a què estiga afecte.

Precisions:

Per al càlcul del rendiment net d'una activitat econòmica en estimació directa, en el cas d'utilització d'un immoble en part com a habitatge habitual, en part per a l'exercici de l'activitat, ha de diferenciar-se entre les despeses derivades de la titularitat de l'habitatge i les despeses corresponents als subministraments de l'immoble.

Tractant-se de les despeses derivades de la titularitat de l'habitatge, com ara amortitzacions, IBI, comunitat de propietaris, etc, sí resulten deduïbles en proporció a la part de l'habitatge afectat al desenvolupament de l'activitat i al seu percentatge de titularitat en l'immoble referit.

En el cas de les despeses corresponents a subministraments ha de tindre's en compte la regla 5a de l'apartat 2 de l'article 30 de la Llei de l'IRPF relativa a les despeses deduïbles per determinats subministraments quan l'empresari o professional exercisca la seua activitat en el seu propi habitatge habitual comentari del qual figura en el Capítol 7 d'este Manual.

4. No s'entenen afectats aquells elements patrimonials que, sent de la titularitat del contribuent, no figuren en la comptabilitat o registres oficials de l'activitat econòmica (lliure registre de béns d'inversió) que estiga obligat a portar el contribuent, llevat que hi haja una prova en contra.

5. En cas de matrimoni, l'afectació d'un element patrimonial està condicionada al fet que la seua titularitat siga privativa del cònjuge que exercix l'activitat, o bé, que siga de guanys o comú a ambdós cònjuges.

Si s'utilitza un element comú o de guanys, el titular ha de considerar-ho plenament afectat a l'activitat, encara que el citat bé pertanga a ambdós cònjuges. Per contra, els béns privatius del cònjuge que no exercix l'activitat econòmica no poden considerar-se afectes a la mateixa, sinó que tenen la consideració d'elements patrimonials cedits.

Exemples:

  1. El senyor V.R.V., advocat en exercici, utilitza l'ordinador del seu despatx professional per a assumptes particulars en determinats dies festius.

    La utilització de l'ordinador, que objectivament té el caràcter d'immobilitzat adquirit i utilitzat per al desenvolupament de l'activitat professional, en dies inhàbils està expressament recollida en el Reglament com una excepció al requisit de l'exclusivitat de l'afectació, pel que, en este cas, l'ordinador pot considerar-se en la seua totalitat com un bé afecte.

  2. El senyor SA M., taxista, sol utilitzar el seu vehicle en certs dies de descans per a anar al camp amb la seua família.

    La utilització del taxi per a necessitats privades en dies inhàbils en els que s'interromp el normal exercici de l'activitat, no impedix considerar este vehicle plenament afecte a l'activitat empresarial desenvolupada pel seu titular, al tractar-se d'un vehicle destinat al transporte de viatgers mitjançant contraprestació i aparéixer expressament exceptuat del requisit d'exclusivitat absoluta aplicable amb caràcter general als automòbils de turisme.

  3. El senyor A.A.R., medique oftalmòleg, utilitza dos habitacions del seu habitatge exclusivament com consulta. Estes habitacions, que tenen 40 m2 i així consta en la corresponent alta de l'impost sobre activitats econòmiques, representen el 30 per 100 de la superfície total de l'habitatge habitual. Pot considerar-se afectada a l'activitat professional la superfície utilitzada per a consulta i, consegüentment, deduir-se dels rendiments de l'activitat les despeses corresponents a esta superfície?

    La part de l'habitatge utilitzada exclusivament com consulta pot considerar-se afectada a l'activitat professional desenvolupada pel seu titular; per tant, les despeses pròpies i específics d'esta part de l'habitatge poden deduir-se dels rendiments íntegres de l'activitat professional.