1. Ingressos d'explotació
Tenen esta consideració la totalitat dels ingressos íntegres derivats de la venda de béns o prestacions de servicis que constituïsquen l'objecte propi de l'activitat, inclosos, si escau, els procedents de servicis accessoris a l'activitat principal.
Vegeu la norma de registre i valoració 14a del Pla General de Comptabilitat, aprovat pel Reial Decret 1514/2007, de 16 de novembre (BOE de 20 de novembre), dedicada a ingressos per vendes i prestació de servicis.
D'acord amb esta norma els ingressos procedents de la venda de béns i de la prestació de servicis es valoraran pel valor raonable de la contrapartida, rebuda o per rebre, derivada dels mateixos, que, excepte evidència en contrari, serà el preu recordat per a estos béns o servicis, deduït l'import de qualsevol descompte, rebaixa en el preu o d'altres partides similars que l'empresa puga concedir, així com els interessos incorporats al nominal dels crèdits. No obstant això, podran incloure's els interessos incorporats als crèdits comercials amb venciment no superior a un any que no tinguen un tipus d'interés contractual, quan l'efecte de no actualitzar els fluxos d'efectiu no siga significatiu.
Els impostos que graven les operacions de venda de béns i prestació de servicis que l'empresa ha de repercutir a tercers com l'impost sobre el valor afegit i els Impostos Especials, així com les quantitats rebudes per compte de tercers, no formaran part dels ingressos.
Quan mitjance contraprestació i esta siga notòriament inferior al valor de mercat dels béns venuts i dels servicis prestats, la valoració dels mateixos s'efectuarà pel seu valor normal en el mercat.
En les operacions econòmiques realitzades amb una societat amb la que es donen relacions de vinculació en els termes prevists en l'article 18 de la LIS, les operacions entre persones o entitats vinculades es valoraran pel seu valor de mercat. S'entendrà per valor de mercat aquell que se n'hauria recordat per persones o entitats independents condicions que respecten el principi de lliure competència.
En estos casos el titular de l'activitat haurà de complir les obligacions de documentació de les operacions vinculades en els termes i condicions establits en el capítol V del títol I (articles 13 a 16) del Reglament de l'impost sobre Societats, aprovat pel Reial Decret 634/2015, de 10 de juliol (BOE d'11 de juliol).
Persones o entitats vinculades:
Per a determinar quan hi ha vinculació ha d'atendre's al que disposa l'article 18.2 de la LIS, en què es consideren persones o entitats vinculades:
- Una entitat i els seus socis o partícips.
- Una entitat i els seus consellers o administradors, tret del que és corresponent a la retribució per l'exercici de les seues funcions.
- Una entitat i els cònjuges o persones unides per relacions de parentesc, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins el tercer grau dels socis o partícips, consellers o administradors.
- Una entitat i els consellers o administradors d'una altra entitat, quan ambdues entitats pertanguen a un grup.
En els supòsits en els que la vinculació es definisca en funció de la relació dels socis o partícips amb l'entitat, la participació haurà de ser igual o superior al 25 per 100. La menció als administradors inclourà als de dret i als de fet. En els supòsits en els que la vinculació no es definisca en funció de la relació socis o partícips-entitat, el percentatge de participació a considerar serà el 25 per 100.
En estos supòsits, el contribuent de l'IRPF haurà de complir les obligacions de documentació de les operacions vinculades en els termes i condicions establits en el capítol V (articles 13 a 16) del Reglament de l'impost sobre Societats, aprovat pel Reial Decret 634/2015, de 10 de juliol (BOE d'11 de juliol).