Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2022.

Subvencions corrents i de capital: distinció

Els ajuts públics donen lloc a un diferent tractament tributari segons la qualificació que procedisca atorgar a les mateixes: Subvencions corrents i de capital.

Subvencions de capital

Les subvencions de capital són aquelles que tenen com a finalitat primordial la d'afavorir la instal·lació  o inici de l'activitat, així com la realització d'inversions en immobilitzat (edificis,  maquinària, instal·lacions, etc.), o despeses de projecció plurianual i s'imputen com a ingrés en la mateixa mesura en què s' amortitzen les inversions o les despeses realitzades amb càrrec a les mateixes.

Per tant, la subvenció tindrà el caràcter de subvenció de capital sempre que tinga com a finalitat el finançament d'immobilitzat o capital fix de l'empresari o professional. No obstant això, si seu objecte és garantir, durant l'inici de l'activitat, uns ingressos mínims o compensar despeses de l'exercici, haurà de tractar-se com una subvenció corrent.

Les subvencions de capital s'imputaran com a ingressos de l'exercici en proporció a la dotació a l'amortització efectuada durant aquell període per als citats elements o, si escau, quan es produïsca la seua alienació, correcció valorativa per deteriorament o baixa en balanç, encara que el contribuent haja optat prèviament pel criteri d'imputació temporal de cobraments i pagaments o criteri de caixa, donada la seua especialitat i la remissió que la Llei de l'IRPF efectua a la normativa específica de l'impost sobre societats i esta, al seu torn, al resultat comptable. Sentencies del Tribunal Suprem núm. 392/2022, de 29 de març, i 398/2022, de 30 de març, recaigudes, respectivament, en els recursos de casació núm. 3679/2020 (ROJ: STS 1456/2022) i 8193/2020 (ROJ: STS 1285/2022).

No obstant això, en aquells casos en què els béns no siguen susceptibles d'amortització, la subvenció s'aplicarà com a ingrés íntegre de l'exercici en què es produïsca l'alienació o la baixa en inventari de l'actiu finançat amb esta subvenció, aplicant la reducció del 30 per 100 pròpia dels rendiments obtinguts de forma notòriament irregular en el temps.

Subvencions corrents

Les subvencions corrents són aquelles que es concedixen normalment per a garantir  una rendibilitat mínima o compensar pèrdues ocasionades en l'activitat i  es computen  en la seua totalitat com un ingrés més del període en què es meriten. És a dir, quan es reconega en ferm la concessió de la subvenció i es quantifique la mateixa, independentment del moment en què es perceba la mateixa.

Malgrat el que s'ha esmentat anteriorment, si el contribuent haguera optat pel criteri de cobraments i pagaments, en els termes prevists en l'article 7.2 del Reglament de l'IRPF, que establix l'opció d'utilitzar el criteri de cobraments i pagaments per a imputar temporalment els ingressos i les despeses derivats de rendiments d'activitats econòmiques, la subvenció haurà d'imputar-se durant el període impositiu en què es produïsca el corresponent cobrament de la mateixa.

Important: tinga en compte que tributen com a subvencions corrents els següents ajuts concedides durant 2022,  amb l'objectiu de compensar l'increment dels costos ocasionats com a conseqüència de la invasió d'Ucraïna i les sanciones imposades a Rússia per seu causa:

  • Ajuts directes al sector de transportes per carretera previstes en els articles 25 del Reial decret-llei 6/2022, de 29 de març (BOE de 30 de març) i 4 del Reial decret-llei 14/2022, d'1 d'agost (BOE de 2 d'agost).

  • Ajuts directes al sector de la indústria gas intensiu previstes en l'article 20 del Reial decret-llei 11/2022, de 25 de juny (BOE 26 de juny).

  • Ajuts directes al sector agrari previstes en l'article 33 del Reial decret-llei 6/2022, de 29 de març (BOE de 30 de març) i desenvolupades en el Reial decret 428/2022, de 7 de juny (BOE 8 de juny).