Saltar al contingut principal
Manual pràctic de Renda 2022.

Guanys i pèrdues patrimonials que integren la base imposable general

Normativa: Art. 45 Llei IRPF

Els guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials integren la base imposable general i han de declarar-se en l'epígraf F1 de la declaració. Poden citar-se, a títol d'exemple, les següents:

a) Premis obtinguts per la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries.

Ha de distingix entre:

  1. Premis obtinguts per la participació en jocs, rifes o combinacions aleatòries sense fins publicitaris, en què poden compensar-se les pèrdues fins el límit dels guanys obtinguts.

  2. Premis obtinguts per la participació en jocs, rifes o combinacions aleatòries amb finalitats publicitaris, en què no poden compensar-se les pèrdues.

En ambdós casos els premis poden ser en metàl·lic o en especie; els primers estan subjectes a retenció i els segons a ingrés a compte.

La declaració dels premis en metàl·lic subjectes a retenció s'efectuarà en l'epígraf F1 de la declaració per l'import total del premi, sense descomptar la retenció suportada que es declararà com a tal en l'apartat de la declaració corresponent a retencions i altres pagaments a compte.

L'import total a declarar en els premis en especie estarà constat per la suma de la valoració del premi rebut, que s'efectuarà pel valor de mercat del mateix, més l'ingrés a compte, fora que este últim haguera sigut repercutit al contribuent. Este import no podrà minorar-se, si escau, en les despeses d'escriptura pública i registre al constituir els mateixos un major valor d'adquisició a l'efecte d'una futura transmissió del premi percebut.

Si més no, el guany patrimonial derivat del premi s'imputarà al període impositiu en què este siga exigible d'acord amb les bases del concurs.

b) Subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat.

c) Subvencions o ajuts destinades a l'entrada de l'habitatge habitual o a la reparació de defectes estructurals de l'habitatge habitual .

d) Ajuts públics a titulars de béns del Patrimoni Històric Espanyol inscrits en el Registre general de béns d'interés cultural.

La imputació temporal de les subvencions o ajuts anteriorment comentades podrà realitzar-se per quartes parts durant el període impositiu en què s'obtinguen i en els tres següents.

e) Ajuts públics per a la primera instal·lació de joves agricultors previstes en el Marco Nacional de Desenvolupament Rural destinades a l'adquisició d'una participació en el capital d'empreses agrícoles

Estes podran imputar-se per quartes parts, durant el període impositiu en el que s'obtinguen i en els tres següents.

f) Guanys patrimonials obtinguts pels veïns el 2022  com a conseqüència d'aprofitaments forestals en boscos públics .

Este guany patrimonial ha estat subjecta el 2022  a la retenció del 19 per 100, pel que l'import d'esta última haurà de declarar-se en l'apartat de la declaració corresponent a retencions i altres pagaments a compte.

g) Ajuts públics al lloguer

Entre elles, es troba el Bono Alquiler Joven, regulat pel Reial decret 42/2022, de 18 de gener, pel qual es regula el Bono Alquiler Joven i el Pla Estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.

La declaració d'estes quantitats percebudes en concepte de Bono de Lloguer Jove s'efectuarà en l'epígraf F1 (Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials) de la declaració en la casella [0303].

Precisió: el Bono de Lloguer Jove es configura com una ajuda que es concedix per un termini de dos anys per un import de 250 euros mensuals per a les persones joves de fins trenta-cinc anys inclosos, per tal de facilitar la seua emancipació. Esta ajuda és expressament compatible amb l'ajuda al lloguer del programa d'ajuda als joves i per a contribuir al repte demogràfic, que consistix en una ajuda directa concedida a joves de fins trenta-cinc anys inclosos i amb escassos mitjans econòmics, en la seua condició d'arrendataris o cessionaris, amb la finalitat de facilitar l'accés al gaudi d'un habitatge o habitació digna i adequada en règim de lloguer o de cessió en ús.

h) Ajuda de 200 euros per a persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni

Es tracta d'una ajuda denominada "Línia directa d'ajuda a persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni",  que va establir l'article 31 del Reial decret-llei 11/2022, de 25 de juny, pel qual s'adopten i es prorroguen determinades mesures per a respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, per a fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica, i per a la recuperació econòmica i social de la illa de La Palma (BOE de 26 de juny), amb la finalitat de pal·liar l'efecte perjudicial en els preus ocasionat per la crisi energètica derivada de la invasió d'Ucraïna.

La declaració d'esta ajuda s'ha d'efectuar  en l'epígraf F1 (Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials) en la casella [0356].

Precisió: es tracta d'una ajuda en règim de pagament únic, de la qual quantia ascendix a 200 euros, i de la que són beneficiàries les persones físiques que realitzen una activitat per compte propi o aliè per la qual estigueren donats d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat, o anaren desocupats inscrits en l'oficina d'ocupació, o beneficiaris o no de la prestació o subsidi per desocupació, sempre que el 2021 hagueren percebut ingressos inferiors a 14.000 euros anuals, i tingueren un patrimoni inferior a 43.196,40 euros anuals.

El còmput d'ingressos i de patrimoni s'efectua de manera conjunta,  considerant totes les persones que residisquen amb el beneficiari en un mateix domicili a data 1 de gener de 2022 i estiguen units entre si per matrimoni o anàloga relació d'afectivitat a la conjugal amb com a mínim dos anys d'antelació o per parentesc, fins el tercer grau, inclòs els afines, amb qualsevol dels anteriors, així com unes altres persones amb les que qualsevol dels anteriors convisca en virtut de guarda amb finalitats d'adopció o acolliment familiar permanent.

i)  Altres guanys patrimonials derivats d'ajuts públics

Entre elles elles està el "Bo Social Tèrmic",  ajuda creada pel  Reial decret-llei 15/2018, de 5 d'octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors (BOE de 6 d'octubre), dirigida a pal·liar la pobresa energètica en consumidors vulnerables, pel que fa a energia destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina.

La declaració d'esta ajuda s'ha d'efectuar  en l'epígraf F1 (Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials) en la casella  [0301].

Precisió: es configura com ajuda directa de pagament únic amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, concedida per l'Estat a través del Ministeri per a la Transició Ecològica, si bé la seua gestió i pagament corresponen a  les comunitats autònomes i les Ciutats amb Estatut d'Autonomia. 

La seua finalitat és complementar l'ajuda percebuda en concepte de Bo Social Elèctric, pel que són beneficiaris d'esta ajuda els que a 31 de desembre de l'any anterior hagueren resultat també beneficiaris del Bo Social Elèctric, previst en la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric.

La seua quantia  es determinarà tenint en compte el seu grau de vulnerabilitat segons es definisca en la normativa reguladora del Bo Social Elèctric, així com a la zona climàtica en la que es localitze l'habitatge en la que es trobe empadronat.

j) Bono Cultural Joven, ajuda creada per la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2022 (BOE de 29 de desembre).

L'import del bo que s'haja disfrutat constituïx per als seus beneficiaris un guany patrimonial no subjecte a retenció.

La declaració de l'import utilitzat del bo en l'adquisició de productes i servicis culturals s'efectuarà en l'epígraf F1 (Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials) de la declaració en la casella [0323] denominada "Bono Cultural Joven".

Precisió: es tracta d'una ajuda de fins 400 euros per beneficiari que ha de destinar-se a l'adquisició de productes i servicis culturals oferits per les entitats que s'adherisquen al programa. Els seus beneficiaris són aquells joves que hagen complit 18 anys durant l'any 2022 i complisquen els requisits que establix l'article 5 del Reial decret 210/2022, de 22 de març, pel qual s'establixen les normes reguladores del Bono Cultural Joven.

Es concedix per una sola vegada a cada beneficiari i este ha d'utilitzar-ho en el termini màxim d'un any des de la seua concessió. S'abonarà l'import total concedit, en un únic pagament, en format de targeta prepagament virtual o targeta física. Transcorregut aquell termini el Bono Cultural Joven es desactivarà automàticament,  procedint l'entitat col·laboradora a la devolució dels imports no disfrutats.

Per això,  només l'import amb càrrec al Bono Cultural Joven que haja sigut  utilitzat durant el termini per al qual es concedix (1 any) en l'adquisició de productes i servicis culturals es considera guany patrimonial.

Recorde: quan es tracti de bons culturals concedits per comunitats autònomes o entitats locals, el seu import haurà de consignar-se en la casella  [0304]. Tinga's en compte que  estos  ajuts s'instrumenten mitjançant l'entrega dels bons per a seu descompte en productes i servicis culturals.

k) Uns altres guanys patrimonials imputables a 2022 com, per exemple, els interessos de demora

La declaració d'este guany s'ha d'efectuar en l'epígraf F1 (Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials), en la casella [0304] dins d'apartat corresponent a "Uns altres guanys i/o pèrdues patrimonials imputables a 2022", i es correspondrà amb l'import que es perceba per este concepte.

Precisió: pel que fa als interessos de demora  abonats  al contribuent per l'Agència Tributària a l'efectuar una devolució d'ingressos indeguts, estan subjectes i no exempts a l'IRPF, conforme al criteri fixat per la Sentencia del Tribunal Suprem núm. 24/2023, de 12 de gener, recaiguda en el recurs de casació núm. 2059/2020 (ROJ: STS 121/2023).

El Tribunal Suprem en esta sentencia ha canviat el criteri anterior fixant com adoctrina que: "els interessos de demora abonats per l'Agència Tributària a l'efectuar una devolució d'ingressos indeguts es troben subjectes i no exempts de  l' IRPF, constituint un guany patrimonial que constituïx renda general, de conformitat amb el que disposa l'article 46.b) de la Llei de l'IRPF, interpretat a sensu contrari".

El mateix criteri és aplicable als interessos de demora abonats per unes altres Administracions, entitats o subjectes diferents de l'Agència Tributària que, com els anteriors, s'han de considerar guany patrimonial a integrar en la base imposable general.

Per tant, després de la Sentencia núm. 24/2023, de 12 de gener de 2023, els interessos indemnitzatoris (en general) es qualifiquen de guany patrimonial a integrar en la base imposable general, ja que, com afirma el Tribunal Suprem no s'han posat de manifest amb motiu de la transmissió d'elements patrimonials.