Per residència habitual en zones rurals
Normativa: Art. 12 bis i disposició addicional segona de la Llei 8/2013, de 21 de novembre, de la comunitat autònoma de Castella-la Manxa, de Mesures Tributàries
Vegeu també la disposició addicional sisena de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa
Quantia de la deducció
Ha de diferenciar-se entre:
A) Residència habitual en un municipi inclòs en una zona d'intensa despoblament :
-
El 20 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població inferior a 2000 habitants.
-
El 15 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població igual o superior a 2000 i inferior a 5.000 habitants.
B) Residència habitual en un municipi inclòs en una zona d'extrema despoblament:
-
El 25 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població inferior a 2000 habitants.
-
El 20 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població igual o superior a 2000 i inferior a 5.000 habitants.
C) Residència habitual en un municipi inclòs en una zona en risc de despoblament:
-
El 15 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població inferior a 2000 habitants.
-
El 10 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si el municipi té una població igual o superior a 2000 i inferior a 5.000 habitants.
D) Residència habitual en municipis inclòs d'una de les zones rurals intermedies amb predomini de l'activitat agrícola a què es referix la disposició addicional sisena de la Llei 2/2021:
-
El 15 per 100 de la quota íntegra autonòmica, si es tracta d'un municipi d'una zona rural intermedia amb predomini de l'activitat agrícola, amb població inferior a 2000 habitants, que hagen perdut població durant els cinc anys anteriors a 1 de gener de 2021.
Requisits per a l'aplicació de la deducció
-
Els contribuents han de tindre la seua residència habitual en algun dels municipis inclosos en les següents zones:
a) Les zones escassament poblades a què es referix l'article 12 de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa
Conforme a l'article 12 de la Llei 2/2021 es classificaran com zones escassament poblades, aquelles agrupacions de municipis o nuclis de població integrades majoritàriament per municipis de xicotet tamany, amb una densitat conjunta de població de menys de 12,5 habitants per km2, altes taxes d'envelliment i pèrdues intenses de població, amb un important aïllament geogràfic respecte a municipis de més de 30.000 habitants, un alt percentatge de solc d'ús forestal, i una elevada significació de l'activitat agrària.
En consideració al grau de despoblament, s'establixen les següents categories de zones escassament poblades:
-
Zones d'intensa despoblament : Aquelles agrupacions de municipis amb densitat superior a 8 habitants per km2.
-
Zones d'extrema despoblament : Aquelles agrupacions de municipis amb densitat de població menor de 8 habitants per km2.
Atenció: per a l'aplicació d'esta deducció es prendrà com població dels municipis la que, conforme al seu respectiu padró municipal, tingueren a 1 de gener de cada any.
Per a aquests efectes indicats en el paràgraf anterior no es prendran en consideració les variacions de població pel que fa al padró municipal de 2021 que suposen una minoració o inaplicació de les deduccions que conforme al mateix resultaren procedents. En tals casos, estes deduccions podran seguir aplicant-se en les condicions i quanties que resultaren procedents conforme a la població de l'expressat padró municipal.
No obstant això, en els casos excepcionals en els que un dels cònjuges residisca en una zona que origine dret a la deducció i l'altre no o en els que els cònjuges residisquen en municipis inclosos en zones rurals diferents, l'import de la deducció en tributació conjunta serà la suma de les deduccions que corresponguen a cadascun dels contribuents integrats en aquella declaració.
Relació de Zones escassament poblades
Vegeu el Decret 108/2021, de 19 d'octubre, pel qual es determinen les zones rurals de Castella-la Manxa , conforme a la tipologia establida en l'article 11 de la Llei 2/2021 de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa (DOCM 25-10-2021).
b) Les zones en risc de despoblament a què es referix l'article 13 de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa
Conforme a l'article 13 de la Llei 2/2021 es classificaran com zones en risc de despoblament aquelles agrupacions de municipis o nuclis de població amb densitat de població menor de 20 habitants per km2, però major de 12,5 habitants per km2, altes taxes d'envelliment i una evolució negativa de la seua població, amb una accessibilitat mitja o baixa respecte a municipis de més de 30.000 habitants, amb elevada significació del treball agrari, amb més del 75 % de la seua població residint en municipis menors de 2000 habitants, amb usos del sòl tant agrícoles com forestals.
Relació de Zones en risc de despoblament
Pot consultar si el seu municipi està inclòs en una de les zones indicades en el següent enllaç: Municipis
c) Les zones rurals intermedies amb predomini de l'activitat agrícola, amb població inferior a 2000 habitants, que hagen perdut població durant els cinc anys anteriors a 1 de gener de 2021.
L'article 14 de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa definix com zones rurals intermedies "aquelles agrupacions de municipis o nuclis de població, amb una densitat de població superior a 20 habitants per km2 i inferior a 50 habitants per km2, fora de l'àmbit directe d'influència de les àrees urbanes i una accessibilitat mitja als mateixos, amb una densitat de població al voltant del mig regional, població estable o en ascens i amb més del 75 % de la seua població residint en municipis de més de 2000 habitants.
Es distingixen les següents categories de zones intermedies, en consideració a l'activitat econòmica:
-
Amb predomini de l'activitat agrícola.
-
Amb activitat econòmica diversificada.
D'estes zones rurals intermedies només podran beneficiar-se de la deducció, d'acord amb el que estableix la disposició addicional sisena de la Llei 2/2021, els municipis amb predomini de l'activitat agrícola, amb població inferior a 2000 habitants, que hagen perdut població durant els cinc anys anteriors a 1 de gener de 2021, d'acord amb el que estableix la disposició addicional sisena en la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa.
Relació de Zones rurals intermedies amb predomini de l'activitat agrícola, amb població inferior a 2000 habitants
Vegeu l'Acord de 07/02/2023, del Consell de Govern, pel qual es determinen els municipis als que és aplicable la disposició addicional sisena de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa (DOCM de 10-02-2023)
Que el contribuent complisca el requisit d'“estada efectiva” a què es referix l'article 5 de la Llei 2/2021, de 7 de maig, de Mesures Econòmiques, Socials i Tributàries enfront de la Despoblament i per al Desenvolupament del Medi Rural a Castella-la Manxa.
D'acord amb l'article 5 de la Llei 2/2021 es considera com “estada efectiva en un municipi de Castella-la Manxa, aquella que puga acreditar-se amb la certificació dels respectius padrons municipals i que coincidisca amb els següents indicadors de permanència en el municipi:
– Certificación de targeta sanitària, adscrita al centre de salut assignat en la zona bàsica de salut de pertinença del municipi on es troba empadronada.
– Certificación, si escau, de què les persones menors d'edat, en edat d'escolarització obligatòria, compten amb una matrícula en algun dels centres educatius de la localitat de referència, per al municipi on es troben empadronades.
-
Pèrdua del dret a la deducció practicada
L'incompliment de qualsevol dels requisits indicats comporta la pèrdua del benefici fiscal, i el contribuent haurà d'integrar les quantitats deduïdes en la quota íntegra autonòmica de l'exercici en què es produïsca l'incompliment, més els interessos de demora meritats.