Unes altres despeses necessàries per a l'obtenció dels rendiments
Normativa: Arts. 23.1 a) 2n a 4a Llei IRPF i 13 b) a g) Reglament IRPF
1. Tributs, recàrrecs i taxes
Són deduïbles els tributs i recàrrecs no estatals, així com les taxes i recàrrecs estatals com, per exemple, l'IBI, les taxes per neteja, recollida de fem, enllumenat, etc., sempre que:
-
Incidisquen sobre els rendiments computats o sobreu els béns o drets productors dels mateixos.
-
No tinguen caràcter sancionador.
2. Quantitats meritades per tercers com a conseqüència de servicis personals
Són deduïbles les quantitats meritades per tercers en contraprestació directa o indirecta o com a conseqüència de servicis personals, com ara els d'administració, vigilància, porteria, atenció de jardins, etc.
En particular, les quotes de la comunitat de propietaris quan es tracta d'immobles en règim de propietat horitzontal.
3. Despeses de formalització del contracte i defensa jurídica
Són deduïbles les despeses ocasionades per la formalització del contracte d'arrendament, subarrendament, cessió o constitució del dret i els de defensa de caràcter jurídic relatiu als béns, drets o rendiments.
4. Saldos de dubtós cobrament
Són deduïbles el 2023 els saldos de dubtós cobrament, sempre que esta circumstància quede suficientment justificada. S'entén suficientment justificada tal circumstància:
-
Quan el deutor es trobe en situació de concurs.
-
Quan entre el moment de la primera gestió de cobrament realitzada pel contribuent i el de la finalització del període impositiu haguera transcorregut més de sis mesos, i no s'haguera produït una renovació de crèdit.
L'operativitat de la deduïbilitat dels saldos de dubtós cobrament està condicionada a la prèvia inclusió del seu import com a rendiments íntegres del capital immobiliari, doncs estos rendiments s'imputen al període impositiu en què siguen exigibles pel seu perceptor, tal com disposa l'article 14.1.a) de la Llei de l'IRPF.
Quan un saldo dubtós anara cobrat posteriorment a la seua deducció, es computarà com a ingrés en l'exercici en què es produïsca este cobrament.
5. Primes de contractes d'assegurança
Són deduïbles les primes de contractes d'assegurança, bé siga de responsabilitat civil, incendie, robe, romp de vidres o d'altres de naturalesa anàloga sobre els béns o drets productors dels rendiments.
6. Servicis o subministraments
Són deduïbles les quantitats destinades a servicis o subministraments (aigua, llum, gas i Internet, etc.)
Les esmentades despeses només seran deduïbles en la mesura en què siguen suportats i pagats de manera efectiva per l'arrendador, de tal manera que, si anara l'arrendatari el que els paga i suporta, l'arrendador no podria deduir-se cap quantitat. No obstant això, cal tindre en compte que, si els imports d'estes despeses es repercutixen al llogater, els mateixos es computaran com a rendiment íntegre del capital immobiliari, sent al seu torn, deduïbles d'este rendiment.
7. Unes altres despeses necessàries fiscalment deduïbles
A més dels conceptes específicament enumerats anteriorment, tenen la consideració de fiscalment deduïbles qualsevol altra despesa sempre que siga necessari per a l'obtenció dels corresponents ingressos.
Important: en relació amb les despeses anuals als que es va fer referència amb anterioritat, únicament i exclusivament seran deduïbles les despeses corresponents al període de temps en què l'immoble estiga llogat i genere rendes, en la proporció que corresponga en virtut del principi de correlació d'ingressos i despeses. En conseqüència, no tenen la consideració de despeses deduïbles a l'efecte de l'article 23.1 de la Llei de l'IRPF, els generats durant el temps en què l'immoble no està llogat, fins i tot encara que estiga en disposició de poder arrendar-se (en expectativa de lloguer). Criteri interpretatiu fixat pel Tribunal Suprem en la Sentencia núm. 270/2021, de 25 de febrer (ROJ : STS 910/2021).