Requisits per a tindre dret a esta reducció
Tenen dret a esta reducció els contribuents, que complisquen tots i cadascun dels següents requisits:
a) Que el rendiment net de l'activitat econòmica es determine d'acord amb el mètode d'estimació directa.
No obstant això, si el rendiment net es determina d'acord amb la modalitat simplificada del mètode d'estimació directa, la reducció serà incompatible amb l'aplicació del percentatge del 7 per 100 deduïble (amb una quantia màxima de 2000 euros) pel conjunt de les provisions deduïbles i despeses de difícil justificació a què es referix l'article 30.2.4ª de la Llei de l'IRPF.
Precisions:
En tributació conjunta, si només un dels cònjuges complix els requisits per a aplicar la reducció, el fet que opte per la seua aplicació no impedix que l'altre cònjuge aplique la deducció del 7 per 100 en concepte de provisions deduïbles i despeses de difícil justificació (amb el límit de 2000 euros).
Si ambdós cònjuges complixen els requisits per a aplicar la reducció, el fet que un d'ells opte per la seua aplicació tampoc impedix que l'altre cònjuge aplique la deducció del 7 per 100 pel conjunt de les provisions deduïbles i despeses de difícil justificació (amb el límit de 2000 euros). No obstant això, en este cas l'import de la reducció no podrà ser superior al rendiment net de les activitats del cònjuge que haja optat per l'aplicació de la reducció.
b) Que la totalitat de les entregues de béns o prestacions de servicis s'efectuen a una única persona, física o jurídica, no vinculada en els termes de l'article 18 de la LIS , o que el contribuent tinga la consideració de treballador autònom econòmicament dependent conforme al que disposa la Llei 20/2007, d'11 de juliol, de l'Estatut del Treball Autònom (BOE de 12 de juliol) i el clienta del que depenga econòmicament no siga una entitat vinculada en els termes anteriorment comentats.
A estos efectes, d'acord amb l'article 11 de l'assenyalada Llei 20/2007, té la consideració de treballador autònom econòmicament dependent aquell que realitza una activitat econòmica o professional a títol lucratiu i habitualment, personal, directa i predominant per a una persona física o jurídica, denominada client, de què depén econòmicament per percebre d'ell, com a mínim, el 75 per cent dels seus ingressos per rendiments de treball i d'activitats econòmiques o professionals.
Pel que fa a la LIS vegeu la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'impost sobre societats.
Persones o entitats vinculades:
Per a determinar quan hi ha vinculació ha d'atendre's al que disposa l'article 18.2 de la LIS, en què es consideren persones o entitats vinculades:
- Una entitat i els seus socis o partícips.
- Una entitat i els seus consellers o administradors, tret del que és corresponent a la retribució per l'exercici de les seues funcions.
- Una entitat i els cònjuges o persones unides per relacions de parentesc, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins el tercer grau dels socis o partícips, consellers o administradors.
- Una entitat i els consellers o administradors d'una altra entitat, quan ambdues entitats pertanguen a un grup.
En els supòsits en els que la vinculació es definisca en funció de la relació dels socis o partícips amb l'entitat, la participació haurà de ser igual o superior al 25 per 100. La menció als administradors inclourà als de dret i als de fet. En els supòsits en els que la vinculació no es definisca en funció de la relació socis o partícips-entitat, el percentatge de participació a considerar serà el 25 per 100.
En estos supòsits, el contribuent de l'IRPF haurà de complir les obligacions de documentació de les operacions vinculades en els termes i condicions establits en el capítol V (articles 13 a 16) del Reglament de l'impost sobre Societats, aprovat pel Reial Decret 634/2015, de 10 de juliol (BOE d'11 de juliol).
c) Que el conjunt de despeses deduïbles corresponents a totes les activitats econòmiques exercides pel contribuent no excedisca el 30 per 100 dels rendiments íntegres declarats.
d) Que, durant el període impositiu, es complisquen totes les obligacions formals previstes en l'article 68 del Reglament de l'IRPF.
Les obligacions formals comptables i registrals dels contribuents titulars d'activitats econòmiques es comenten en el Capítol 6.
e) Que no es perceben rendiments del treball durant el període impositiu.
No obstant això, no s'entendrà que s'incomplix este requisit quan es perceben durant el període impositiu prestacions per desocupació o qualsevol de les prestacions derivades dels sistemes de previsió social a què es referix l'article 17.2 de la Llei de l'IRPF, sempre que el seu import no siga superior a 4.000 euros anuals.
En estos supòsits i sempre que es complisca la totalitat dels requisits establits, procedirà aplicar tant la reducció per obtenció de rendiments del treball com la reducció per l'exercici de determinades activitats econòmiques.
Tinga's en compte que les prestacions de la Seguretat Social en concepte d'incapacitat temporal tenen la qualificació en l'IRPF de rendiments del treball, d'acord amb l'article 17.2.a) 1a de la Llei IRPF, que com a tal comprén no només la totalitat de la prestació rebuda, sinó també l'import de les cotitzacions al Règim Especial de Treballadors Autònoms de la Seguretat Social (RETA) que, si escau, haguera satisfet la mútua col·laboradora de la Seguretat Social.
f) Que com a mínim el 70 per 100 dels ingressos del període impositiu estiguen subjectes a retenció o ingrés a compte.
g) Que no es realitze activitat econòmica alguna a través d'entitats en règim d'atribució de rendes.
Important: quan el contribuent opte per la tributació conjunta, tindrà dret a la reducció per a treballadors autònoms econòmicament dependents o amb únic clienta no vinculat quan individualment complisca amb els requisits anteriorment assenyalats per a tindre dret a la seua aplicació i el seu import no podrà superar el rendiment net de les activitats econòmiques dels membres de la unitat familiar que generen el dret a la seua aplicació.